Maminka.czKojenec

Fantastické ovocné koláče a dezerty: 4 recepty

Česká kuchyně v nich má staletou tradici. Nenapodobitelnou chuť čerstvých lesních plodů je nutné si vychutnat stejně jako vše, co se urodí na ovocných stromech – vždyť další příležitost nastane až za rok! Kromě klasických křehkých koláčů s náplní jsme pro vás připravili i několik méně obvyklých, ale stejně dobrých a snadných.
, Časopis F.O.O.D.
7. 7. 2012
Fantastické ovocné koláče a dezerty: 4 recepty

Šťavnaté pohankové řezy s borůvkami

Na 12 porcí, Příprava: 55 minut

na těsto
4 středně velká vejce
80 g přírodního krupicového cukru
70 g hladké pohankové mouky
70 g škrobové moučky (maizeny)
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
tuk na vymazání formy

na náplň
250 g borůvek
250 g mascarpone
350 g plnotučného tvarohu
3 lžíce mléka
2 lžíce likéru (amaretto)
3 lžíce strouhaných mandlí

Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce ušlehejte do pěny se 70 g cukru. Přisypte mouku, prosátou se škrobem a práškem do pečiva. Tukem vymažte koláčovou formu o průměru 24 cm. Naplňte těstem a pečte asi 30 minut. Nechte vychladnout. Borůvky opláchněte. Smíchejte mascarpone s tvarohem, zbylým cukrem, mlékem, likérem a 150 g borůvek. Korpus vyjměte z formy a jednou nebo dvakrát rozřízněte. Spojujte tvarohovým krémem, povrch rovněž potřete, posypte mletými mandlemi a ozdobte borůvkami.

Křehké košíčky s ovocem

Na 12 košíčků, Příprava: 40 minut

300 ml mléka
1 lžíce jemně mletých mandlí
40 g přírodního krupicového cukru
1 žloutek
2–3 lžíce škrobu (maizeny)
400 g listového těsta nebo 12 plátků těsta yufka (křehké těsto z arabské kuchyně, seženete například přes farahfood.cz)
tuk na vymazání formy
400 g drobného ovoce (maliny, ostružiny, rybíz apod.)
2 lžíce moučkového cukru

Troubu předehřejte na 200 °C. Nyní si připravte krém. Mléko svařte s mandlemi a cukrem, nakonec vmíchejte žloutek. Škrobovou moučku rozmíchejte v trošce studené vody, vmíchejte do horkého ochuceného mléka a nechte jednou přejít varem. Z těsta vykrojte 24 placiček o průměru 12 cm, položte vždy dvě kolečka na sebe a vyložte jimi tukem vymazané kulaté vyšší formičky nebo důlky formy na muffiny. Vložte do trouby a pečte asi 7 minut, pak nechte vychladnout. Ovoce opláchněte a nechte dobře okapat. Upečené košíčky naplňte krémem, nahoru rozdělte ovoce a podávejte posypané moučkovým cukrem.

Malinové profiterolky

Na 15 kousků, Příprava: 1 hodina

50 g másla
1/2 lžičky soli
150 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
3 velká vejce
250 ml rostlinné smetany
250 g malin
1 vanilka
1 lžíce přírodního krupicového cukru

Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu svařte 250 ml vody s máslem a solí. Přisypte mouku a vařečkou míchejte na středním plameni těsto tak dlouho, až se přestane chytat dna. Nakonec vmíchejte prášek. Nechte vystydnout a jedno po druhém vešlehejte vejce. Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení vytlačujte bochánky (můžete je také tvarovat pomocí dvou lžic). Vložte do trouby a pečte asi 20 minut, troubu přitom neotevírejte! Rostlinnou smetanu ušlehejte dotuha, 80 g malin rozmačkejte nebo rozmixujte a promíchejte se smetanou spolu s dření vanilky a cukrem. Upečené bochánky nechte vychladnout a poté je rozkrojte. Naplňte je krémem a zbylými

Jahodový koláč s pistáciovým krémem

Na 8 řezů, Příprava: 1,5 hodiny (včetně chlazeéní krému)

1 balení listového těsta
750 g zralých jahod
moučkový cukr na poprášení
na krém
300 g pistácií
20 g másla
200 g moučkového cukru
100 g smetany ke šlehání (40%)
50 g zakysané smetany

Troubu předehřejte na 180 °C. Těstem ve vyšší vrstvě vyložte zapékací formu a vytvořte zvýšené okraje. Vložte do trouby a pečte 12 až 15 minut, až bude korpus dozlatova upečený. Vyjměte a nechte trochu vychladnout. Připravte si krém. Pistácie vyloupejte a několik minut je povařte v horké vodě (tento krok nevynechávejte, oříšky tím hezky zvláční). Sceďte je a nechte vychladnout. Pár oříšků si nechte stranou, zbylé důkladně rozmixujte, až vznikne jakýsi krém. Zašlehejte k němu máslo a postupně i moučkový cukr tak, aby vznikla hladká, tvárná hmota. V misce ušlehejte sladkou smetanu do polotuha, pak vmíchejte zakysanou smetanu a ušlehejte dotuha. Do šlehačky po lžících vmíchejte pistáciový krém. Misku přikryjte a dejte alespoň na hodinu do ledničky. Krémem pak potřete koláč, poklaďte jahodami, posypte zbylými nasekanými pistáciemi a lehce poprašte cukrem. Zbylý krém můžete uchovat v ledničce na mlsání…


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Kojenec, Výživa a stravování, Školák, Předškolák, Časopis F.O.O.D., Křehké těsto, Drobné ovoce, Řeč, Recept
Mohlo by vás zajímat
Masky jen pro děti? Omyl! Tyhle rodiny se umí odvázat
Chcete spokojené miminko? Zabalte ho do klasické načechrané peřinky
Pojďte s časopisem Maminka na Podzimní nákupy se značkou Lindex
Nová autosedačka Maxi-Cosi s vestavěnými airbagy je až o 55 % bezpečnější

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu