Maminka.czBatole

Důležité milníky v životě vašeho dítěte – ať vám neutečou

Michaela Karavarakis 8.  3.  2013
Důležité milníky v životě vašeho dítěte – ať vám neutečou
Většinou jsme hrdí na to, jak rychle se naše děťátko naučilo samo sedět, jak rychle začalo lézt či kdy se poprvé nakrmilo lžičkou. Někdy ale tyto úspěchy ne a ne přijít a vy pomalu ztrácíte nervy. (Vendelín od vedle je o 6 neděl mladší a sedět už dávno umí!!!) Víte ale opravdu, na co má váš drobeček ještě čas a kdy by vás případná absence té které dovednosti měla začít znepokojovat? Mrkněte na náš stručný přehled.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na konci 3. měsíce

Tříměsíční miminko už pomalu začíná komunikovat s okolím. Když na něj vypláznete jazyk, mělo by to po vás zopakovat. Už by si také mělo umět broukat a dělat různé obličeje (usmívat se nebo pošklebovat). V poloze na bříšku už dokáže zvednout hlavičku a část tělíčka a hlavu umí přetočit ze strany na stranu. Kope nožičkama a rádo je zvedá nad podložku.

Na konci 6. měsíce

Půlroční miminko dokáže v poloze na břiše už pohodlně zvednout hlavu a přední část trupu a podepřít se na loktech (pást koníčky). Pokud ho držíte svisle, udrží samo hlavičku. Když leží, mělo by být schopné převrátit se oběma směry. Začíná vyslovovat první jednoduché slabiky (da, ta), uchopuje nabízené hračky, rozeznává známé tváře, a když ho lechtáte nebo s ním hrajete obzvlášť zábavnou hru, hlasitě se směje.

Na konci 9. měsíce

No ne, vaše "miminko" už není žádné miminko! Už dokáže sedět - a to samo bez opory. Už si taky umí dolézt po čtyřech za hračkou, když se mu zrovna odkutálí. Zná svoje jméno a otáčí se za vaším hlasem, když na něj mluvíte. Umí si rovněž strčit první sušenky (piškoty, křupky) do pusy a alespoň částečně se tak samo nakrmit. (Neboli obyčejný rohlík ho v kočárku dovede zabavit na dobu dost dlouhou na to, abyste si zvládla civilizovaně popovídat s kamarádkou.) Rádo výská a objevuje celou škálu nových zvuků, které dokáže vydávat.

Na konci 12. měsíce

Vaše roční děťátko by už určitě mělo umět stát (i když s oporou) a mělo by být schopno posunovat se kolem nábytku a stěn. Mělo by jasně rozeznávat mámu a tátu a obě slova by mělo umět říct. Dostat se z polohy na břiše do polohy v sedu by už neměl být žádný problém, stejně jako stavění věže o dvou kostkách. Nebuďte překvapená, pokud již dokáže dát velmi vehementním způsobem najevo svou nelibost nad faktem, že jste mu vzala hračku (odtáhla jste ho od květináče, co si shodil na zem, a vymyla mu z pusy hlínu). Rovněž slovo "ne" už by pro něj mělo být pochopitelné. Rozhodne-li se ho ovšem akceptovat, to je jiná.

Na konci 18. měsíce

Nejzazší termín pro první krůčky vašeho děťátka! I když spíš je to tak, že v roce a půl už by mělo docela obstojně chodit. Mělo by umět použít alespoň 3 slova, pít z hrnečku, postavit věž z několika kostek a vylézt na nízkou stoličku.

Takto shrnuto to vážně nevypadá jako moc, ale musíte vzít v úvahu, že každé dítě je jiné a popsané dovednosti jsou opravdu jen ty základní a z hlediska správného psychomotorického vývoje do určité míry zásadní. Vaše děťátko toho samozřejmě bude umět daleko víc a každý den (po dalších dvacet třicet let) vás bude překvapovat něčím novým.

Témata: Děti, Batole, Půlroční miminko, Nový zvuk, Život, DŮL, Milník, Tříměsíční miminko, Vaše dítě, Živo, Život váš, Vaš