Maminka.czOd těhotenství k porodu

Dula, nebo porodní asistentka? Lilia Khousnoutdinová vám vysvětlí rozdíl

Markéta Novák Matějková 20.  12.  2019
Pokud žena rodí v České republice, má v podstatě jednoduchou volbu – porod v porodnici, případně doma. Co si ovšem může vybrat, je osoba u porodu. Může to být partner, dula, interní nebo soukromá porodní asistentka. Co která možnost přesně obnáší a jaká jsou pravidla a podmínky doprovodu? Vyzpovídali jsme dulu a matku dvou dětí, patronku Asociace porodních domů a center APODAC, Lilii Khousnoutdinovou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké možnosti doprovodu k porodu má česká žena?

Pokud žena rodí v porodnici, automaticky může očekávat podporu interní porodní asistentky a lékaře. Zpravidla si může vzít k porodu i doprovod dle svého přání, tedy partnera, soukromou porodní asistentku, dulu, sestru, kamarádku a podobně. V některých nemocnicích si musí zvolit vždy pouze jednoho člověka, a to může být těžká volba, vybrat si mezi partnerem a dulou. V jiných nemocnicích není problém, aby byli přítomní oba dva a ženu během porodu podpořili.

Pokud žena rodí mimo nemocniční zařízení, potom je výběr podporujícího doprovodu úplně v její režii. Obvykle u sebe potom má 1–2 soukromé porodní asistentky, popřípadě dulu a členy rodiny, například partnera a často i starší děti.

Porodní dům v nemocnici? Jde to! Takhle se rodí Na Bulovce

Vy sama máte dvě děti. Jeden porod probíhal v Anglii, druhý v Česku doma. Jaké možnosti péče u porodu jste využila? Můžete obě varianty srovnat? A kdo vám byl u porodů největší oporou?

Syna jsem rodila doma v Anglii a dceru doma v Praze. Se synem jsem na konci potřebovala drobný zákrok, a tak jsme se přesunuli (v klidu, vlastním autem) do nejbližší porodnice, kde jsme byli velmi mile přijatí a pokračovali jsme ve stejné režii, tedy rodila jsem i nadále v náručí manžela za nenápadné podpory porodní asistentky. Malý se narodil po 20 minutách po přejezdu. Velmi jsem ocenila, že v Anglii u nekomplikovaných porodů není přítomen lékař a dbá se na neinvazivní přístup. Navíc nemají předsudky vůči domácím porodům, které jsou běžnou součástí zdravotní péče, tedy byla to příjemná zkušenost.

V Čechách si nejsem jistá, zda bychom dostali stejně milé a bezproblémové přivítání, což považuji osobně za největší nebezpečí domácích porodů tady u nás. Když se žena bojí převozu do porodnice, protože zná mnoho nehezkých příběhů toho, jak se domácí porody "trestají" urážkami a neadekvátní péčí po převozu, tím se zvyšuje pravděpodobnost toho, že zůstane doma i při komplikacích, což je recept na průšvih. Naopak, ve chvíli, kdy je systém nastaven tak, aby dokázal podpořit ženu v různých možnostech, i domácí porod, který končí v porodnici za včasného převozu, může být harmonickou a bezproblémovou zkušeností.

Každopádně dceru jsem porodila do vany doma na Malé Straně, za tiché podpory dvou porodních asistentek. Byl to bezproblémový porod a celkově to byla naprosto nádherná zkušenost. Pro mne bylo velmi důležité, že můj syn přivítal sestřičku bezprostředně po tom, co jsme si ji vyndali z vody. Porodnici jsme měli přes řeku a samozřejmě bych neměla problém tam kdykoli přejet v případě potřeby.

V obou případech byl pro mě hlavní oporou partner a otec dítěte. Osobně si myslím, že porod "spolu" je jedna v nejintimnějších zkušeností, co lze v páru vůbec zažít.

Jaký je rozdíl mezi porodní asistentkou a dulou?

Porodní asistentka je zdravotník a je vyškolena k tomu, aby vedla fyziologický porod. Dula je z pohledu zdravotnictví laik. Nicméně Dula zpravidla ovládá mnoho technik pro to, aby dokázala podpořit rodící ženu, včetně masáží, polohování, aromaterapie a hlavně poskytuje empatickou psychologickou podporu, naslouchá ženě a stará se o její potřeby.

Lilia Khousnoutdinová: Synovu placentu jsem pohřbila pod ořech, na dceřině roste lípa

Jak si stojí řemeslo porodní asistentky u nás?

