Maminka.czRetro

Fenomén: Magion, Vega a spol. Pamatujete na legendární televizní pořady pro děti? Který jste nejvíc milovali?

Vzpomenete si ještě, jak jste jako děti o víkendu nedočkavě vstávali, abyste neprošvihli Studio Kamarád? A jak jste každý čtvrtek odpoledne dychtivě čekali, až se ozve notoricky známá znělka a na obrazovce začne blikat vesmírná družice s okem ohlašující svého času bezkonkurenčně nejoblíbenější Magion? Připomeňte si s nostalgií dětské televizní fenomény.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Studio Kamarád: Nejen Jů, Hele a Muf

Z postelí jsme o víkendu vyskakovali dobrovolně téměř s kuropěním a trávili půlku dopoledne v pyžamech u televize. Nic lepšího v „osmdesátkách“ jednoduše pro děti v televizi nebylo. Studio Kamarád bylo věrným společníkem pro líné neděle a my se odmítali jít pomalu i vyčurat, aby nám náhodou něco neuteklo. Dvouhodinový pořad byl vysílaný v letech 1980 až 1990 a začínal v osm hodin ráno. Program byl složený z krátkých pohádek, zábavných scének a rozhovorů a nechyběl vždy nějaký pohádkový nebo hraný seriál. Průvodcem pořadem byl Jiří Chalupa.

VIDEO: Anketa - Oblíbené jídlo ze školní jídelny

České Studio Kamarád bylo částečně inspirováno americkým televizním pořadem Muppet Show, který se po celém světě proslavil využíváním „oživlých a mluvicích“ loutek nebo plyšových postaviček. Po jejich vzoru se v českých podmínkách stali věrnými kamarády všech malých diváků plyšáci Jů a Hele, Muf Supermuf, Pip nebo Harry Šoumen.

Původní Studio Kamarád bylo od roku 1991 nahrazeno pořadem Studio Rosa, který uváděli moderátoři Jan Rosák a Petr Jančařík, dalším následníkem pak byl od roku 1996 pořad Jůhele neděle a od roku 1999 pak Ži-ra-fa. Vysílání Studia Kamarád bylo obnoveno od začátku roku 2011, které původně uváděla Eva Brettschneiderová.

Magion: Čáryfuk, Goro nebo raději Skippy?

Snad každý z nás, kdo vyrůstal a dospíval na přelomu 80. a 90. let, byl každý čtvrtek odpoledne přilepený u televizní obrazovky, aby mu neuteklo další vydání Magionu (poprvé byl odvysílán 11. dubna 1984). Tenhle pořad pro děti a mládež byl ve své době doslova zjevením a jeho originální znělka (vytvořena na počítači) s magickým okem vešla bez přehánění do našich dějin. Právě z onoho magického oka vyndal moderátor pokaždé nějakou zajímavou věc, o které si pak povídal s hosty.

V rámci Magionu jsme mohli sledovat do té doby nevídané zahraniční seriály: Goro bílý pes, Čáryfuk, Byl jednou jeden život, Dva roky prázdnin, Skippy nebo animovaní Šmoulové a Příhody dráčka Soptíka, který toužil být požárníkem. A schválně, vzpomenete si ještě na zlou televizi Ednu z kultovní britské série Bludička?

Diváky velmi lákal i fakt, že mohli hlasovat a sami tak ovlivnit, jaký seriál se bude vysílat. Mezi nejslavnější moderátory Magionu patřili Jan Rosák a Petr Jančařík, přičemž úplně prvním byl Rostislav Kuba. Víte, že podle dostupných statistik byl Magion druhým nejsledovanějším pořadem tehdejší Československé televize? Hned po Televizních novinách. Poslední díl Magionu byl odvysílán v roce 1996.

Vega: Dobrodružství se Sandokanem nebo Smolíkovými

Podobným fenoménem jako Magion byla jeho mladší sestra Vega, další dětský pořad, který si mohla omladina užít každou středu, později v 90. letech pak v úterý odpoledne. Pořad byl magnetem na obrazovkách od roku 1987, poslední díl byl odvysílán roku 1995. Šlo o pásmo poskládané z rozhovorů s hosty, pohádek a seriálů (Robin Hood, Sandokan, Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy, Willy Fog na cestě kolem světa…), objevila se tu dokonce zábavná forma výuky cizích jazyků, a to díky oblíbeným Pohádkám pro pátky (v Magionu pak byly tytéž pohádky o den později vysílány pod názvem Pohádky pro Robinsony už přeložené do češtiny). Na moderátorském postu se objevili Stanislav Hložek a Slávek Hrzal.

RETRO: Děti osmdesátek – samostatné, odolné a otrlé. Některé fotky dnešní rodiče vyděsí

Pionýrská Vlaštovka 

Někteří dnes nad vlaštovkou ohrnují nos s tím, že šlo o „propagandistický“ a „normalizační“ pořad, což je do jisté míry pravda, přiznejme si ale, že děti, které v televizi hledaly v první řadě zábavu a rozptýlení, to tak nejspíš vůbec nevnímaly.

Sobotní Pionýrská Vlaštovka (která navázala na starší pořad Vlaštovka z 60. let) se sympatickou Marcelou Augustovou nebyla zdaleka určena jen „uvědomělým svazákům.“ Nabízela rozhovory, reportáže, zajímavosti a nejrůznější hosty. Vysílalo se střídavě z českého a slovenského studia (ano, bylo to v době, kdy ani ti nejmenší neměli problém porozumět slovenštině).  Marcelu Augustovou později vystřídaly také Štěpánka Haničincová a Iveta Malachovská.

Témata: Dětství, Fotografie, Retro, pořad, Historie, fenomén, Prostě fenomén, Televize, Socialismus, Retro ČS, Hele, Nostalgie, Televizní pořad, Malý divák, Jů a Hele, Televizní noviny, Robin Hood, Willy, Studio Kamarád, Marcelo, Šmoulová, Smolík, Muf, Goro, Sandokan, Televize na Heureka.cz