Maminka.czEkologie

Eko není cool, eko je normální! Jaká jsou naše redakční ekopředsevzetí?

Michaela Láchová 12.  3.  2019
Dali jste si do nového roku nějaké předsevzetí? My v redakci ano. Každá z nás změní ve svém životě jednu další věc ve prospěch ekologie. Protože takhle už to prostě dál nejde. A začít musíme kde? Ano, u sebe!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechny jsme mámy a žádné z nás není lhostejná budoucnost našich dětí na Zemi, která je zahrnována zbytečnými plasty, kde se plýtvá energiemi a v podstatě vším, co je k dispozici. Naše planeta nemůže další stovky let vydržet požadavky současné spotřební společnosti.

Sledujte nás na Instagramu:

Jenže jen „mudrovat“ zkrátka nestačí. Ač si třeba občas člověk pomyslí, že on jako malá kapka v tom obrovském moři sám nic nezmůže, opak je pravdou. Začínat musíme právě od té kapky, na kterou se budou nabalovat další a další. Začít musíme ale u sebe.

A proto jsme se s kolegyněmi rozhodly, že každá změníme u sebe doma další věc ve prospěch ekologičtějšího způsobu života. Ve prospěch přírody, jejíž jsme součástí, již nemáme právo ovládat nebo se o to jakkoli snažit. Ve prospěch budoucích životů našich ratolestí, které je třeba vychovávat k tomu, že příroda není bezedný zdroj a musíme ji šetřit, jak jen se dá… Pojďte do toho s námi! 

VSADÍM NA PŘÍRODNÍ A „CO DŮM DAL“ ČISTIČE 
Simona Procházková, redaktorka, syn Míša (4)

Věděli jste, že citron nebo limetka, ocet, jedlá soda, prášek do pečiva, bramborový škrob nebo třeba kávový lógr i tvaroh mají takřka univerzální využití? Netušila jsem, že citronem skvěle vyčistím troubu i mikrovlnku, provoním ledničku i vybělím dřevěné krájecí prkénko. 

 

MÉNĚ MASA NA TALÍŘI
Marta Laňková, art direktorka, syn Tomáš (7)

Čím bych mohla přispět k záchraně naší planety? Napadla mě konzumace masa z velkých hospodářských zvířat. Já ho nepotřebuju, víc mi chutná salát, můj syn teď nějak samovolně většinu masa sabotuje a to byl také tak trochu impulz. Pojďme zkusit jíst zdravěji a to maso, které máme skoro denně, si dát jen za odměnu. 

 

NA NÁKUPY UŽ JEN S LÁTKOVÝMI PYTLÍČKY 
Michaela Láchová, redaktorka, synové Štěpán (6) a Mikuláš (4)

Všudypřítomné plasty už mě prostě štvou. A co víc, najednou mi začíná být dokonce trapně, když musím svůj nákup do igelitky naskládat, protože v obchodě zrovna nenabízejí jinou alternativu. Látkové sáčky můžete používat do aleluja, a když se zašpiní, stačí je proprat v mýdlové vodě.

 

KÁVIČKA JEDINĚ Z VLASTNÍHO HRNKU
Alice Rossi, šéfredaktorka, dcera Adina (5) 

Ráno bez kávy si neumím představit. Bez kvalitního cappuccina to prostě nelze. Ne, nebojte, nevzdám se svých rituálů. Nevzdám se kofeinu. Jen už si nebudu v kavárně brát plastový kelímek s plastovým víčkem. Vybavila jsem se ekologickým kelímkem, který se vejde do mé „kočinelky“ a do kterého mi každé ráno barista připraví kávu. S tím rozdílem, že po mně nezbude žádný těžce rozložitelný odpad.

 

ZAVEDU DOMÁCÍ KOMPOSTÉR! 
Radka Wallerová, webeditorka, synové Matouš (20), Tobiáš (18), Bartoloměj (7) a dcera Josefína (3)

Bydlíme na vsi a nekompostujeme, to mě štve. Měli jsme kompost venku pod stromy, bohužel však podlehl každonočním nájezdům divokých prasat.​ Vkládání bioodpadu do normální popelnice už mi je proti srsti. Proto chci zkusit domácí kompostér. Zatím si vyhlížím vhodný typ tak, aby nezabíral zbytečně moc místa, ale zároveň posloužil pro zbytky z kuchyně rodiny s dětmi. 

 

JEDNORÁZOVÉ PLENKY A VLHČENÉ UBROUSKY OMEZÍM NA MINIMUM
Markéta Novák Matějková, webeditorka, synové Kryštof (9), Adam (5), Matyáš (3) a dcera Viktorie (7 měsíců) 

Zatímco vlhčené ubrousky používám opravdu minimálně již několik let, tak s narozením Viktorky jsem se posunula ještě dál a rozhodla se používat látkové plenky. Teď zpětně mě mrzí, že jsem „nelátkovala“ už dříve. Samozřejmě, na cesty využiju jednorázovou plenku, ale poměr používání těch látkových rozhodně převyšuje „jednorázovky“. Sama jsem překvapená, jak je to snadné a nenáročné na údržbu. 


VŠICHNI DOMA BUDOU PĚKNĚ ŠETŘIT ENERGIEMI! 
Gabriela Kolinová, on-line redaktorka, dcera Žofie (5)

Moje ekologická výzva zní: maximální úspora v domácnosti. Rodina bude mít radost. Následující měsíce budeme vypínat ze zásuvky elektroniku, kterou zrovna nepoužíváme. Protože televize, počítač i přehrávač spotřebovávají elektřinu, i když jsou vypnuté. Nebudeme zbytečně tisknout. Už teď jsem zrušila některé výpisy a složenky, chodí jen elektronicky. A třeba si nebudeme čistit zuby u tekoucí vody! 

Témata: Časopis Maminka, Instagram, Nebezpečné výrobky, Ekologie, Úklid, planeta, Ekovýzva, Jak, Wall, Radka Wallerová, Reda, EKO, Matouš, Bartoloměj, Dcera, Cool, Kávička, Škrob, NORMÁLNÍ, Novák Matějková, Žofie, Syn, Gabriela Kolinová, Tomáš, Tobias, Úklidové pomůcky na Heureka.cz