Maminka.czJídelníček

Dýňové recepty, které zvládnete levou zadní a ještě si pochutnáte

Pokud vaříte stejně jako my ze sezónních surovin, tak určitě máte doma dýni. Pokud nevíte, co s ní, máme pro vás inspiraci z našeho oblíbeného podniku Králík v rádiu, kde můžete toto menu ochutnat.
Dýňové recepty, které zvládnete levou zadní a ještě si pochutnáte

Dýňový  pečený cheesecake s pomerančovou kůrou

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujete:

  • 75 g másla + na vymazání
  • 180 g sušenek (např. BeBe)
  • ½ dýně nebo 1 malá dýně
  • 500 g Philadelphie nebo jiného sýru lučinového typu
  • 200 g 31% smetany, zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 4 velká vejce
  • 2 lžíce škrobu
  • lžička vanilkového extraktu, vanilkový lusk nebo cukr
  • 50 g cukru nebo medu
  • 1 citrón
  • 1 klacík skořice

Postup:

Dýni rozpulte a vydlabejte všechna semínka. Rozkrájejte ji na kostičky a povařte je ve vodě s citrónovou šťávou, vanilkovým luskem a klacíkem skořice. Vyjměte a rozmixujte na kaši.

Na korpus rozmixujte sušenky a přimíchejte rozpuštěné máslo. Formu na dort si vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a naspod vysypejte sušenkami a důkladně je udusejte.

Bomba plná vitamínů? Dýně!
\
Dýňovou kaši smíchejte v misce nebo robotu s 500 gramy sýru lučinového typu, pak přidejte smetanu a všechny další ingredience včetně kůry a šťávy z jednoho citrónu.

Hotovou směs nalijte na korpus. Ten si můžete dopředu upéct na 180 stupňů, cca 5 minut, ale není to nezbytně nutné. Pečte 10 minut na 190 stupňů, následně stáhněte teplotu na 110 - 120 stupňů a pečte přibližně hodinu.

Dýňový quiche s kozím nebo modrým sýrem (určeno na formu 24 cm)

Klepněte pro větší obrázek

Na těsto budete potřebovat:

80 g másla nebo hery
200 g hladké mouky
1 lžíci vody
1 vejce

Na obsah koláče:

  • ½ nebo 1 malou dýni Hokkaido
  • kozí nebo modrý sýr dle chuti
  • 200 g sýru gouda
  • 4 vejce
  • 300 ml 31% smetany
  • trochu olivového oleje

Do mixéru vložte jako první změklé máslo, postupně přidávejte mouku. Až budete mít rozmixovanou přibližně polovinu mouky, přidejte lžíci vody a vejce. Následně přisypávejte zbytek mouky. Těsto nechte chvíli v lednici, aby si odpočinulo.

 

Vymažte si nízkou formu s vroubkovaným okrajem máslem nebo herou a dno formy pokryjte pečicím papírem. Těsto si rozválejte a přesuňte do formy. Prsty dotvarujte až do krajů a propíchejte ho vidličkou. Těsto zakryjte pečicím papírem, který posypete fazolemi. Korpus se takto při pečení nezvedne. Pečte ho na 180 stupňů přibližně 10 minut.

Úžasná DÝŇOVÁ POLÉVKA, která chutná i batolatům!

Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na malé kostičky a orestujte na másle nebo olivovém oleji. Orestovanou dýni si dejte do misky. Přidejte smetanu a vejce a důkladně promíchejte. S aromatickými sýry můžete u slaných koláčů naložit dvěma způsoby:

  1. sýr zamícháte rozkrájený na kousíčky přímo do směsi

  2. pokladete kousky do směsi nahoru

Na dno upečeného korpusu nasypte nastrouhaných 100 gramů sýru gouda či jiného nearomatického sýra. Nalijete směs s dýní a poté nasypte zbylých 100 gramů sýra. Vznikne vám tak křupavá krustička. Pečte na 160 stupňů přibližně 30 minut. Hotový koláč má kompaktní náplň a krustičku zlaté až hnědé barvy.

Králík v rádiu

Inspiraci na podzimní menu nám dodala pražská rodinná kavárna s hernou a dětským koutkem Králík v rádiu.

6x oranžové dobroty z dýně
Dýně trochu jinak
Tip na víkendové jídlo: Sýrovo-dýňový koláč
Témata: Recepty, Jídelníček, Hokkaidó, Rozpuštěné máslo, Dýňová polévka, Lev, Vanilkový lusk, Bebe, Recept, Řeč
Mohlo by vás zajímat
Tipy na vánoční dárky pro miminka od narození do šesti měsíců
Maminka vydává pohádkovou knížku plnou krásných ilustrací Pohádky od Maminky
Gelové kapsle na praní do děských rukou nepatří. Děti nevidí rozdíl
Chodí k vašim dětem zoubková víla? Děti milují fantazii a imaginaci

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu