Maminka.czEndometrióza

Endometrióza: bolesti při menstruaci a sexu, problémy s otěhotněním. Jak je řešit?

Simona Procházková 10.  10.  2018
Chronické a nepříjemné onemocnění s nejasnými příčinami vzniku, které se bohužel týká zhruba každé osmé ženy v plodném věku. Nemoc, která se u každé z nich projevuje odlišně, a proto bývá velmi těžké ji odhalit. Bojujete s ní také?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Již několik měsíců mám pocit, že zažívám ošklivou noční můru a bojím se, jak to se mnou bude dál. Je mi 33 let, nemám ještě děti a lékař mi vyhrožuje, že je možná nikdy mít nebudu. A to kvůli mé nemoci, kterou mi diagnostikoval – endometrióze. Vždy jsem měla velmi silnou a bolestivou menstruaci, když jsem to ale jako mladá holka řešila s doktory, dozvěděla jsem se většinou jen to, že se to prostě stává a některé ženy mají tu smůlu, že průběh menstruace bývá hodně nepříjemný. A naordinovali mi železo a vitamin C. Často se dokonce stávalo, že jsem nemohla první dva dny menses ani do školy a doslova jsem omdlévala bolestí. I dneska si občas musím vzít pracovní volno, jelikož křeče jsou tak velké, že bych nezvládla cestu do zaměstnání. Zhruba před rokem jsem ale krvácela tak silně, že mě odvezla záchranka do nemocnice a pak už to „frčelo“. Během půl roku jsem absolvovala dvě laparoskopické operace (zjištěna rozsáhlá endometrióza rektovaginálního septa) a náročnou hormonální léčbu (jakýsi „uměle navozený“ přechod), kterou jsem ještě nedokončila. Lékaři mi dávají jen minimální šance na přirozené otěhotnění a snažit bych se o něj prý měla ihned po léčbě. Jenže nemám momentálně partnera, takže to nepřipadá v úvahu. Co mám dál dělat? Jaké jsou možnosti? Budu se muset ládovat dalšími hormony?     Bohunka K., Český Těšín

MUDr. Luboš Vlček, gynekolog, klinika Gynem

Endometrióza je onemocnění, při kterém dochází k růstu endometria (částeček výstelky dutiny děložní) mimo dělohu. Při rektovaginální endometrióze se tato výstelka vyskytuje v přepážce mezi pochvou a konečníkem. Může být provázena velkými bolestmi při menstruaci či pohlavním styku a často ji nacházíme i u pacientek, kterým se nedaří otěhotnět. Zde je toto onemocnění skutečně považováno za důvod neplodnosti. Podrobná diagnostika je prováděna nejčastěji laparoskopickým výkonem, kdy se prohlédne dutina břišní a odebere vzorek tkáně k histologickému vyšetření. Ideální terapií je kompletní odstranění ložisek endometriózy chirurgickou cestou. Pokud toto není možné, nastupuje na řadu právě hormonální léčba. Standardy léčby se ovšem mohou v různých situacích mírně odlišovat. 

Pokud začnete s hormonální léčbou, užívá se jako zlatý standard tzv. analog GnRH. Tyto léky mají schopnost zablokovat funkci hypofýzy (podvěsek mozkový), a tím potlačit přirozené cykly vašeho těla. Jednoduše řečeno, tyto léky vytvoří hormonální stav, jako by žena byla po přechodu (menopauze). Tím dochází k odhojení ložisek. Na druhou stranu může být užívání těchto léků provázeno právě typickými příznaky přechodu, jako jsou noční pocení, mírné depresivní ladění a suchost poševní sliznice. Tento stav je ale dočasný a léčba standardně trvá tři až šest měsíců. Po skončení působení léků se tělo opět navrací do předchozích cyklů. V terapii neplodnosti je ideální právě těsně po skončení terapie naplánovat léčbu v režimu IVF, tedy cyklu umělého oplodnění. Pokud toto proběhne dobře, jsou vaše šance na otěhotnění vysoké. 

Co o vás naznačuje průběh vaší menstruace? Je silná, nepravidelná nebo bolestivá?

MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., gynekolog a vedoucí lékař kliniky asistované reprodukce IVF Clinic Olomouc

Příčina onemocnění není zatím jasná, teorií je více. Nejčastěji to bývá odchod menstruační krve nejen klasicky pochvou, ale i zpětně vejcovody do dutiny břišní, kde se části děložní sliznice uchytí a vznikají tak ložiska endometriózy. Na vzniku endometriózy se podílejí také imunologické, genetické a hormonální faktory. Podle umístění ložisek má choroba několik různých forem, přičemž plodnost ženy ovlivňuje na třech úrovních. První je hormonální, kdy se kvůli postižení vaječníků nedostatečně tvoří ženské hormony. Otěhotnění dále endometrióza brání i mechanicky. Zánětlivé změny způsobují jizvení a srůsty v dutině břišní. A do třetice působí nemoc lokálně. Nepohyblivé vejcovody nejsou schopné správně zachytit vajíčko uvolněné při ovulaci a jizvení vejcovodu může bránit transportu oplozeného vajíčka. U mírnějších forem endometriózy je nejlepším způsobem léčby nejprve podání hormonální terapie. Úspěšnost této léčby je vysoká, nicméně u 25 až 50 % pacientek se do jednoho roku po vysazení léčby mohou obtíže opakovat. V závažnějších případech je na místě chirurgický zákrok.

Šance otěhotnět se u zdravých žen pohybuje mezi 15 až 20 % během jednoho cyklu, u žen s endometriózou pak v rozmezí 2 až 10 %. Proto se při léčbě neplodnosti způsobené endometriózou využívají metody asistované reprodukce (IVF). Vhodnou metodu zvolí lékař podle toho, jakou formou endometriózy pacientka trpí. Šance na otěhotnění zvyšuje včasné řešení problému a návštěva specializované kliniky. Úspěšnost asistované reprodukce je mnohem vyšší, pokud ji žena podstoupí do svých 35 let. Naději nemusí ale ztrácet ani starší ženy.

Alena (37): Endometrióza mi ničí život, ale já jsem se nevzdala
Laura Janáčková: Endometrióza negativně ovlivňuje sex
Co všechno byste měla vyzkoušet, než se rozhodnete pro umělé oplodnění?
Témata: Zdraví, Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Umělé oplodnění, Menstruace, Bolest, Pánevní dno, Endometrióza, Hormonální léčba, Luboš, Léčba, Poševní sliznice, Přirozené otěhotnění, Menstruační krev, Velká bolest, Plodný věk, Silná menstruace, End, Podvěsek mozkový, Laparoskopická operace, Problém, Mácháč, Noční pocení, Děložní sliznice, Jak, Zdraví na Heureka.cz