[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Porce: 4, Příprava: 15 minut, Pečení:25 minut
6 červených paprik 500 g mletého masa, ideální je mix hovězího a vepřového 2 hrsti lesních hub, nakrájených na kousky 1 malá cibule, nakrájená najemno 6 cherry rajčátek, rozkrojených na čtvrtky 1 polévková lžíce čerstvého tymiánu 4 polévkové lžíce strouhaného sýra
Troubu předehřejeme na 180°C. Maso promícháme s houbami, rajčátky, cibulí a tymiánem. Papriky omyjeme, podélně rozkrojíme a naplníme masovou směsí. Rozložíme do pekáčku a pečeme přibližně 25minut, těsně před dopečením posypeme sýrem. Podáváme s čerstvým pečivem.
Tip: Dětské porce připravte bez hub, jsou těžko stravitelné. Papriky můžete naplnit předem a uchovat v ledničce. K zapékání se hodí takové sýry, které nepřebijí chuť bylinek.
Porce:4, Příprava: 10 minut, Pečení: 40 minut
8 kuřecích stehýnek 2 celé paličky česneku, rozpůlené 4 menší bílé cibulky, rozpůlené 8 malých brambor se slupkou, omytých 2 celé chilli papričky
Maso omyjeme, dobře osušíme, vetřeme do něj sůl a rozložíme do pekáčku nebo zapékací misky. Přidáme půlky česneku a cibule, chilli papričky a brambory nakrájené na menší kousky. Zakapeme olivovým olejem a pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C. K pečeným stehýnkům výborně chutná zelený salát.
Tip:Vaříte-li i pro děti, vynechte chilli papričku nebo připravujte část pro ně určenou odděleně s hrstí tymiánu nebo jiných bylinek, zároveň šetřete se solí.
Porce: 4,Příprava: 10 minut, Marinování: 120 minut,Pečení:10 minut
4 steaky z jehněčí kýty Na marinádu: šťáva z poloviny citronu 100 ml olivového oleje 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky, sůl
Suroviny na marinádu protřepeme ve skleničce. Maso dáme do misky, dobře obalíme v marinádě a necháme v chladu dvě hodiny marinovat. Maso opečeme v troubě nebo grilujeme na grilu přibližně po dobu 4minut z každé strany. Před podáváním posypeme čerstvě mletým pepřem a necháme 5minut odležet. Servírujeme s dušenou kapustou, zeleným salátem či čerstvou nebo tepelně upravenou zeleninou.
Porce:4, Příprava:15 minut
500 g kapusty, nakrájené na proužky 1 malá cibule, nakrájená najemno 1 stroužek česneku olivový olej
Na rozehřátém oleji krátce orestujeme cibuli a prolisovaný česnek, přidáme kapustu a společně restujeme ještě několik minut. Poté podlijeme trochou vody a dusíme, až je kapusta skoro měkká, podle potřeby přidáme během varu ještě trochu vody. Dochutíme solí a pepřem.
Tip: Dětské porce před podáváním nepepřete, jako přílohu nabídněte malým strávníkům grilovanou papriku.
Porce: 4, Příprava: 15minut, Restování:10minut, Pečení:45 minut
500 g malých červených řep, očištěných 4 mrkve, očištěné 1 petržel, očištěná 1 červené jablko se slupkou 2 jarní cibulky nakrájené na delší kousky 6 stroužků česneku se slupkou lístky koriandru balzamikový ocet, olivový olej
Troubu předehřejeme na 180°C. Řepu, mrkev, petržel, jablka a cibulky nakrájíme na kostky. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm kousky řepy, mrkve, petržele, cibulky a neoloupané stroužky česneku. Asi po 10minutách přendáme zeleninu do zapékací misky, přidáme jablka a dvě hrsti koriandru, osolíme a opepříme. Zakápneme balzamikovým octem, podle potřeby přidáme olej a dáme na 45minut péct do trouby nebo dokud není řepa měkká. Podáváme jako přílohu k masu nebo samostatně, doplněné například kozím sýrem a čerstvým pečivem.
Tip:Můžete doplnit houbami v nálevu. Protože balzamikový ocet bývá pro děti dost ostrý, použijte ho při pečení jen kapičku. Upečený česnek také ocení spíše dospělí.
Článek vyšel v časopisu Maminka 8/2013