Maminka.czZdraví

Dvouletá holčička trpí alzheimerem. Zapomene vše, co se naučila

Mojezdravi.cz Mojezdravi.cz 29.  6.  2017
Alzheimerovu chorobu máme většinou spojenou se stářím. Bohužel jsou i výjimky, jakou je Marian McGlocklinová. Této holčičce jsou dva roky a před pár měsíci jí lékaři diagnostikovali Niemann-Pickovu chorobu typu C, které se přezdívá dětská Alzheimerova choroba.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Holčička kvůli nemoci už zapomněla první slovo, které se za svůj krátký život zatím naučila. Takto postižené děti rovněž ztrácejí postupem času schopnost jíst, chodit, mluvit nebo dýchat. Polovina z nich umírá před 10. narozeninami, jen výjimečně se některé dožije čtyřicítky.

Niemann-Pickova choroba typu C (NPC) je vzácná genetická neurologická porucha. Buňky nedokážou zpracovávat a likvidovat cholesterol, který se hromadí v játrech a slezině.

Další lipidy se pak usazují v mozku, což může vést až k demenci, uvádí dívčina matka Sara McGlocklinová na stránkách www.gofundme.com/hopeformarian, které založila na pomoc Marian. Zároveň tak chce zvýšit povědomí veřejnosti o této zákeřné nemoci a získat finance i na výzkum.

Už když se holčička narodila, bylo zřejmé, že není vše v pořádku. Měla nápadně hubené nohy a byla velmi choulostivá. Zvětšená slezina a pokračující svalová slabost lékaře tehdy přivedly na podezření, že by mohlo jít o poruchu ukládání tuků v těle. Jenže do celkového obrázku Marianin stav nezapadal, holčička dělala pokroky a byla stále silnější.

Jak probíhá léčba a jaké jsou vyhlídky do budoucnosti této malé bojovnice, si můžete přečíst na stránkách Mojezdraví.cz.

EVA (27): Syn si třikrát „pořídil“ nemoc, abych neskončila s kojením
Co určitě nedělat, když je vaše dítě nemocné?
Potvrzeno: nadváha a rakovina prsu spolu úzce souvisí!
Témata: Zdraví, Děti, Video, Rakovina prsu, Holčička, Porucha, Postižená dítě, Slezina, První slovo, Cholesterol, Alzheimer, Alzheimerova choroba, Choroba, Finance, Nadváha, Dvouletá holčička, Stáří, Výzkum, Bojovnice, Zákeřná nemoc, Krátký život, Zdraví na Heureka.cz

Video