Maminka.czSlavné maminky

Eliánek spí od dvou měsíců ve svém pokojíčku, říká Dominika Mesarošová

Markéta Novák Matějková 19.  9.  2019
Když se řekne Dominika Mesarošová, většina lidí si vybaví sexbombu z předních stránek časopisů. Přitom už rok je tato česká modelka především mámou. A jak sama říká, mateřství ji změnilo. Jak prožívala těhotenství, jaký byl porod a jaký je její recept na boj s poporodními kily, nám nyní prozradila v rozhovoru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak jste prožívala těhotenství? Měla jste nějaké specifické chutě? Navštěvovala jste předporodní kurzy nebo cvičení pro budoucí maminky?

Těhotenství jsem měla krásné a bylo pro mě opravdu nejhezčím obdobím v životě. Moc jsem si ho užila a dokonce jsem neměla ani žádné nevolnosti. Možná to bylo i tím, že jsem čekala chlapečka a říká se, že ti dopřávají maminkám spíše pohodu. Co se týče jídla, tak jsem se nijak neomezovala. Jedla jsem, na co jsem měla chuť, ale nepřejídala jsem se. Na čem jsem ale ujížděla, tak to byla krupicová kaše, kterou jsem si klidně udělala i v jedenáct večer. A potom jsem si dopřávala ve velkém meloun.

Co se týče předporodních kurzů, tak žádné jsem nenavštěvovala. Spíše jsem si vyslechla rady zkušenějších kamarádek. Sama v sobě jsem už v době těhotenství cítila silný mateřský pud, tak jsem se toho tolik ani nebála.

Co se týká samotného porodu  měla jste "porodní plán"? Jak na porod vzpomínáte?

Plán jsem měla, ale absolutně mi nevyšel. Přála jsem si totiž zažít přirozený porod, což se mi bohužel nepoštěstilo, protože syn byl otočený koncem pánevním. Porodní asistentka Lydie říkala, že si tam seděl jako car na trůnu. Splnilo se mi, ale to, že jsem rodila v Podolí, kde jsem se sama také narodila. Rodil mě skvělý docent Krofta, který se specializuje na císařské řezy.

Porod jsem si však i tak užila, s panem docentem jsme vybrali datum porodu a na sále si pustili oblíbenou hudbu. Podstoupila jsem spinální císařský řez, takže jsem vše vnímala. Partner byl i u porodu a měl na výběr – buď přestřihne pupeční šňůru, nebo bude natáčet a fotit. Vybral si to druhé a jsem moc ráda, protože máme hezkou vzpomínku na porod. Patřím ještě ke "staré škole", takže všechny fotografie vyvolávám a zakládám pečlivě do alba.

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

A co šestinedělí?

Zatímco těhotenství i porod jsem zvládla bez problémů, přestože mě stále mrzí, že jsem syna nepřivedla na svět přirozeně, tak ze všeho nejhorší bylo právě šestinedělí. To jsem si opravdu sáhla na dno. Netvořila se mi laktace a byla jsem z toho nervózní. Když jsem přijela z porodnice domů, tak jsem zde měla snad všechno, jen ne umělé mléko. S variantou, že nebudu kojit, jsem vůbec nepočítala. Myslím si, že jsem proto však udělala všechno. Pořídila jsem si elektrickou odsávačku od Medely, pozvala si laktační poradkyni, hlídala jsem si stravu, ale laktace se nespustila.

Nakonec jsem se s tím, že kojit nebudu, smířila. A musím říct, že jedinou výhodu vidím v tom, že Eliánek spinká krásně celou noc již od dvou měsíců ve svém pokojíčku. Chodí spát v osm večer a budí se ráno kolem půl osmé.

Jinak samozřejmě hormony v šestinedělí fungovaly. V jednu chvíli jsem prožívala návaly štěstí a za chvíli zase stavy úzkosti. Měla jsem pochybnosti, jestli vše dělám dobře. Musím říct, že velkou oporou mi byl partner, který mi hodně pomáhal. I když se mi nabízela s pomocí babička, snažila jsem se vše zvládnout sama a užít si syna sama jen s partnerem.

Jméno vašeho syna nepatří k úplně tradičním. Jak jste ho vybírali? Měli jste v záloze i jméno pro holčičku?

Elián vzniklo tak, že jsem na něj narazila při hledání na internetu. Jméno pochází z řečtiny a znamená "sluneční svit". Jak jsem později zjistila, v České republice je náš Elián druhý s tímto jménem, ovšem první, který se tady narodil. Protože první chlapeček s tímto jménem, který je u nás evidovaný, se narodil ve Španělsku, musela jsem žádat o povolení jména Ústav pro jazyk český. Elianů je u nás víc, ale s á jsou tedy jen dva. Také se mi líbilo spojení jména a příjmení – Elián Novotný. A o svátek nepřijde, v kalendáři je Elián 30. listopadu.

Pro holčičku jsme měli vybrané jméno Melissa. Tu bychom ale v případě druhého dítěte nedali. Zase bychom dali jméno od E. Jaké by to bylo, to neprozradím.

Marie Doležalová: Jsem prostě jen matka! Je to málo? Zřejmě ano!

Elián právě slaví první rok. Jak si užíváte mateřství?

Momentálně prožívám krásné období. Myslím si, že jsem měla dítě v pravý čas. Už jsem si užila všechno možné a mateřství mě opravdu chytlo a naplňuje mě. Také hodně lidí mi říká, jak je vidět, že jsem se změnila. Synovi se hodně věnuju a je to podle mě i znát. Je společenský a má rád ostatní děti. I když bych nemusela, tak ho dávám dvakrát týdně do jesliček na tři hodiny, kde si pohraje a je spokojený. Přiznám se, že ze začátku jsem z toho měla špatný pocit, ale naštěstí se ukázalo, že zbytečně.

Vlastně se mi narozením syna splnilo vše, co jsem si přála. Celý život jsem si přála porodit syna, nejlépe ve znamení Panny a v porodnici v Ústavu pro matku a dítě v pražském Podolí, což se mi opravdu splnilo. Samozřejmě, že si uvědomuju, že nejdůležitější ze všeho je to, že je zdravý, a tohle je jen příjemný bonus.

V těhotenství jste prý přibrala 20 kg. Jak se vám podařilo dostat se zpátky na svou váhu?

Jednoduše řečeno – jím zdravě, přemýšlím nad tím, co jím, a také mám pohyb. V těhotenství jsem přibrala dvacet kilo, z čehož jsem deset nechala v porodnici. Čtyři měsíce po porodu jsem ale na sobě začala makat. Jedla jsem velmi zdravě  – maso, zeleninu, rýži, a doteď jsem zhubla dalších více než 13 kg. Dokonce mám nižší váhu než před otěhotněním.

Určitě ale nehladovím, kdybych se nenajedla, je mi špatně. Vyřadila jsem také cukr a dodržuji pitný režim. Začala jsem cvičit s trenérkou na power plate, která dojíždí k nám domů. Každé ráno běhám na pásu, kdy rychlou chůzi střídám s během. S běháním jsem začala v době, kdy Eliánek vždy dopoledne spal, a pokračuji i nyní. Navíc syn je velmi aktivní, takže mám hodně pohybu i s ním.

Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
Témata: Těhotenství, Porod, Rozhovor, Mateřství, Slavné maminky, Porodnice, Šestinedělí, Elián, Dominika Mesárošová, Návaly, Lýdie, MEŠ, Kilo, Internet, Dom, Pražské Podolí, Medely, Podolí, Syn, Krofta, Ústav, Španělsko, Elia, Melissa, Narození syna