Maminka.czslavné děti

Felix Šrámek alias Vojta z Ulice nechodí do školy. S bráchou jsme „domškoláci“!

Dita Mrázková 5.  10.  2021
Má za sebou role v reklamách a několika filmech, momentálně je spolu se svým starším bratrem jednou z hlavních postav nesmrtelného seriálu. Jak oba zvládají natáčení, co říkají na to, že nemusí do školy, a co by si přáli, kdyby uměli čarovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Felixi, poznávají tě lidé na ulici?

Jojo, poznávají. Občas chce někdo podpis, často se chtějí společně vyfotit, někdy vyzvídají děj, a to nesmím nic prozrazovat. Já to moc neprožívám, že jo, mami?

Maminka: Jasně, člověk je možná víc „ve střehu“, když si s Felixem někdo začne víc povídat, ale problém s tím nemáme.

Teď bych se zeptala tebe, Alfréde. Jak se ti hraje student, který řeší trable s holkami a navíc je svědkem častých hádek svých rodičů?

Jsem moc rád, že jsem tuhle příležitost dostal. Roli Štefana mám rád, tak koho by nebavilo balit holky, že? (usmívá se). Je super, že je Ulice hodně sledovaný seriál, vlastně může pomáhat lidem, jak řešit různé problémy. Minimálně je to o tom, že diváci diskutují mezi sebou, že by to udělali třeba jinak…

VIDEO: Drbárna z Ulice: Mirek – princ na bílém koni, nebo podvodník?

Jak zvládáte školu a učení v reálném životě?

Maminka: Tak to se ujmu slova asi já. Alfréd je nyní v deváté třídě a Felix je ve druhé. Naše zkušenosti s českým školstvím jsou různé a pestré. Protože jsme všichni doma z uměleckých oborů, tak jsme pro Alfréda postupně hledali kreativní a inspirující školu. Vyzkoušeli jsme toho více  od tradiční konzervativní ZŠ přes úplně svobodnou školu, na druhém stupni příjemnou malotřídku, až jsme se propracovali pro 9. třídu k individuálnímu vzdělávání neboli „domškoláctví“.

A co se týče Felixe? Byl teprve prvňáček, co rozhodlo u něj?
Felix první třídu začal vloni tradičně v lavici. Ale 2. pololetí, propletené distanční výukou, jsme kvůli sladění času, kdy je Felix zvyklý pracovat efektivně a současně natáčet, přešli na individuální vzdělávání i s ním. Musím říci, že po tom, co jsme jako rodiče měli možnost během distanční výuky nakouknout pod pokličku práce učitelů, jejichž přístup, až na pár výjimek, nás bohužel nenadchl, bylo individuální vzdělávání jednoznačnou volbou.

Vyřízení individuálního vzdělávání není úplně jednoduchým procesem. Co všechno bylo pro vyřízení potřeba?
Kromě vstřícné základní školy potřebujete i vyjádření pedagogicko-psychologické poradny, kde to není jen formalita. Psycholog opravdu poctivě zkoumá, zda nejde jen o rodičovský rozmar, protože v současné době o této možnosti, kvůli pandemii a možnému uzavírání škol, uvažuje mnoho rodičů.

Takže vy, kluci, do klasické školy chodíte jen v seriálu, není to paráda?

Alfréd: Ano, tento rok ano, jsem opravdu moc rád za tohle řešení. Je tolik věcí, které se potřebuji naučit, doplnit... A rozhodně k těmto věcem nepatří pilování rozpoznávání druhů vedlejších vět nebo matematické rébusy typu lineárních rovnic. Spoustu věcí tak můžu vidět a zažít v praxi. Necítím se bez energie. Stihnu sportovat, jezdit na koni. Chtěl bych dělat herectví, ale nejdřív bych chtěl na zahradnickou akademii.

Felix: Pro mě je třeba důležité, že se můžu dost vyspat a potom všechno hodně rychle zvládnu, povinnosti do školy i natáčení.

Jaké to je učit se doma, s mámou a tátou?

Oba: Skvělýýýý!!! Táta je přes matiku a fyziku nebo nám  vysvětluje něco složitějšího a máma je přes jazyky a taky hlídá učební linky.

Práce a domácí výuka? Dvě zaměstnání na plný úvazek se staly pro české rodiče normou

Je máma přísná?

Alfréd: Není přísná, spíš důsledná. Ale cestu a způsob, jak se něco naučit, si vybíráme sami, aby nás to bavilo.

Felix: Já jsem rád, že si můžu vybrat třeba čítanku. Ta, co byla ve škole v 1. třídě, byla úplně šílená. (směje se)

Když vám chybí kamarádi nebo bývalí spolužáci, vídáte se? 

Felix: Já mám spoustu kamarádů na kroužcích, kam chodím odpoledne. Tancuju, chodím na angličtinu, na kroužek rybaření, do ZUŠ. A protože bydlíme kousek za Prahou, tak se na hřištích všichni známe.

Alfréd: Já zajedu za kamarády nebo hrajeme on-line hry. Takže kontakt s lidmi nám opravdu nechybí.

Mám pocit, že se teď roztrhl pytel s Pokémony a Minecraftem, nad kterými drží ochranitelskou hůlku Harry Potter… Zajímá vás něco z těchto tří současných fenoménů? Nebo jsem úplně mimo?

Alfréd: Chybí vám tam Fortnite (směje se). Minecraft jsem hrál už v počáteční verzi a učil jsem ho bráchu. Ten nás baví a bavil hodně. Pokémony lovila i máma, to jsme hráli a zároveň provozovali turistiku. A ve Fortnitu našel Felix kamaráda z druhého konce republiky, se kterým se později i setkal.

Když byste měli Harryho kouzelnou hůlku, co byste si jako první přičarovali?

Alfréd: Přičaroval bych si jako kouče Elona Muska!

Felix: Dům u moře!

Témata: Děti, Rozhovor, Školák, Rodina a vztahy, Výchova, Chování a vztahy, Hry pro děti, Rodiče, Školství, Reklama, Herec, slavné děti, Ulice, Seriál Ulice, Seriál, Škola on line, Alfréd Šrámek, Domškoláctví, Minecraft, Domácí výuka, Elon Musk, Vojta, Felix Šrámek, Žofie Vokálková, Škola