Maminka.czKam s dětmi

Festival sólové tvorby pro děti

redakce 30.  1.  2013
Festival sólové tvorby pro děti
Dvě neděle, čtyři divadelní pohádky, dvě dílny pro děti a výstava loutek. Uvidíte tři české pohádky a v některých uslyšíte i české nářečí. Děti se budou moci seznámit také se slovenským jazykem, se kterým se v posledních letech již příliš nesetkávají, a porovnat ho s jazykem českým. Jednu z pohádek totiž zahraje slovenská loutkoherečka Nela Dušová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

27.ledna

13:30 – Miroslav Los: JAK ŠEL HONZA DO SVĚTA
O tom jak se český Honza přemohl a byl za to odměněn. Dobrodružství Honzy ,který umí dodržet slovo a nakonec přemůže nejen svůj strach.

14:30 – dílna pro děti Cirkus:chůze na válci, na kouli, švihadlo, trampolína, kotrmelce, stojky, žonglování.

15:30 – Kateřina Táborská: O MALÉM RYTÍŘI JURÁŠKOVI
Malý princ Jurášek chce být velkým a statečným princem. Na radu otce-krále se vydá do světa, vykonat něco statečného. Ani v pohádce to není jednoduchý úkol, zvláště, když se rozhodne osvobodit princeznu ze zajetí zlého draka. Představení určeno dětem od 3 do 6 let.
Pohádku napsal a režijně připravil: Jiří Středa. Loutky navrhl a vyrobil: Zdeněk Bauer. Scénu, plošné loutky navrhli a vyrobili: Dušan Soták a Naďa Sotáková-Kirschnerová. Kostým: Andrea Gájová. Hudba: Miroslav Pokorný. Všechny pohádkové postavy a postavičky hraje: Kateřina Táborská.

3.února

13:30 – Anička Duchaňová: PŘÍBĚH DĚDKA VŠUDEFOUSE
Sváteční mystérium inspirované postavou otce Duchaně. Štětinatý dědek Všudefous je na Vánoce sám. Nemá nikoho. Božena má Pepika, ale neví s kým. Pepik zlobí a chodí čůrat na sníh. Hvězdy svítí vysoko na obloze a dědka se zmocňuje neklid. Tento příběh je celoročně vánoční.
Scénář, režie: Anna Duchaňová, Hraje: Anna Duchaňová, Dramaturgie: Petr Pola, Scéna a loutky: Radka Mizerová, Anna Duchaňová

14:30 – Hravá dílna s folklorním souborem Lučinka
Dřevák, verpánek, kucmoch, světnička, rohačky … znáte dobře český jazyk? Hravá dílna pro zvídavé děti, které chtějí rozumět slovům v pohádkách. S folklorním souborem Lučinka se o nich během her, říkadel a tanečků dozvědí více. Vhodné pro děti od 4 let.

15:30 – Nela Dušová: RYTIER BAJAJA
Za siedmimi horami a dolinami, žil statočný a odvážny Rytier Bajaja. Raz vo sne zbadal dievča, poviem vám, ako kvet, volalo: Pomoc, pomoc! Na celý šíry svet. A tak sa vybral za ňou.... Chcete sa dozvedieť viac? Príďte medzi nás!
Napísala: Nela Dušová, Scéna, bábky, kostým: Jana Pogorielová-Dušová, Hudba: Peter Tarkay, Texty piesní: Zdenka Pašútová
55minut

výstava ve foyer po celou dobu festivalu 27. 1. - 3. 2.:
Václav Krčál: dřevěné loutky, v průběhu obou nedělních odpolední bude k vidění jejich výroba na vlastní oči a zblízka přímo ve foyer KD Mlejn.

Témata: Děti, Kam s dětmi, Maminka cestuje, festival, Jurášek, Tvor, Sólo, Světnička, Juráškovi, Žonglování, Božena, Lucinka, Roháč