Maminka.czKam s dětmi

Fascinující příběh medu: Velká medová výstava

redakce 21.  8.  2012
Fascinující příběh medu: Velká medová výstava
V AFI Paláci Pardubice právě probíhá výstava s názvem Fascinující příběh medu, která originální a hravou formou přiblíží zajímavé informace o včelách a vzniku a využití medu. Výstava je součástí projektu podporovaného Evropskou unií „Bez medu to nejde“, jehož cílem je zvýšení povědomí o kvalitním domácím medu a podpora českého včelařství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výstava bude v AFI Paláci k vidění do 9. září. 31. srpna výstava ožije díky přítomnosti dětských návštěvníků, pro které je připravena odpolední akce Hurá škola a speciální „medový“ program.

Med je na rozdíl od cukru snadno stravitelný, obsahuje řadu prospěšných látek jako draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, bílkoviny a další přírodní a minerální látky, které posilují obranyschopnost organismu. Med je navíc vždy ekologicky čistý, protože jej včela zbavuje veškerých nečistot. Výstava představí nesmírně zajímavý příběh medu, kdy krok za krokem vysvětlí, jak a z čeho med vzniká, a zároveň poodhalí fascinující svět včel. Poté, co návštěvníci shlédnou výstavu a dozvědí se, co vše se za kapkou medu skrývá, to všechno úsilí včel a souhra přírody, budou tímto „obyčejným“ medem nadšeni.

Výstava je z velké části kreslená, zbytek pak tvoří detailní, mnohonásobně zvětšené fotografie včel. „Aby se o medu dozvěděli více i menší či větší děti, připravili jsme pro ně na poslední srpnový den speciální program v rámci akce Hurá škola. V tento den se medová výstava rozšíří o další exponáty, jako jsou včelí úly, medové plásty nebo živé včely. Na děti budou také čekat speciální průvodkyně – včelky, které je výstavou provedou. A vlastnoručně vyrobenou včelku si děti mohou odnést s sebou domů,“ dodává Zuzana Kubíčková, marketingová manažerka AFI Paláce.

Zajímavý je i proces „výroby“ medu samotnými včelami a jejich život. Včelstvo je třeba schopné shromažďovat nektar a pyl ze zdrojů z okruhu většího než 5 km, informace si včely předávají pomocí tanečků a samo včelstvo spotřebuje pro svoji potřebu asi 30 kg medu. (zdroj medojedi.cz)

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, výstava, Zajímavý příběh, Med, Včelí úl, Fascinující příběh, Dětský návštěvník, Zuzana Kubíčková, Příběh, Srpnový den, Marketingová manažerka