Maminka.czFejeton otce

Fejeton fotra: Režim je prý důležitý, říká Dominik Landsman

Dominik Landsman 19.  3.  2022
Na poslední stránce časopisu Maminka se nyní budete pravidelně potkávat s Dominikem Landsmanem a jeho neotřelými názory na rodičovství. Na sociálních sítích ho najdete jako Denicek moderniho fotra. Tentokrát je to na téma důležitosti režimu (nejen) u dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jako protřelý rodič jednoho osmiletého kousku mohu s čistým svědomím prohlásit, že jsem se za těch osm let ještě pořádně nevyspal. To je totiž něco, co vám lidi před tím, než si pořídíte dítě, neřeknou. Společnost zcela selhává v přípravě budoucích rodičů na to, že se už nevyspí. 

Video: Dominik Landsman na priméře filmu Deníček moderního fotra

To jsou samé předporodní kroužky, laktační kroužky a podobně. Ale kde je nějaký kroužek přežití? Kde je kroužek zvládnutí života bez spánku? Když se narodil syn, moudré knížky o rodičovství svorně hlásaly, že miminko spí až dvacet hodin denně. To zní jako něco, co je v pohodě. Dvacet hodin to spí a čtyři hodiny se o to staráte. Knížky o rodičovství lžou. I když má člověk třeba náhodou dítě, které dokáže spát víc než tři hodiny denně, pořád je potřeba ho krmit. V pravidelných intervalech, které jsou poměrně krátké. Když tak dítě spí, vy ho musíte vzbudit a nakrmit.

Probuzené dítě je samozřejmě nasrané, takže řve a tak nějak celkově narušuje pohodovou atmosféru. Já jako muž jsem ze začátku dost těžil z toho, že ač fandím emancipaci, mléko se mi v ňadrech nevytvořilo. Vstávat k dítěti tak musela žena. I když mě to vždycky vzbudilo, aspoň jsem mohl dál ležet. 

Jakmile syn po pár týdnech mou ženu kompletně vysál dosucha, přišlo na řadu umělé mléko. Zmagořená, nevyspalá a vyřízená žena vstávala v noci k miminu nakrmit ho umělým mlékem, aniž by jí došlo, že to je něco, co zvládnu klidně já. Já jsem si to uvědomil, ale nic jsem neříkal, protože v rodičovství jede každý sám za sebe. Tady neplatí žádné my proti němu. Žádné týmy. Nic. Jenom unavení jednotlivci. Ženě nakonec docvaklo, že v noci můžu na krmení vstávat i já, a tehdy nadobro zmizely mé ambice mít v životě ještě někdy nějaký spánek. Od té doby mám celý svůj život zahalený v mlze. 

Deníček moderního fotra: Jak jsem ze syna udělal opravdového muže

Po miminu naštěstí přichází batole a tam se aspoň nemusí několikrát v noci vstávat ho nakrmit. Dokáže spát celou noc. Ačkoli nazvat to celou nocí je poměrně odvážné tvrzení. Když se řekne spát celou noc, představuju si, že usne v osm večer a vzbudí se v devět ráno. Ne že usne před půlnocí a od čtyř ho mám nasáčkovanýho v posteli s tím, že chce, abych ho zabavil a rozvíjel. Jelikož jsem jako živitel rodiny neuspěl, do práce chodila žena a já byl ženou v domácnosti. To znamenalo, že se manželka musela vyspat, aby v práci předvedla kvalitní výkony. Já jsem očividně žádné výkony v práci předvádět nemusel, takže na můj spánek nebyl brán žádný zřetel. V podstatě jsem klidně mohl chcípnout únavou.

 Jak léta plynou, člověk si říká, že se to zlomí, že to není možný, takhle. Školka tomu nepomohla a syn pořád vstával děsně moc brzo. A pak přišla škola. Má záchrana, jak jsem se domníval. „Teď se role obrátí, mladíku. Teď budu budit já tebe. Uvidíš, jaký to je,“ těšil jsem se, jak mu to všechno vrátím i s úroky. Bohužel, žádná radost se nekonala. I tak musím vstávat děsně brzo, abych mu nachystal snídani, oblečení a podobně, a navíc abych ho vůbec vykopal z postele. To je velmi náročná disciplína – probudit dítě alespoň do takové podoby, aby bylo schopno horizontálního pohybu. Samotné probouzení dítěte zabere mnohdy i přes půl hodiny. A tak si nesu svůj úděl dál a zároveň se ptám: Kdy se do prdele konečně vyspím? Už se ta doba aspoň blíží? 
 

Témata: Časopis Maminka, Slavní tatínci, Rodičovství, Otec, Sociální sítě, Fejeton otce, Nejen pro tatínky, Úrok, Deníček moderního fotra, Režim, Děti, Dominik Landsman, Časopis, Dom, DŮL, Fejeton, Noc