Maminka.czPorod

Rajský plyn u porodu. Jak funguje Entonox a jak se liší od epidurálu?

Markéta Novák Matějková 12.  9.  2019
Zatímco dříve ženy při zvládání porodních bolestí využívaly epidurální analgezii, dnes se čím dál větší oblibě těší inhalace rajského plynu, tzv. Entonoxu. Jak funguje a jakou s ním mají rodičky zkušenost?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Osobně mám s Entonoxem jen pozitivní zkušenost. Využila jsem jej při svém čtvrtém porodu v Příbrami, a to ve chvíli, kdy mi porod nepostupoval a začínala jsem být vyčerpaná. Díky inhalaci, kterou jsem si mohla sama jednoduše regulovat, jsem se dokázala více uvolnit, nabrat sílu a dceru porodit během pár minut. V závěru druhé doby porodní, kdy je třeba se plně soustředit na porod miminka, jsem jej však již neměla. Po porodu jsem se cítila velmi dobře, neměla jsem žádné vedlejší účinky, jako jsou motání hlavy nebo nevolnost, které se můžou objevit.

Musí porod bolet? Přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody epidurálu

Co je to Entonox

Entonox představuje bezpečnou a neinvazivní formu inhalační analgezie. Její hlavní předností v rámci porodnické analgezie je velmi málo zdravotních kontraindikací a dále její jednoduchá aplikace.

"Entonox způsobuje velmi rychlý nástup analgezie (do 3 minut) a současně velmi rychlé odeznění jejího účinku (do 5 minut). Navozuje však nejen analgezii, ale přináší dále sedativní a anxiolytické účinky. Díky těmto příznivým vlastnostem je Entonox velmi dobře využitelný pro regulaci porodních bolestí, respektive porodního stresu," vysvětluje Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. z Gynekologicko-porodnické klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze ve svém dokumentu věnující se inhalační analgezii v porodnictví. V něm také uvádí, že v porodnici U Apolináře se Entonox podává u 15–20 % spontánních porodů, což reálně představuje okolo tisíce aplikací ročně.

Složení Entonoxu

Entonox je medicinální plyn složený z oxidu dusného a kyslíku v poměru 1:1. Oxid dusný neboli "rajský plyn" má analgetický účinek vyvolávající euforii a psychický relax.

Hlavní přednosti Entonoxu

Uvádí se, že díky Entonoxu je žena při porodu klidnější a více důvěřuje porodníkovi. Psychická pohoda má vliv i na komunikaci a spolupráci při porodu.

Mezi jeho další přednosti patří kombinace s ostatními analgetickými metodami. Podat se může i na konci druhé doby porodní u ženy s epidurální analgezií, kdy již účinek není tak silný. Entonox je možno použít i po porodu jako doplněk při ošetření porodních poranění včetně nástřihu hráze.

Porod beze strachu a bolesti? Zkuste hypnoporod, pomůže vám s psychikou

Nežádoucí účinky jsou minimální

Nežádoucí účinky jsou u použití Entonoxu minimální. Uvádí se, že asi jen v 5 % případů může dojít ke krátkodobým bolestem hlavy po skončení inhalace a k pocitům závratě, které však rychle odeznívají. U citlivějších osob může nastat nevolnost a ve velmi vzácných případech i zvracení. Avšak tyto příznaky odeznívají bez léčení brzy po ukončení inhalace.

Entonox versus epidurál

Zásadní rozdíl mezi podáním Entonoxu a epidurální analgezie je ten, že epidurál znecitliví tělo díky injekci a bolesti téměř vymizí. To potvrzuje i lékař MUDr. Jan Lacheta z kliniky Program H plus: "Největší výhodou epidurální analgezie je omezení nebo úplné vymizení porodních bolestí při současném žádném negativním vlivu na dítě. Epidurální analgezii lze v případě potřeby císařského řezu změnit přidáním místního anestetika do katétru na epidurální anestézii, která je pro rodičku i dítě šetrnější než celková narkóza. Epidurální analgezie je výhodná pro rizikové rodičky, například s vysokým krevním tlakem, bronchiálním astmatem a dalšími," uvádí.

Entonox rodičky bolesti nezbaví, ale dokáže navodit pocit uvolnění. Jak se ale ukázalo, jsou ženy, na které Entonox nezabírá nebo jen minimálně, což se u epidurální analgezie nestane.

Na co si dát pozor

Na zahraničním webu Parents.com uvádí, že Entonox není vhodný u osob s nedostatkem vitamínu B12 ani pro ty, kteří podstoupili operaci vnitřního ucha nebo bypass žaludku, trpí spánkovou apnoe nebo mají vysokou hodnotu BMI. Vždy je tedy na místě se o vhodnosti užití poradit se svým lékařem.

Za Entonox se platí

Entonox není hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Cenu si stanovuje každá porodnice sama. Loni jsem v příbramské porodnici za půl hodiny inhalace Entonoxu zaplatila 500 Kč.

VIDEO: Co chceme po porodnicích? Méně zásahů, více péče

Máte zkušenost  s Entonoxem? Napište nám do diskuze.

Témata: Porod, Porodnice, Klinika, rajský plyn, Porod beze strachu, Motání, Inhalace, Bolest, Jak, Dokument, Lis, U Apolináře, Omezení, Plyn, Pór, Účinky, Entonox, BMI, Rodička, Příbram, Porodní bolesti¨