Maminka.czPředškolák

Evropský den bez aut podporuje přirozený pohyb

redakce 13.  9.  2011
Evropský den bez aut podporuje přirozený pohyb
Evropský den bez aut, který je již tradičně součástí Evropského týdne mobility, se letos uskuteční v sobotu 17. září od 11.00 do 18.00hodin na pravém břehu Vltavy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Od kavárny Slávie až po náměstí Jana Palacha si Pražané naplno užijí atmosféry ulic nepřeplněných auty, zato se spoustou zábavy a dobročinnosti. Akce se koná pod záštitou 1. náměstka primátora hlavního města Prahy Karla Březiny. Již o den dříve, v pátek 16. září, bude v rámci Dne cyklistů a pěších otevřena v Bubenči nová část cyklostezky Papírenská.

„Ve městě bez aut“ tak zní motto letošního ročníku Evropského dne bez aut. Jeho cílem je, podobně jako v minulých letech, propagace pohybu jakožto léku bez vedlejšího účinku. „Už několikrát bylo vědecky dokázáno, že pohyb, na rozdíl od sezení za volantem, prospívá tělu a podporuje paměť. Začít s ním lze v jakémkoli věku a dokonce i poté, co člověk proseděl celý život v křesle. Cílem Evropského dne bez aut v Praze je proto propagace možností každodenního pohybu ve městě a důležité role každého z nás, kdo v něm žijeme, při ochraně životního prostředí,“ uvedl Karel Březina.

Od kavárny Slávie na Národní třídě, po celé délce Alšova nábřeží a na náměstí Jana Palacha budou na návštěvníky čekat zážitky a také malé odměny za to, že dnes ponechali své vozy doma.Po celou sobotu bude pro automobilovou dopravu uzavřeno Smetanovo nábřeží a ulice Křížovnická.

Pražané, kteří vyrazí na bicyklech, mohou využít zdarma servis kol a ti, kteří se k Vltavě tentokrát vydají pěšky zase služeb čističe bot. K dispozici bude půjčovna elektro i běžných kol, in-line a kolečkových bruslí a skákacích bot. Sportovce určitě potěší U-rampa s vystoupením nejlepších českých jezdců, malá posilovna, trampolína a možnost vyzkoušet si street ball. Tento „městský basketball“ se v metropolích celého světa totiž těší stále větší oblibě.

Kulturní program, kterým bude provázet moderátorkaLenny Trčková, se odehraje na třech samostatných pódiích. O zábavu se zde postará Eddie Stoilow, Marek Ztracený, Olga Lounová, Aleš Háma, RH Funkies či Tereza Černochová, Vladimír 518 & DJ Mike Trafik a mnozí další. Nebudou chybět klauni, loutkové divadlo, soutěže pro děti a kejklíři.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Pohyb, Olga Lounová, ALS, Lenny, Den, Bicykl, Aleš Háma, Nová část, Marek Ztracený, Tereza Černochová, Evropský den, Přirozený pohyb, Loutkové divadlo