Maminka.czVýživa a stravování

Famózní dobroty z grilu

Tentokrát jsme pro inspiraci oslovili pražské šéfkuchaře. Jaké dobroty si podle jejich receptů můžete připravit doma?
, , Časopis F.O.O.D.
28. 6. 2016

Excelent Burger 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 600 g flap steaku (hovězí pupek), sůl a pepř na dochucení, olej na smažení, 8 plátků slaniny, 4 vejce, 2 větší rajčata, 60 g červené řepy, 4 bulky, 200 g dubového salátu, 4 plátky čedaru, 100 g rukoly; Parmazánový dip: 20 g parmazánu, 200 g majonézy, sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Namletý flap steak osolte a opepřete, řádně propracujte. Vytvarujte placku a zprudka ogrilujte po obou stranách, aby se maso zatáhlo, ale uvnitř zůstalo šťavnaté. Mezitím opečte slaninu a rozklepnutá vejce na grilu.

Rajčata a červenou řepu nakrájejte na plátky. Vedle masa na gril položte rozkrojené bulky.

Smíchejte suroviny na dip. Opečenou spodní část bulky potřete dipem a začněte vrstvit další suroviny – salát, rajče, maso, sýr, slaninu, červenou řepu, rukolu a nakonec vejce. Horní část bulky lehce opřete o navrstvené suroviny. 

Klepněte pro větší obrázek

Labužnická panenka v nejčistším provedení s grilovanou zeleninou

4 porce, 20 minut

Potřebujeme: 800 g vepřové panenky, pepř a sůl, 0,1 l oleje; Zelenina na gril: 100 g cukety, 100 g lilku, 100 g červené cibule, 100 g cibule, 100 g cherry rajčat, 100 g papriky – mix, 100 g žampionů, pepř a sůl, 0,1 l olivového oleje, bylinkové koření

Panenku nakrájejte na 200 g válečky, případně na medailonky. Osolte, opepřete a vložte na rozpálený gril. Zakápněte nejlépe olivovým olejem.

Zeleninu opláchněte a nakrájejte na velké kousky, okořeňte a dejte na rozpálený gril. Zakápněte olivovým olejem, grilujte do zlatova a teprve na konci celého grilování dochuťte bylinkami.

Zeleninu můžete bez panenky předložit i vegetariánům. K panence lze kromě zeleniny servírovat i čerstvé pečivo nebo variace salátů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Oba recepty připravil: Petr Andert z Urbanpubu

Telecí játra s chřestem a omáčkou béarnaise 

Připravil Otakar Humpl z Port58

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 800 g telecích jater, 300 g zeleného chřestu, 300 g bílého chřestu, sůl a pepř; Omáčka Bérnaise: 250 g másla, 40 g šalotky, 1 lžíce posekaného estragonu, 1 lžička posekaného kerblíku, 5 g hrubě drceného pepře, 50 ml bílého vína, 5 cl estragonového octa, 5 žloutků, sůl a kajenský pepř

Chřest očistěte, odkrojte zdřevnatělé konce a vložte do vroucí osolené vody. Zelený vařte na skus, asi 3–4 minuty, bílý o 3 minuty déle. Uvařený chřest zchlaďte v ledové lázni. Tím se zastaví proces vaření. Před podáváním chřest v lázni opět prohřejte.

Připravte si omáčku béarnaise. Nejprve přepusťte máslo. Nasekanou šalotku, estragon, kerblík, drcený pepř, ocet, víno a zredukujte v rendlíku na dvě třetiny. Přeceďte do nerezové nebo skleněné mísy a nechte vychladnout. Poté položte mísu na mírně vroucí vodní lázeň a za stálého šlehání přidejte žloutky a pak přepuštěné máslo (část si odložte na játra). Šlehejte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Na závěr osolte a opepřete.

Telecí játra očistěte a nakrájejte na plátky zhruba 1 cm tlusté. Potřete je přepuštěným máslem a opepřete. Zprudka je ogrilujte z obou stran, ihned servírujte s prohřátým chřestem a béarnaise omáčkou. Osolte.

Náš tip: Přijďte do Portu 58 ochutnat výborný cider, který s grilovaným masem velmi dobře ladí.

Klepněte pro větší obrázek

Barbarský steak se salátem 

Připravila Lenka Priedhorská z BarBaru

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 800 g flank steaku, sůl a pepř, oříšek másla; Salát: 500 g mix salátu, 150 g cherry rajčátek, 100 ml olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce medu, sůl a pepř; Omáčka: 200 g majonézy (domácí), šťáva z 1 citronu, hrst pažitky, smetana 33%, sůl a bílý pepř

Na grilu nechte zatáhnout flank steak z obou stran dozlatova. Přendejte maso do předehřáté trouby a pečte při 180 °C na medium, asi 10 minut. Steak poté vyndejte z trouby, osolte, opepřete a položte na něj oříšek másla a nechte ještě 5 minut odpočinout. Pak maso podélně nakrojte na tenčí plátky.

Maso podávejte s mixem salátů s cherry rajčátky, zakapané citronovo-medovou zálivkou.

Tu připravíte tak, že vyšleháte olej s citronovou šťávou, medem, solí a pepřem. Dochuťte studenou omáčkou z majonézy a citronové šťávy, přidejte nasekanou pažitku, zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem. 

Klepněte pro větší obrázek
 

Foto: Urban pub a Tomáš Lébr

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Burger, Vodní lázeň, Pupek, Omáčka
Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Kojený otesánek: Může se kojené dítě „přejídat“?
Od kdy děti potřebují kamarády? Batole se díky nim učí, předškolák je vyhledává
Proč má tak špatné známky?
Libuška Rohlíčková (dříve Vojtková) porodila holčičku

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu