Maminka.czMateřství

Fanatické matky: moralizují a dávají nevyžádané rady. Jak na ně reagovat?

Jana Potužníková 14.  9.  2020
Potkáváte je už od chvíle, kdy jste těhotná: Všechno vědí nejlépe, hučí do vás „svou pravdu“, zesměšňují názory ostatních a vám neustále nabourávají už tak křehké mateřské sebevědomí, protože se jim zdá, že snad všechno děláte blbě. Proč to ty „fanatické matky“ dělají a jak se k nim můžete postavit, aby vás nechaly být mámou, jakou chcete být vy sama?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před pár týdny se jedna má známá pokoušela přes Facebook prodat nosítka. Pro svou dceru jich nakoupila několik od těch nejrenomovanějších značek až po neznámé kousky. Jednoduše proto, že její dcera jedno nosítko po druhém odmítala a nakonec se i přes veškerou touhu maminky nosit a šátkovat ocitla v kočárku, kde konečně přestala jevit známky nespokojeného miminka.

Tohle vám doktoři neřeknou! Část žen kojit nemůže, ale všichni je nutí

Má známá tedy potřebovala všechna ta nevyužitá nosítka prodat. Logicky. A čekala, že se jí ozvou ty, které projeví zájem. Omyl. Nejvíce se ozvalo těch, které ji krutě zkritizovaly: za volbu nosítek (protože ne všechna byla TOP ergonomická) a také za to, že to s nošením „tak brzy vzdala“.

Sneslo se na ni několik přednášek o zdravém nošení dětí, několik komentářů o tom, že není dost trpělivá, že nekontaktovala dost odborníků na nošení a teď si šlape po těsné vazbě se svou dcerou, kterou do kočárku prakticky odkládá. Byla to smršť. Ano, všechny ty, které do ní hučely, byly její známé a kamarádky a hodně opakovaly, že to říkají pro její dobro. Že jdou jen s pravdou ven. Ale já měla pocit, že sleduju pronásledování zločince a fanatická kázání, která hrozila ukamenováním jako ve středověku. 

Celebrity nosí své děti špatně! Podívejte se, co jim provádějí

Bezpečí sociálních sítí 

Pro sociální sítě je tohle chování typické. Jdete si tam pro radu, potřebujete něco sdílet nebo prodat věci po dětech, a projdete neuvěřitelnou lustrací. Kdekdo se najednou zabývá tím, jak a proč vychováváte své dítě, i když se jen zeptáte, co já vím, jak ukončit laktaci. V tu chvíli nedostanete radu, kterou hledáte, ale přednášku o tom, že kojení je zázrak a nemáte se ho vzdávat.

Najednou po vás chtějí obhajobu toho, co děláte, zasahují vám do mateřského rozhodnutí a výchovy. Najednou se cítíte jako špatná matka. A je vám smutno. Díváte se na své dítě s pocitem frustrace a ptáte se sama sebe, co ještě děláte špatně. A jak je možné, že ostatní matky to mají TAK vychytané?! Nemají. Jen využívají kouzla sociálních sítí, kde nejsou vidět a kde je tak jednoduché někoho „potrápit“.

Mámy jsou na sebe zlé, vyslechla jsem si tolik urážek, říká Gabriela Lašková

„Umožňují rychlou, snadnou komunikaci bez následků, které s sebou nesou hlubší, osobní setkání. Když sedíme s někým tváří v tvář, nedovolíme si bez přemýšlení hodit svůj názor na jeho hlavu. Za písmena se dá dobře schovat,“ vysvětluje psycholožka a maminka malé Olivie Lucie Kolaříková, proč právě internet dává fanatickým matkám neskutečný prostor k působení. 

Reálné ženy 

A věřte, že všechno dokonale vychytané nemají ani ty fanatické matky, které potkáváte naživo: v poradnách, dětských centrech, na hřištích nebo v obchodech. A které se odváží vám i z očí do očí říct třeba to, že své dítě zabíjíte, když mu už v kočárku kupujete koblihy. Ať je to sebevětší pravda, v tu chvíli překračují hranice způsobem, který není v pořádku. A otázkou je, co vy na to.

