Maminka.czNovorozenec

Proč je dobré nedávat miminku v prvních dnech a týdnech po narození dudlík?

Tereza Víchová 2.  2.  2018
Žádaný i zavrhovaný. Dudlík vzbuzuje spoustu emocí – dřív norma, posledních pár let žhavé téma. Jestli ho dítěti dát, za vás nevyřešíme. Ale KDY (pokud ano) a může to ohrozit dobrý start kojení?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dudlík zůstává jedním z nejčastějších dárků pro novorozence a je součástí většiny miminkovských výbaviček. Jak je to s dudlíkem pár hodin či dní po porodu a může ovlivnit laktaci?

Používat, nebo nepoužívat dudlík?

Už tím, že si ho s sebou vezmete (či ne), jste vlastně z velké míry rozhodnutá, jestli svému miminku šidítko dát chcete. Určitě vás ale ovlivní i chování vašeho právě narozeného drobečka: Když funguje jako miminko z katalogu (hezky se nakojí a na pár hodin usne do dalšího kojení), asi vás ani nenapadne dudlík z porodnické tašky vytahovat.

Své dělá i přístup personálu: Některá novorozenecká sestra vám dudlík přímo nabídne, jiná ho vidí v ústech miminka a důrazně vám doporučí ho dítěti nedávat. Laktační poradkyně Simona Lazzari má ale jasno:

„Jsem zásadně proti používání dudlíku, zvlášť v prvních dnech života dítěte. Už z názvu vyplývá, že jde o šidítko. Přesto z praxe vím, že některé porodnice ve svých pokynech k hospitalizaci na šestinedělí dudlík přímo doporučují jako standardní výbavu.“

Adaptace bez šizení

Když se zeptáte duly nebo laktační poradkyně, jak trávit první dny sžívání se s miminkem, dostane se vám podobných odpovědí. Ideálně v těsném kontaktu a kojit miminko na požádání. Pryč jsou doby počítání intervalů, délky kojení a sledování hodin. A že dítě prs jen „dudlá“ a „to ho přece nebudeš učit,“ velí maminka nebo tchyně? A proč vlastně ne, když to miminko potřebuje?

„Dítě by se mělo sžívat s matkou a sání je pro něj tak přirozená věc jako pro nás dýchat. Psychology je toto období označováno jako orální perioda, tzn. uspokojování a nalézání klidu prostřednictvím sání,“ uvádí Simona Lazzari.

Sání je pro miminko něco jako houpání nebo jiné konejšení. To přece děláme automaticky – tak proč řešit, zda během kojení „pije“, nebo „už nepije?“ Nutritivní sání je věc nutná pro přežití. To druhé je citová záležitost.

„Je nutné pochopit a akceptovat fakt, že miminka mají nesporně nárok i na nenutritivní saní – pouhé "dumlání", kterým uspokojují svou geneticky zakódovanou potřebu stále zůstávat v symbióze s matkou,“ vysvětluje odbornice.

„Tehdy se rozvíjí a kladou základy pro pocit bezpečí, přijetí a akceptace vnějšího světa, ve kterém se dítě musí adaptovat.“

Proč je dobré hned nedávat dudlík

Skoro by se chtělo říct, že už to mezi vámi nikdy nebude tak křehké a krásné jako právě teď. Na oddělení šestinedělí, kde jste jen vy dva a žádné jiné vlivy v podobě domácnosti, starších dětí, vaření a jiných vnějších vlivů. Právě teď po porodu nastavujete své vztahy a dítě se poprvé něčemu vědomě učí.

Kojení je věda a málokterá z nás ho zvládne jen tak mimochodem. Dudlík vám může pomoci ke klidu a utišit pláč, ale podstatu problému neřeší, a dokonce potíž může i zapříčinit:

„Pokud si miminko zvykne na dudlík již v prvních dnech, bude mít velmi pravděpodobně problém se správným přisátím,“ varuje Simona Lazzari. „Dudlík má definovaný a pevný tvar, bradavku si dítě musí do hloubky pusinky posouvat pohyby jazyka, správně obklopit dásněmi a rty a vytvořit podtlak, díky kterému postupně udrží bradavku v ústech. Koordinovaným pohybem jazyka a dásní pak začne sát.“

Pozná-li příliš brzy dudlík, může se stát, že dítě již "nenastartuje" správný sací reflex a nebude matku správně stimulovat. Pak nebude dostatek mateřského mléka a dítě skončí zbytečně na dokrmech.

Nechce se vzdát dudlíku? Vyzkoušejte krásný rituál – dudlíkový strom

Nejde jen o „jídlo“

Nejčastějším důvodem pláče čerstvě narozeného miminka je absolutní změna jeho dosavadního vnímání symbiózy s matkou. Jeho smysly mu dávají diametrálně odlišné informace a dítě to frustruje.

