Maminka.czChování a vztahy

Eva už přes dva roky bojuje o své děti. Soudí se o ně s Norskem

Iva Endrychová 4.  11.  2014
Eva Michaláková se s Norskem soudí o své dva syny. A zatím to vypadá, že ji severská země odebere rodičovská práva. V úterý dopoledne proběhne na podporu jejích práv demonstrace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V červnu minulého roku Norsko obvinilo Evu Michalákovou  ze zneužívání potomků. Podezření nebylo však prokázáno. Evu norská sociálka dokonce obvinila z fyzického trestání dětí. Eva totiž občas „výchovně“ děti plácla rukou, ovšem tak, aby to její syny nebolelo. Tuto námitku uznaly i norské úřady. A Evě slíbily vrácení dětí, pokud se odstěhuje od jejich otce, což udělala.

O případu Evy si můžete více přečíst v samostatném článku. 

Příběh Evy: V Norsku už víc než dva roky bojuje o své syny

Denis a Davídek jsou však stále v rukou pěstounů (každý u jiného) a úřady Evě styk s dětmi omezují. Sestra Evy dokonce zažádala o svěření  dětí do své péče, ale to nebylo povoleno.

Zapojili se i poslanci

Případ Evy dokonce dostal na stůl i Evropský soud pro lidská práva, ale zatím se k tomu však nevyjádřil. Teď hrozí, že norská sociálka Evu zbaví rodičovských práv zcela a děti budou dány k adopci.

Podle právníka Pavla Hasenkopfa se norská strana snaží proces adopce maximálně urychlit. "Je evidentní, že norské úřady ani na vteřinu nepřipustily možnost vrátit děti paní Michalákové  a od prvního okamžiku vše směřovaly k adopci," okomentoval to právník Pavel Hasenkopf, pro web tyden.cz . "Nyní norské úřady zjistily, že česká veřejnost a čeští politici se o věc konečně začínají zajímat, a proto chtějí adopci maximálně urychlit, a kauzu tak uzavřít dřív, než se Češi stihnou vzpamatovat," dodal.

Český stát Evě zatím příliš nepomohl, ačkoliv se do procesu zapojilo několik poslanců, Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí i několik ministerstev. Zatím však bezúspěšně.

Na podporu práv Evy Michalákové se v úterý od devíti hodin koná demonstrace. 

 

Klepněte pro větší obrázek
Pozvánka na demonstraci

O dítě v Norsku také málem přišla Jana. Její příběh najdete v samostatném článku. 

Jana: V Norsku mi málem sebrali Helenku

Foto: Facebook Evy Michalákové

Témata: Děti, Vaše příběhy, Chování a vztahy, Adopce, Demonstrace, Boj, Lidská práva, Rok, První okamžik, Svěření, Norsko