Maminka.czTěhotenství

Ester Janečková: "Jsem velká bojovnice za přirozený porod!"

Dita Mrázková 9.  9.  2011
Ester Janečková: "Jsem velká bojovnice za přirozený porod!"
S moderátorkou a trojnásobnou maminkou jsme měly na povídání necelé dvě hodiny. Malá Sára totiž odmítá odstříkané mléko, a tak nemohla zůstat s babičkou moc dlouho. I tak jsme toho ale dost probraly...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

✽ Co se vám jako první vybaví při vzpomínce na vaše dětství?

Musím říct, že z dětství si toho pamatuju celkem dost. Jako dítě jsem byla hodně komunikativní, s každým jsem se hned dávala do řeči, myslím, že jsem tím musela všechny dost otravovat. Vzpomínám si, že když mi bylo asi pět, naučila jsem se kotrmelec dozadu. Dělala jsem ho před barákem pořád dokola. Zastavovala jsem úplně všechny, co šli kolem, abych jim předvedla své umění. Byla jsem opravdu velký „exhibouš“. (směje se) Taky jsem lidem zpívala, třeba v tramvaji, a čekala na potlesk. Divím se, že mně tehdy nikdo jednu nevrazil, jak jsem pořád mlela páté přes deváté. Ale mám třeba taky vzpomínky už z jeslí.

✽ Tak to máte velmi dobrou paměť! A co konkrétně to je?

Stojím u obrovského okna a tak strašně brečím, až mi slzy stříkají na sklo…

✽ Plakala jste steskem?

Ano, bylo mi tehdy hodně smutno po mamince. Jsem prosincové dítě a do jeslí jsem nastoupila už v 9. měsících.

✽ Máte dvě starší sestry. Jaké jsou a jaký spolu máte vztah?

Každá je úplně jiná. Nejstarší Dáša je psychiatrička a sexuoložka, je o 14 let starší. Je to ten klasický studijní typ. Když se dozvěděla, že je máma se mnou těhotná, žádala o jediné - aby jí zůstal její vlastní pokoj. (směje se) Svatava je starší o 11 let, a se svými osmi dětmi je to máma na plný úvazek. Svatka mě hodně milovala, těšila se na mě, když jsem se měla narodit, dokonce si mě nastěhovala k sobě do pokojíčku.

✽ Osm dětí… To je v dnešní době úctyhodný počet!

Jo, jo, to je naše Svatka. Říká, že už od těch jedenácti permanentně někoho vychovává. (směje se)

✽ Inspirovala vás, co se týče dětí?

To ani nemusela, já se těšila už odmala, až budu maminkou. A chtěla jsem být mladá maminka, což se mi, alespoň u kluků, podařilo. U Svatky jsem často trávila víkendy, pomáhala jsem jí s dětmi, už v patnácti jsem hlídala čtyři najednou. Byla to hodně dobrá průprava, ale i dobrá antikoncepce, mumraj to tehdy byl opravdu veliký!

✽ Už mnoho let moderujete úspěšný televizní pořad, který chytá za srdce hodně diváků a který mnoha lidem pomohl najít ztracené rodinné štěstí. Jak vás Pošta pro tebe ovlivnila?

První rok jsem si třeba pamatovala jména všech účinkujících, a že mám na jména hodně špatnou paměť! Teď točíme jeden nebo dva víkendy v měsíci celkem 15 příběhů a to už je s tou pamětí hodně obtížně. Je ale pravda, že některý příběh se mi vybaví ještě po letech a dlouho pak na něj vzpomínám.

✽ Neměla jste v době těhotenství problém udržet při natáčení své emoce? Hormony se neptají na to, kdy a proč se najednou žena rozpláče…

Je pravda, že když jsem byla těhotná, bývala jsem při natáčení často naměkko. Ale snažila jsem se při moderování soustředit na víc věcí, musela jsem hlídat čas a podobně, to mi pomáhalo držet své emoce na uzdě. Protože já když se rozpláču, tak to rozhodně není jen něžně ukápnutá slza. Nebylo by asi moc dobré vidět moderátorku, která bulí jako želva!

Pokračování >>>

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Kotrmelec, Jan, Rodinné štěstí, Ester Janečková, Pór, Bojovnice, Boj, Přirozený porod, Jane, Jáně, Sexuoložka