[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Potřebujete:
Postup:
Dýni rozpulte a vydlabejte všechna semínka. Rozkrájejte ji na kostičky a povařte je ve vodě s citrónovou šťávou, vanilkovým luskem a klacíkem skořice. Vyjměte a rozmixujte na kaši. Na korpus rozmixujte sušenky a přimíchejte rozpuštěné máslo. Formu na dort si vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a naspod vysypejte sušenkami a důkladně je udusejte.
Hotovou směs nalijte na korpus. Ten si můžete dopředu upéct na 180 stupňů, cca 5 minut, ale není to nezbytně nutné. Pečte 10 minut na 190 stupňů, následně stáhněte teplotu na 110 - 120 stupňů a pečte přibližně hodinu.
Na těsto budete potřebovat:
80 g másla nebo hery 200 g hladké mouky 1 lžíci vody 1 vejce
Na obsah koláče:
Do mixéru vložte jako první změklé máslo, postupně přidávejte mouku. Až budete mít rozmixovanou přibližně polovinu mouky, přidejte lžíci vody a vejce. Následně přisypávejte zbytek mouky. Těsto nechte chvíli v lednici, aby si odpočinulo.
Vymažte si nízkou formu s vroubkovaným okrajem máslem nebo herou a dno formy pokryjte pečicím papírem. Těsto si rozválejte a přesuňte do formy. Prsty dotvarujte až do krajů a propíchejte ho vidličkou. Těsto zakryjte pečicím papírem, který posypete fazolemi. Korpus se takto při pečení nezvedne. Pečte ho na 180 stupňů přibližně 10 minut.
sýr zamícháte rozkrájený na kousíčky přímo do směsi
pokladete kousky do směsi nahoru
Na dno upečeného korpusu nasypte nastrouhaných 100 gramů sýru gouda či jiného nearomatického sýra. Nalijete směs s dýní a poté nasypte zbylých 100 gramů sýra. Vznikne vám tak křupavá krustička. Pečte na 160 stupňů přibližně 30 minut. Hotový koláč má kompaktní náplň a krustičku zlaté až hnědé barvy.
Inspiraci na podzimní menu nám dodala pražská rodinná kavárna s hernou a dětským koutkem Králík v rádiu.