Maminka.czProstě fenomén

"Chuťovky" ze školních jídelen aneb Která jídla jsme v dětství nenáviděli?

Jídlo připravené s láskou chutná úplně jinak... Toto rčení má možná něco do sebe, ale ne vždycky platí. Stačí se posunout v čase a zavzpomínat na pokrmy ze školních jídelen. Jestli je paní kuchařky připravovaly s láskou, toť otázka, na některé z nich nicméně nejde zapomenout...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už jste někdy slyšeli o kuchařce Magdaleně Juhelkové z Bláznivé školy? Že ne? Tahle dáma je totiž mistryně ve vaření blivajzí polévky! Recept na tuto pochoutku najdete v knize Lukáše Pavláska Bláznivá škola a při jejím čtení se budete smát spolu s vašimi dětmi. Ano, je to vskutku legrace.

Co už ale moc legrace není, jsou školní pokrmy za dob (ne)dávno minulých. O nich totiž naše děti nevědí zhola nic. Stejně jako my občas zíráme na jejich jídelníček. Jogurt s chia semínky a para ořechy? Grilovaný losos se zeleninou? Hummusová pomazánka? No pardon, o tom se nám rodičům mohlo jen zdát.

VIDEO: ANKETA: NEJMÉNĚ OBLÍBENÁ JÍDLA ZE ŠKOLNÍ JÍDELNY

V anketě jsme oslovili náhodné kolemjdoucí, těch jsme se zeptali, jaké bylo jejich nejméně oblíbené jídlo ze školní jídelny. Které pokrmy to schytaly nejvíc?

1. Koprová omáčka

Klepněte pro větší obrázek

Omáčky obecně se netěšily velké oblibě. Taková koprovka by o tom mohla napsat knihu. Buď ji lidé milují, nebo nenávidí, nic mezi. Její sestra UHO (univerzální hnědá omáčka) taky moc úspěchu nezažila. Alespoň ne ve školních jídelnách...


2. Špenát

Klepněte pro větší obrázek

Což takhle dát si zelenou nálož "železa"? Ale kdeže, špenát si drží přední příčky neoblíbenosti i u současných malých strávníků. Přitom není větší lahůdky, než když se podusí na másle s česnekem...


3. Fazolové lusky

Klepněte pro větší obrázek

Dnes se počítají mezi vytříbené přílohy k masu, jenže nutno říct, že jejich současná příprava vypadá diametrálně odlišně, než jak tomu bylo ve školních jídelnách. Škoda, že paní kuchařky neměly více invence...


4. Krupice

Klepněte pro větší obrázek

I taková tutovka, jakou je krupice, se dostala na "black list" neoblíbených jídel školních kuchyní. I ona se dá zkazit, na což vzpomínáme asi všichni – hrudkovitá konzistence v tom lepším případě, malta se zapíchnutou lžící uprostřed v tom horším. Tady už nepomohly ani sladké kakao, ani skořice...

TO NEJÍM! 40 originálních výmluv dětí, které odmítly naservírované jídlo

5. Maso s mrkví

Klepněte pro větší obrázek

Vařená (dušená) mrkev, to bylo čiré zlo. Navíc když jí bylo v kombinaci maso-brambor znatelně nejvíc. Co sníst jako první (jediné)? Okoralý brambor? Prorostlé maso? Nebo tu oranžovou hromadu, která se nápadně podobala... Ehm, radši nic. Takto servírované jídlo bylo jen pro odvážné nebo vyhladovělé...


Za zmínku o opravdových "nechuťárnách" své doby stojí i další perly. Mléčná polévka, kvasnicová pomazánka, rýžový nákyp, žemlovka, buchtičky se šodó, hrachová kaše nebo zelenina na všechny způsoby. Přitom většina těchto jídel, když se dobře "vyladí", nechutná vůbec špatně. Ono totiž zkrátka záleží na tom, jak zdatný je pan tvůrce...

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Děti, Kuriozita, Anketa, Dětský jídelníček, jídlo, Retro, Dětství, Fotografie, Děti a jídlo, Chuť, Prostě fenomén, fenomén, Kniha, polévka, strava, oběd, školní jídelna, omáčka, špenát, kuchařka, krupice, Lukáš Pavlásek, fazolové lusky, Bláznivá škola, Konzistence