Maminka.czTěhotenství

Emma Smetana: „Přiznávám, že se porodu bojím“

Michaela Čentešová 31.  10.  2016
„Chci ve svém dítěti vyvinout smysl pro spravedlnost a pravdu, přenést na něj nějaké fungující svědomí,“ řekla Emma a mně se moc líbil její těhotenský postoj a příprava na miminko, která nespočívala v nakupování desítek malých oblečků, ale v hovorech o tom, jakého člověka chce s partnerem, hudebníkem a hercem Jordanem Hajem vychovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Emmo, jak se máte?

Mám se asi nejlépe za svůj život. Děkuji za optání.

Co vás udělalo tak šťastnou?

Snad poprvé za svůj život se necítím přepracovaná, protože odpočívám, a naopak cítím absolutní svobodu v tom, že si mohu dělat věci, které mě baví. Nepociťuji žádný druh tlaku, do ničeho se nemusím nutit a to je pro mě šílená úleva. Každému bych takový relax jednou za deset let povinně naordinovala.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

A co vás tedy teď baví?

Věnuji se hlavně hudbě. Ale snažím se toto období využít také k cestování, protože předpokládám, že to nové období mi neumožní stále někam vyrážet. I když bych si to ráda tak zařídila, ale to samozřejmě záleží na tom, jaká osobnost se mi to vlastně narodí. Mimo to všechno se také zapojuji do věcí a projektů, které mi dávají nějaký smysl.

Co tím myslíte?

Mohu se teď angažovat v charitativních a občanských aktivitách, které mě zajímají. Šla jsem tak letos například v čele průvodu Prague Pride nebo se zapojuji do kampaně na práva osvojení si dítěte partnerem, což se také týká hlavně homosexuální skupiny. Selským rozumem přitom vycházím z toho, že je vždycky lepší mít dva rodiče než jen jednoho, a že když partner jednoho rodiče projeví o dítě zájem, je to krásný projev lásky.

Dříve jste se do takových aktivit zapojovat nemohla?

Dříve jsem si musela hlídat určitou neutralitu novinářky, která potom večer přečte zprávy tak, aby ji nikdo nemohl podezřívat z nějaké zaujatosti. A to je samozřejmě správné. O to víc si ale dnes užívám, že mohu chodit, kam chci, a dělat si také, co chci.

Teď v těhotenství tedy obrážíte demonstrace a pochody?

To víte, že jo. Už jsem byla s břichem. Ale ono to moje břicho ještě není tak viditelné a já o něm vlastně ani moc nevím. A hlavně si myslím, že je důležité vést děti k nějaké občanské zodpovědnosti. Moji rodiče mě na demonstrace také brali už od útlého věku a i já budu své děti na demonstrace brát. Například ve Francii, kde jsem do svých deseti let vyrůstala, je to naprosto normální a běžná věc.

Témata: Těhotenství, Slavní rodiče, Časopis Maminka, Šikana, Elin, Emma Smetana, Demonstrace, Netradiční jméno, Boj, Mejdan, Registrace, Fyzické zdraví, Elinka, Berlín, Pravdomluvnost, Demokracie, Londýn, Paříž, Ajťák, Kondice, České zdravotnictví, Nejlepší svědomí, Írán, Negativní reakce, Brzda