Maminka.czTěhotenství

Éčka v graviditě - před kterými se mít na pozoru i ta neškodná

Jana Vašáková 8.  2.  2013
Pro své ještě nenarozené miminko chceme to nejlepší, tedy i stravu oproštěnou o „nechtěná“ éčka. Jak a kde je hledat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O éčkách už toho bylo napsáno hodně. Prodlužují trvanlivost potravin, dodávají jim vůni, chuť, barvu, konzistenci a podobně. Víme, že existují taková, jež jsou neškodná, i taková, která mohou mít negativní vliv na zdraví citlivějšího jedince při zvýšené konzumaci. To platí především pro těhotné a kojící ženy a děti. Všechna éčka, která se u nás při výrobě potravin používají, jsou povolena, viz vyhláška MZ č. 4/2008. Zákon určuje i to, jaké množství a kde může být použito, a potravina je tudíž bezpečná. Zároveň existuje seznam asi 140 éček, jež jsou v ČR zakázána. Uvádí se na etiketě pod kódem E + troj- až čtyřmístné číslo nebo pod svým chemickým vzorcem. Pojďme si projít ta, která v těhotenství nejsou vhodná, a řekněme si proč.

Jídelníček bez uzenin

Kromě toho, že uzené masné výrobky obsahují velké množství soli, nacházejí se v nich i dusitany a dusičnany. Jedná se o konzervační činidla, která zabraňují růstu bakterií, toxinů a oxidaci přítomných tuků. Potravinám, jako jsou například šunka, slanina, špekáčky, párky a podobně, dodávají specifickou chuť a barvu. Pokud se konzumují pravidelně a ve vyšší míře, mohou se účinky těchto látek v organismu projevit bolestmi hlavy, dýchacími a kožními problémy. Spekuluje se také o tom, že mohou mít během těhotenství a v raném věku dítěte vliv na vznik nádorového onemocnění.

E 249 – dusitan draselný
E 250– dusitan sodný (dusitanová solicí směs)
E 251– dusičnan sodný (chilský ledek)
E 252– dusičnan draselný (ledek)

Syntetické antioxidanty

Některé antioxidanty, které běžně najdete i v přírodě, zdraví neškodí. Existují však i takové, jež se v syntetické podobě používají k ošetření potravin a mohou při časté konzumaci způsobovat podráždění žaludku a pokožky. Nacházejí se v některých tucích, margarínech, masných výrobcích, smažených polotovarech nebo třeba ve žvýkačkách. Jejich úkolem je zpomalit žluknutí tuků a olejů, které se používají pro výrobu tepelně opracovaných potravin a ke smažení.

E 310– propylgallát
E 311– oktylgallát
E 312 – dodecylgallát (laurylgallát)

ČTĚTE TAKÉ: Marta Jandová čeká ve svých 38 letech první miminko

Soli v potravinách

Mezi ty zapovězené a již dlouho veřejností propírané patří glutamáty. Jsou to soli, které zvýrazňují chuť a vůni. Používají se při zpracování průmyslových potravin, jako jsou masové a zeleninové vývary, instantní polévky, omáčky, směsi koření nebo mražené výrobky. Častá konzumace glutamátů může způsobovat bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, křeče v břiše a také vyvolat astmatický záchvat. Podle některých studií mohou mít tyto soli mimo jiné vliv i na Alzheimerovu nebo Parkinsonovu chorobu.

E 620 – kyselina L-glutamová
E 621 – glutamát sodný (MSG, glutaman sodný)
E 622– glutamát draselný (MPG, glutaman draselný)
E 623– glutamát vápenatý (glutaman vápenatý)
E 624 – glutamát amonný (glutaman amonný)
E 625 – glutamát hořečnatý (glutaman hořečnatý)

Bez cukru

V souvislosti s možným vlivem na plod se často mluví o syntetických sladidlech. Ta jsou určena lidem, kteří trpí cukrovkou, ne běžným konzumentům. Nejméně vhodná jsou tzv. nízkokalorická sladidla, u nich se dokonce uvádí doporučené denní množství, jež není dobré ze zdravotních důvodů překračovat. Vyskytují se v mnoha potravinách, především v takových, které bývají označovány za „dietní“. Jedná se o nápoje, nízkokalorické mléčné výrobky, cukrovinky, žvýkačky a podobně. Ve větší míře konzumace se mohou projevit bolestmi hlavy, závratěmi, vyrážkou, u dětí pak poruchou chování. Aspartam se navíc dává do možné souvislosti se vznikem nádorového onemocnění mozku. Pít či jíst potraviny slazené umělými náhražkami se tak v těhotenství a během kojení nedoporučuje. Některé z látek se stále ještě zkoumají a není potvrzeno, že by nemohly mít negativní vliv na zdravý vývoj plodu.

E 950 – acesulfam K
E 951 – aspartam (NutraSweet)
E 952 – cyklamáty
E 954 – sacharin
E 962 – sůl aspartamu-acesulfamu.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Výživa a stravování, NutraSweet, Náhražka, Slanina, Alzheimer, Žvýkačka, Nádorové onemocnění