Maminka.czČasopis Maminka

Editorial: Realita dovolené s dětmi

Alice Rossi 26.  8.  2016
Znáte takové ty hezké fotky, jak rodina jede autem na dovolenou? Všichni jsou usměvaví, přijedou do hotelu, kochají se výhledem na moře a pak společně dovádějí na pláži… Já vám teď naservíruji realitu naší dovolené.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když si stále dokola opakujete, že přece jedete do tepla a že tam budete potřebovat jen jedny šortky a tričko, stejně vám to nedá a dítěti přibalíte mikinu (nebo raději dvě), k tomu navíc bundu, holínky, tenisky, žabky, sandálky (raději taky dvoje) a rázem je plná taška.

A to pak přijdete k autu, sednete si na místo řidiče a zjistíte, že přes horu zavazadel a kol (Proč proboha s sebou bereme kola?) nevidíte do zpětného zrcátka. A tak vystoupíte: „To kolo musí pryč.“ „Ne, to kolo zůstane.“ A je z toho ukázková rodinná hádka, při které vám natěšené dítě pobíhá kolem auta, haleká „Auto, auto“ a už už chce vyrazit.

Chytré poučky o cestování s dětmi radí: jeďte na noc. I my to tak naplánovali.
První část cesty se dcera kochala projíždějícími auty, na hranicích s Rakouskem se začala cpát křupínami, piškoty, jablkem, mrkví a nakonec i uherským salámem. Na každé benzince udělala doslova nájezd na regál s čokoládami.
A moje: „Ne, tohle ti nekoupím,“ mi bohužel vydrželo jen do druhého tankování.

Dorazíte konečně do cíle a začne dalekosáhlé vybalování věcí, které nejen že nebudete potřebovat, ale které vlastně ani moc nelze kam dát, protože na místě není dostatek skříní, polic a ramínek. Nakonec se vybalování ujme vaše dítě a oblečení tak zůstane rozházené a zmačkané po zbytek pobytu.

Režim jde stranou! Naše dcera chodí spinkat vždy okolo osmé. V Itálii to někdy bylo i krátce před půlnocí. Lítala nahoru, dolů, doprava, doleva a o postýlce či pohádce před spaním nechtěla ani slyšet. Takže sen o tom, jak si vyložíme nohy nahoru, až usne, a otevřeme láhev vína, se hned první večer rozplynul.

Bílé šatičky pro holčičky jsou sice nádherné, ale nemá smysl brát je s sebou na dovolenou. Adinka totiž během prvního dne ušpinila nejen ty bílé, ale i všechny ostatní, které s sebou měla. Ke konci pobytu tak měla na všech celý svůj jídelníček.

To nejvtipnější a nejparadoxnější na tom všem je, že i když to možná vypadá děsivě, pro nás to byla jedna z nejlepších dovolených. Protože dceřin úsměv, když ráno vyběhla ven, její ručičky, které se natěšeně natahovaly pro kornouty zmrzliny, a vlastně i její usínání v mém klíně, to jsou úžasné okamžiky, na které nikdy nezapomenu!

Editorial: Už se nikdy nevyspím do růžova. No a?
Témata: Časopis Maminka, Dovolená s dětmi, Maminka cestuje, Maminky blogují, První věc, Realita, Adinka, Taška, Real, Reál, Dov, Kornout, Hádka