Fascinující světové rituály vítání dětí na svět

Ne nadarmo se říká jiný kraj, jiný mrav. Zatímco u nás pořádáme křtiny a na památku schováváme vlásky nebo první vypadlý zoubek, v dalších zemích světa mají rituály úplně jiné.
Fascinující světové rituály vítání dětí na svět

Japonsko – navždy spolu

V Japonsku si maminky schovávají na památku kousek pupeční šňůry. Nám to zní trochu divně a možná trochu nechutně, ale tamní rodičky to berou jako samozřejmou věc. Japonské porodnice jsou na tuto tradici připraveny a maminkám uloží šňůru do speciální ozdobné dřevěné krabičky a slavnostně jim ji předají při odchodu domů. Někdy jsou do krabičky ukládány i další symbolické drobnosti. Samotná šňůra má znázorňovat a připomínat spojení matky s dítětem, které by mělo vytrvat po celý život. Týden po narození se v Japonsku vždy pořádá slavnost za účasti rodinných příslušníků a přátel nazvaná Oschichiya, na níž je všem poprvé oficiálně sděleno jméno dítěte.

Klepněte pro větší obrázek

Finsko – výbava v krabici

Finské maminky se mají, nemusejí pro miminko kupovat dopředu žádnou výbavu. Vše potřebné totiž dostanou od finské vlády ve speciální krabici. Samotná krabice může sloužit jako první postýlka pro miminko a uvnitř jsou košilky, body, plínky, svetříky, hračky. Tradice rozdávání krabic trvá už 75 let, dnes si však maminky mohou vybrat, zda chtějí krabici nebo hotovost 140 eur.

Klepněte pro větší obrázek

Egypt – šťastná sedmička

V Egyptě hraje roli číslo sedm. Sedmý den po narození je uspořádána oslava, při níž je dítěti dáno jméno. Podle tradice maminka uloží bíle oblečené dítě do velkého cedníku a lehce s ním třese, aby tak pomohla dítěti přivyknout rozmarům života, který jej čeká. Pak je dítě položeno na bílou deku na zem a vedle něj položen nůž, který má odrazit zlé duchy. Hosté kolem dítěte rozloží zlato, obilí a dárky jako přání hojnosti. Matka dítě sedmkrát překročí, aby opět zahnala zlé duchy. Rituál pak pokračuje zpěvy a dalšími přáními. Jméno dítěte je vybráno pomocí svíček. Na začátku obřadu je zapáleno několik svící, přičemž každé je přiděleno jedno jméno. Jméno, jehož svíce hoří nejdéle, pak dítěti připadne.

Klepněte pro větší obrázek

Arménie – věštba budoucnosti

V Arménii mají zase jiný zvyk. Jakmile dítěti začne růst první zub, uspořádají rodiče slavnost nazvanou agra hadig. Jejím hlavním bodem je rituál, při němž je dítě položeno na zem a kolem něj různé předměty– například lékařský stetoskop, knihy, kladívko a další. Dítě si samo některý z předmětů vybere a to prý symbolizuje, jakým směrem bude v životě směřovat. Vezme-li si stetoskop, bude lékařem, vezme-li si kladivo, bude řemeslníkem atd.

Klepněte pro větší obrázek

Čína – vajíčka pro štěstí

V čínských rodinách, když je dítěti přesně 30 dní, se koná slavnost, při níž mu rodinní přátelé a příbuzní přinášejí dárky. Tradičním dárkem jsou červeně obarvená vejce, která mají symbolizovat život a jeho proměnlivost. Oválný tvar značí harmonický a šťastný život a červená barva štěstí. Vedle tohoto tradičního dárku dnes samozřejmě rodiče dostávají i praktické dary do domácnosti a pro péči o miminko.

Klepněte pro větší obrázek

Jamajka – strom života

Na Jamajce dodržují také zajímavý zvyk. Placenta a pupeční šňůra jsou zakopány do země a na toto místo je zasazen strom, který symbolizuje život dítěte.

Klepněte pro větší obrázek

Bali – z nebe na zem

Na Bali věří, že dítě přišlo z nebe, a dodržují tradici, při níž se mrňousek nesmí dotknout nohama země až do 210. dne života. Jakmile tento den dovrší, je uspořádána rodinná slavnost, kdy se dítě slavnostně dotkne země, a tím se z nebeského stvoření stává člověkem.

Klepněte pro větší obrázek

Brazílie – dárky pro všechny

V Brazílii každá maminka, než jde do porodnice, připraví koš s malými dárečky, které po narození dítěte dostane každý, kdo ji do porodnice přijde navštívit. Obvykle jde o drobnosti, jako jsou sladkosti, magnetky na ledničku, bločky... U dárečku bývá připojena kartička, na níž je uvedeno jméno dítěte a poděkování za návštěvu.

Klepněte pro větší obrázek

Malajsie – pomyšlení pro maminky

Maminky v Malajsii se mají. Dodržuje se tu zvyk zvaný pantag, který zahrnuje kompletní péči o jejich tělo po porodu. Jsou jim dopřány masáže teplými kameny a jiné příjemné procedury pro zotavení. Čerstvé maminky mají také zakázáno cokoli v domácnosti dělat, jejich úkolem je jen starat se o miminko a svůj odpočinek, všechny další práce musí obstarat manžel a příbuzní. To není špatný zvyk, co říkáte?

Klepněte pro větší obrázek

Který ze zvyků se vám líbí a rády byste ho zavedly i u nás?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články