Už samotný název porodní ASISTENTKA hodně vypovídá o tom, jak na tom u nás i z hlediska legislativy porodní asistentky jsou. Přesto, že po nich systém vyžaduje ukončené vysokoškolské vzdělání, jejich kompetence k výkonu povolání jsou minimální. V podstatě opravdu jen asistují, většinou ale ne ženě, spíš lékařům.

Musí být zaměstnaná buď přímo na konkrétním oddělení porodnice, nebo musí mít s porodním oddělení nasmlouvané kontrakty. Pokud si tedy žena vybere konkrétní porodní asistentku a nemocnice s ní nemá uzavřenou smlouvu, má smůlu. V zahraničí je to přesně naopak – porodní asistentka pracuje samostatně a následuje ženu k porodu, kam si bude přát.

Klidně i doma. Pokud v průběhu porodu vyhodnotí, že by mohl nastat problém, odborně jej zpracuje a předává ženu k lékařskému dohledu. U nás je bohužel situace taková, že porodní asistentky k porodům chodit ze zákona vlastně nesmí, a pokud se objeví problém, jsou nuceny od porodu v podstatě utíkat, jenže právě informace jsou to klíčové, co ve finále rozhoduje o dalším životě matky i dítěte. Snahou APODAC je i toto měnit a propojovat všechny systémy porodní a poporodní péče.

Jaký je vývoj řemesla porodní asistentky, jak to bylo za dob našich prababiček a jak je to teď?

Porodní bába byla velice váženou osobou, bylo to jedno z nejprestižnějších povolání. Znala fyziologii porodu, byliny, dovedla být ženám oporou při porodu i po něm. Předávaly si praktické zkušenosti z generace na generaci. Zásadní zlom nastal ve chvíli, kdy se porody přesunuly do nemocnic a prestiž řemesla se pomalu začala vytrácet. Zodpovědnost za porod už neměla žena, ale lékař, který "rodí". Z něčeho přirozeného se nenápadně stala nemoc. Jenže porod není nemoc a vyžaduje specifický přístup.

Syn přivítal Isabelu těsně po porodu, vylekala ho placenta, říká kněžka Lilia

Jaké jsou možnosti porodní asistence – v porodnici a u porodu doma? APODAC se snaží vzdělávat porodníky, hlavně v oblasti vedení přirozeného porodu. Jaký je hlavní rozdíl mezi univerzitním vzděláním u nás a třeba v Anglii? V čem přesně školení spočívá? Co by měli porodníci začít dělat jinak?

České porodnictví umí dobře řešit komplikace, ale nepodporuje zachování zdravého procesu těhotenství a porodu, což je specializace porodních asistentek. Jak už bylo řečeno, porodní asistentky jsou zdravotnice s vysokoškolským vzděláním, u nás ale dosud pracovaly převážně v porodnicích jako pomocný personál.

Hlavní rozdíl vidím v tom, že vzdělání u nás je zaměřeno převážně na řešení problémů, jenže většina porodů probíhá v pořádku, a aby byl co nejmenší počet porodních poranění, jako je například u nás tolik populární nástřih hráze, je potřeba to celé otočit. A vzdělávání zaměřit na to, co potřebuje většina žen – přirozený fyziologicky vedený porod.

Porodní asistentky pro práci v porodních domech a centrech potřebují další, hlavně praktické vzdělání, praxi a podporu. To jim mohou poskytnout odbornice ze zahraničí, které pracují v porodních domech a mají dostatek zkušeností. Potřebujeme našim porodním asistentkám pomoci pracovat samostatně a obnovit dovednosti zaměřené na kontinuální péči a přirozený porod.

Proto se v rámci APODAC zaměřujeme nejen na osvětu, ale hlavně na vzdělávání a předávání zkušeností. Vzdělávání porodníků můžete podpořit v rámci sbírky Nadačního fondu. Aktuálně uvítáme podporu právě pro projekt vzdělávání porodníků v Česku.

Více informací o porodních domech se můžete dozvědět na stránkách projektu Ať žijí! Nadačního fondu pomoci Karla Janečka.

Ivana Königsmarková: České porodnictví zapomíná na to nejdůležitější: na matku!
Témata: Porod, Porodnice, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Domácí porod, Porodní asistentka, Lilia Khousnoutdinova, dula, Doprovod, Přivítání, Karel Janeček, Anglie, Čechy, APODAC, Asistentka, Průšvih, Život matky, Khousnoutdinova, Praha, Nadační fond, Laik, Asistent, Khousnoutdinová, DŮL, Pór