Adaptaci na zevní prostředí prožívá každý novorozenec individuelně. Vaše miminko třeba půlku noci propláče, držíte ho bezmocně v náručí a už nevíte kudy kam? Nejrychlejší cesta vede k dudlíku. Simona Lazzari má ale jiné metody k uklidnění novorozence: Vyhovte mu v základních fyziologických požadavcích, obvykle se zklidní a usne:

„Raději maminky vedu k tomu, aby dítě utišily chováním, pevným objetím, broukáním, stále se opakujícím pohybem, přiložením k prsu. A aby mu dopřály usnutí prostřednictvím nenutritivního sání,“ dodává laktační poradkyně.

První dny, týdny (ideálně i měsíce) mu zkrátka „buďte po ruce“ na plný úvazek.

„Starší děti bývají ale i s dudlíkem dál kojené,“ připouští Simona Lazzari. „Jde ale spíš o to pochopit, co má dudlík v raném věku suplovat. Dítě má být v náručí, když si o to žádá a pro matku je to reálné.“

Čtěte také: Pozor, dudlík nikdy neolizujte! Čím vším ničíme dětem zdraví?

Větší miminko, nižší rizika?

I když vám laktační poradkyně používání dudlíku nedoporučí vůbec, můžete se pro něj samozřejmě rozhodnout sama. Udělejte to ale později než v prvních dnech a týdnech jeho života. Tady jde totiž především o úspěšné kojení, o které se přece všemožně snažíte. I proto je ideální mít během šestinedělí zajištěnou veškerou péči o „servis“ rodiny i váš vlastní od partnera nebo dobrých duší v podobě rodiny nebo kamarádky.

Když bude zkrátka miminko „přilepené“ na vašem prsu co nejčastěji, nemůžete tím rozhodně nic zkazit ani ho rozmazlit. Využít pak dudlík třeba pro chvilku, než dojdete domů z procházky nebo pro tatínka, kterého necháte hodinku samotného s miminkem doma, asi fatální chybou není. Hlavní je spokojenost na obou stranách.

Raději dudlík než palec, spokojená bude celá rodina

Na bolesti bříška bez dudlíku

  • Pokud je důvodem pláče kolika, můžete ji řešit proaktivním jednáním, ne šidítkem.
  • Před krmením preventivně věnujte trochu času masáži bříška a zacvičte jemně nožičkami.
  • Otočte miminko na bříško nebo ho vykoupejte, povzbudíte peristaltiku.
  • Dávejte pozor na svůj jídelníček, zařaďte byliny a čaje proti nadýmání.
  • V akutní fázi pak pomáhá teplo na bříško, klubíčkování, akupresurní body na tělíčku, přírodní preparáty nebo homeopatika.

Názor z druhé strany: Hlavní je spokojené miminko. I s dudlíkem.

Ve své praxi se denně setkává s mnohdy bezradnými maminkami i plačícími miminky. A víc než kdokoliv jiný ví, že nechat miminko dlouho plakat a křičet může být především pro psychiku maminky náročné.

Jaký názor na dudlíky má vedoucí sestra neonatologického oddělení nemocnice Hořovice Kamila Přádová?

Co říkáte na dávání dudlíku novorozencům?

Já osobně s tím problém nemám a myslím, že ani většina mých kolegyň není nijak striktně proti. Za léta své praxe se spíše řídím heslem, že klidné a spokojené miminko rovná se klidná a spokojená maminka. Platí to ale samozřejmě i obráceně!

Kdy podle vás nastává vhodná doba pro dudlík?

 Nejvhodnější doba nastává v případě, že je nutné dítě utišit a veškeré možnosti jsou již vyčerpány. Nepomáhá přiložení k prsu, chování, klubíčkování, masáž bříška, kapky na bolení bříška. V tomto okamžiku pak nabízíme maminkám v porodnici možnost využití dudlíku.

VIDEO: Podívejte se na dvojčátka, která se přetahují o dudlík

Jak odnaučit dítě zvyku na dudlík? Známe užitečné tipy!
Dudlík milovaný i zatracovaný
Dítě je na světě

Dudlík milovaný i zatracovaný

Zvládněte na jedničku přechod z dudlíků na hrníčky

 

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Časopis Maminka, Maminka v porodnici, Novorozenec, Kojení, Miminko, Miminko, Dávání, Život dítěte, Pevné objetí, Zajištěná péče, Velká míra, Neonatologické oddělení, Laktační poradkyně, Vnější svět, Poslední pár, Plný úvazek, Šidítko, Bříško, Velké miminko, Přisátí, Akupresurní bod, Zevní prostředí, Těsný kontakt, Spokojené miminko, Nejvhodnější doba