Bránění se a vysvětlování, že to nebohé dítě muselo koblihu v obchodě samo ukrást, protože vy byste nic takového neudělala, z vás činí ještě většího viníka. A po vaší obhajobě přijde co? V lepším případě si z obličeje fanatické matky přečtete, že vám nevěří ani nos mezi očima. A v hlavě vám zůstane otázka, proč to vlastně takové ženy dělají?! „Většinou je za tím jejich nadšená představa, že mají nejlepší informace, a potřeba šířit dobro bez ohledu na váš souhlas či nesouhlas,“ objasňuje psycholožka. Ale zároveň dodává, že pod tím musíte v psychologické rovině vidět spíše určitou slabost dané ženy. „Například nevyvinutou schopnost respektovat prostor a názory druhých, které se mohou lišit. Fakt, že by dotyčná žena měla zapracovat na respektu ke svému okolí.“ 

Není moc velké na dudlík, plenky a kojení? Není! Dost bylo moralizování

Kdo má vlastně problém? 

A to je – pokud se to tak dá říct – vlastně dobrá zpráva pro vás. Nikdo nemá právo vám mluvit do toho, co děláte. Jako máma přece už z principu ochranitelského a pečujícího mateřství vždycky budete volit to nejlepší pro svou situaci, své dítě, svou rodinu. Jako máma pak musíte také vědět, že názorů na jednu věc může být třeba deset a že si každý může vybrat po svém, musíte si připomínat, že nikdo není dokonalý, že chyby dělají všechny mámy. A hlavně být si stále vědoma toho, že žádná z těch kolem nemá tím spíš právo vám kázat o těch vašich potenciálních přešlapech.

Sama jich pár na hrbu bude mít také. A to, že to přesto dělá, je svým způsobem znakem určité nezralosti či nedostatku moudrosti souvisejícího právě s tím vědomím, že chybu může udělat každý a že každý žije úplně jiný život. Ano, pokud se někoho zeptáte na radu nebo názor, je to v pořádku, i když dojde na konfrontaci. Ale nevyžádané rady? Poděkujte a jděte dál. Bez bolesti a pocitu, že snad musíte být nejhorší na celém světě. Nejste, a to je potřeba vědět a opakovat si. 

Povzdech znechucené matky: Jak utéct před mateřskou soutěživostí?

Syndrom spasitelek 

Ty, které do vás „šijí“, mohou kromě jiného trpět něčím, čemu soukromě říkám „syndrom spasitelek“. Našly metodu, která funguje ve výchově jim, a aniž by to myslely zle, chtějí ji vnutit úplně všem. V dobrém. Doslova chtějí „páchat dobro“. Ano, také bych mohla donekonečna své kamarádce vysvětlovat, že když dává synovi sušenku pokaždé, když se rozpláče, jen proto, aby ho utišila, dělá strašnou hloupost a buduje mu opravdu nevhodné vzorce chování. Ale pokud jsme to už v klidu probraly a ona usoudila, že je to i přesto v pořádku, nemám nejmenší právo toho prcka „spasit od jeho matky“. A kupodivu ani pro tenhle „přešlap“ určitě nepřestává být jednou z nejdůležitějších žen v mém životě. 

„Opravování druhých, poskytování nevyžádaných rad a napomínání navíc není dospělé, ale rodičovské chování. Taková žena se staví nad druhou, nechová se jako dospělá k dospělé, ale jako rodič k dítěti. Kdo jí dal to právo? Její vnitřní rodič, nikdo jiný,“ poukazuje na další souvislosti psycholožka. 

