Maminka.czČasopis Maminka

Fejeton fotra Dominika Landsmana: Alergie aneb o generaci "pokojových" dětí

Dominik Landsman 3.  12.  2022
Neotřelé názory Dominika Landsmana na rodičovství a to, že si nebere servítky, baví nás i vás. Na sociálních sítích ho najdete jako @denicek.moderniho.fotra

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je všeobecně bráno, uznáno a akceptováno, že dnešní děti jsou mnohem křehčí, než byla naše generace. Zatímco my jsme po škole pobíhali po venku, kličkovali mezi auty a důvěřivě nastupovali s cizími osobami do jejich oprýskaných dodávek a užívali si života tam venku, tak dnešní dítě venku nepřežije. Je to přirozený vývoj. Adaptace. Celý svět již léta spěje k tomu, že „venku“ nebude existovat a lidé budou žít jen a pouze uvnitř.

Z toho důvodu se na tento způsob života připravuje už nová generace. Děti dneska nejsou stavěné k tomu, aby byly venku. Vědci označili dnešní generaci dětí za „pokojové děti“. Těm je nejlépe v pokoji. Pokud takové pokojové dítě necháte chvíli venku, nastydne, onemocní, zraní se anebo dostane alergii. A o alergii si dnes spolu povíme pár slov.

Onehdá začal syn z ničeho nic kašlat. Byl to takový zvláštní kašel. Jakoby kokrhal nebo štěkal. Jelikož má manželka vystudovanou Google medicínu, ihned vygůglovala, že to je laryngitida. Doktorka Google ihned zahájila léčbu podle návodu z Mimibazaru a vše vypadalo v pořádku. Ačkoli Mimibazar avizoval, že po čtyřech dnech kašel odezní, nic se nestalo.

Ani druhý názor odborníka z facebookové skupiny Léčíme horoskopy neshledal pokračování kašle za pravděpodobné. Nakonec jsem musel chtě nechtě využít klasický a dnes už dávno přežitý model, a tedy jít s dítětem k doktorce. Jako ve středověku.

Doktorka dítě vyšetřila, a neshledala na něm nic, co by nasvědčovalo tomu, že je nemocné. Poslala nás za odborníkem, který tvrdil, že na průduškách, hlasivkách ani v krku nic nemá, takže by vlastně kašlat neměl. Tohle by se na internetu nestalo. Doktor internet hned ví, co je s pacientem a jak ho vyléčit. Bylo mi jen naznačeno, že pokud bude kašel trvat další týden, mám jít s dítětem znovu na kontrolu. A tak byl syn doma.

Měl kašel, ale jinak mu nic nebylo. Úplně nejhorší je mít doma nemocné dítě, které není nemocné. Pokud má dítě třeba chřipku, je mu špatně, leží a je potichu. Pokud nemocnému dítěti nic není, nudí se a vytváří v domácnosti atmosféru, kterou nelze v žádném případě označit za pohodovou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Slavní tatínci, Rodičovství, Syn, Alergie, Otec, Otcové, Kašel, Fejeton otce, Nejen pro tatínky, internet, Dominik Landsman, Seno, Google, VMA, Mimibazar, Děti, Fejeton, Králík, Mimibazaru, Generace, Léky na kašel a odkašlávání na Heureka.cz