Maminka.czZdraví

Fotka, která bolí. Nejtěžší popáleninové úrazy hrozí „vagonářům“

Markéta Novák Matějková 26.  9.  2017
Na 8. října připadá Mezinárodní den popálenin. Česká republika jako jedna z prvních otevírá drsným videem diskuzi, a to celoevropskou, o vagonářích. O dětech a mladistvých, kteří přelézají vagony opuštěných nádraží a následkem nevědomosti se těžce popálí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většinou jen pro vidinu uznání na sociálních sítích riskují na vagonech svůj život. Kontroverzní video Jedna blbá fotka má za cíl drsnou rétorikou zabránit vzniku dalších úrazů elektrickým proudem. Za jeho vznikem stojí celá řada osobností, lékařů, ale hlavně i samotných obětí. Účel? Tvrdě odradit.

Fotka, která bolí

Šance přežít těžké popáleniny způsobené dráty vysokého napětí není příliš vysoká. Přežít v tomto případě znamená jediné – nepředstavitelnou bolest, pro kterou škála výrazů slovníku nestačí.

Když bolest na těle utiší profesionální péče lékařů, začíná ta druhá a delší část. Lítost, smutek, sociální smrt obětí. Cílem preventivní kampaně „Jedna blbá fotka“ je odradit budoucí vagonáře.

Ti se shodují, že kdyby o nebezpečí věděli, nikdy by na vagony nevylezli. Nálada a příběh drsného klipu může šokovat, ale pro teenagery je tím nejautentičtějším.

Nebezpečí rasismu u nás stále roste. Jak vést děti k toleranci?

Popáleniny v číslech

Podle údajů Centra dětské úrazové prevence se ročně v Česku popálí necelé dvě tisícovky dětí. U nejmenších převažuje horká tekutina, u starších tvoří největší podíl experimenty s ohněm a zásahy elektrickým proudem.

Častým způsobem je u nás popálení elektrickým obloukem při přelézání vagonů s nejvyšším počtem nehod ve věkové kategorii 13–18 let. Dle kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady je těchto vážně popálených vagonářů ročně v průměru devět.

V měřítku všech případů se číslo může zdát zanedbatelné, ale proud z trolejí většinou způsobuje rozsáhlé popáleniny, s jejichž následky se pacienti potýkají celý život. Hojení ran je totiž obecně velmi pomalé, léčbu často komplikuje infekce a tvoří se při nich snadno zranitelné a znetvořující jizvy na celý život.

 

„Ani nás nenapadlo, jaké nebezpečí nám hrozí. Chtěly jsme si dát jen cigáro, posedět a pořídit pár fotek. Vždy jsem byla zvědavá, tak jsem se chtěla podívat, jestli je poklop na vagonu otevřený. A potom..." 

Simona Riedlová, 27 let, přežila těžké popáleniny způsobené dráty vysokého napětí na odlehlém nádraží v Sokolově
 

Fenomény dnešní doby, idoly teenagerů

Do kampaně se zapojila známá jména youtubové scény jako Bára Votíková a Kovy. Prostřednictvím jejich osobnosti, řeči a autenticity může mít video vliv právě na jinak těžko polapitelnou cílovou skupinu. Sociální média mají v této věkové kategorii mnohem větší zásah než jakákoli jiná.

Počet uživatelů Facebooku v ČR ve věkové kategorii 13+ činí 4 716 000. Kanál Youtube sleduje v ČR ve věkové kategorii 15–34 let osm lidí z deseti. V uvedené kategorii má zásah též více než 91 %. Tato čísla dovedla představitele projektu k myšlence komunikovat celý koncept kampaně především na sociálních sítích, aby rezonoval tam, kde je třeba.

Kdo za projektem stojí

Válečná fotoreportérka a dokumentaristka Jarmila Štuková, pro kterou jsou popáleniny srdeční záležitostí, propojila dva světy. Popáleninové experty z vinohradské nemocnice a talentované umělce, kteří umí v klipu mluvit řečí teenagerů.

Myšlenka preventivní kampaně se zrodila ve spolupráci se Spolkem Bolíto v čele s vrchní sestrou a „mámou“ popálených obětí, Lenkou Šetelíkovou z Kliniky popáleninové medicíny fakultní nemocnice Královské Vinohrady stejně jako s přednostou této kliniky Robertem Zajíčkem a jeho týmem. Více o projektu na www.bolito.cz/vagonari.

S dětmi se o terorismu nebojte mluvit. Nepodporujte v nich strach, ale nelžete
Děti potřebují dělat nebezpečné věci. Nevychovávejte z nich strašpytlíky
Témata: Zdraví, Děti, Úrazy, Pacient, Srdeční záležitost, Lítost, Kategorie, Pár fotek, Sociální síť, Experiment, Popálení, Řada osobností, Zrod, Královské Vinohrady, Hojení, Teenager, Elektrický proud, Dnešní doba, Smutek, Fakultní nemocnice, Nejvyšší počet, Jarmila Štuková, Popáleniny, Sokolov, Vinohrady, Zdraví na Heureka.cz

Video