Matky, neblbněte! Ženy, které děti nekojí do tří a nespí s nimi v posteli, je taky milují

Mateřské sebevědomí 

Je mi jasné, že i když už víte, že problém má hlavně ta, která vám nevybíravě mluví do života, stejně vám raději připomenu i to, jak ošetřit vlastní křehké mateřské sebevědomí. Protože neznám nic křehčího než právě sebevědomí nás matek. Pořád o sobě pochybujeme, i bez těch fanatických žen kolem. Takže jak se o sebe postarat? „Samozřejmostí je obezřetně si vybírat, koho se ptáme na názor a radu. Například Facebook je prostor s širokým spektrem uživatelů, názorů a charakterů, takže se téměř vždy do diskuse přimíchá někdo nerespektující a velmi chytrý. Je snadné tam dostat ťafku,“ vypočítává Lucie Kolaříková a ještě pokračuje: „A druhá věc je rozvíjet sebevědomí, sebedůvěru, sebelásku. Jako mámy jsme dostaly do vínku zostřené smysly, lepší intuici, velkou psychickou sílu, schopnost roky nespat a schopnost postarat se o své mládě. Nepotřebujeme se ptát na každý úkon, který uděláme, a nepotřebujeme zhltnout tuny informací, abychom to zvládly. Naopak naslouchat víc sobě bývá pro naše dítě to nejlepší. A k tomu možná neškodí vybrat si sem tam nějaký kurz, kde navíc pozorně nasloucháme sobě, jestli know-how s námi rezonuje.“ 

Matky jsou přísnější k dcerám, syny omlouvají. Proč? Pozor na stereotypy

Jak reagovat?

Už jsme se zmínili, že omlouvat se, vysvětlovat, obhajovat se k ničemu obvykle nevede. Málokterá matka fanaticky prosazující svou pravdu dokáže vyslechnout jiný pohled na svět. A pokud ano, už naštěstí není fanatická. Ale jeden můj kamarád střety s takovými fanatickými stvořeními rozetne vždycky jedinou větou. Obvykle dostane sprchu za sdělení, že jejich dcera bude v domácím vzdělávání. Mohl by mluvit hodiny a snažit se odpovědět na všechna „proč“. Ale on říká jedinou větu: „My to tak zkrátka máme!“ Tím říká úplně všechno. Napovídá, že možností a názorů je víc, že je to jeho rozhodnutí a že těm, co protestují, by to mělo stát za to to respektovat. A tak to zkrátka je. Podobný postup u sporů s fanatickými matkami doporučuje i psycholožka Lucie Kolaříková. „Ideální je se do nich vůbec nepouštět. Nebo zakončit rozjetý hovor třeba frází ‚máme různé názory, děláme to každá jinak‘ a opustit prostor anebo aspoň změnit téma. Protože když vášnivě a nezastavitelně argumentují pro svůj způsob výchovy, tak v tu chvíli stejně neslyší a nevidí nic jiného, takže diskuse ani nemá smysl. Pokud na tom záleží, je možné posdílet později a v klidu, proč každá z nich považuje právě ten svůj způsob za dobrý a dostat se tak na rovinu dospělá – dospělá. Ale není to nutnost, hlavně když je malá šance na dohodu.“ 

Mámy se opily a rozpovídaly se o svých dětech

Podpora místo kritiky 

A sama za sebe se také snažte projít si situace, kdy vy mluvíte s maminkami ve svém okolí tak trochu „spatra“. Fanaticky se totiž možná občas chováme každá. Ale to není omluva. Vlastně je to znovu jen signál naší křehkosti, protože když do sebe my mámy šijeme místo toho, abychom si byly přirozeně oporou, je za tím opět jen celková nejistota nás žen se sebou samými, se sebou jako mámou. „Je tam i rivalita, v níž jsme byly dlouho vychovávané. Ale my ženy se místo toho potřebujeme vzájemně podporovat, tím se posílí naše ženství, radost být ženou i mámou. Je to ještě dlouhá cesta pro naši společnost, ale čím více spolu ženy otevřeně sdílejí, vnímají se rovnocenně jako sestry, nepodrážejí si nohy, tím líp pro děti, muže, celou společnost,“ doplňuje psycholožka na závěr. 

Je tu nová Maminka! Na obálce Vendula Pizingerová, uvnitř velké téma: věk matek
Témata: Mateřství, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Kočárek, Rodina a vy, Mateřská, Sociální sítě, névy, zločin, Vendula Pizingerová, Omluva, Názor, Lucie Kolaříková, Jak, Přešlap, Máma, Nosítka, Psycholožka, Ženství, Argument, Děti, Spasitel, Olivie, Facebook, Kočárky na Heureka.cz