Maminka.czVánoce

GALERIE: 20 výletů za betlémy: Nechte se okouzlit příběhem narození Ježíška

Michaela Láchová 12.  12.  2022
V současné době jsou betlémy spíš dekorací, dříve však měly mnohem větší význam. Stavění jesliček patřilo svého času dokonce k nejrozšířenějším vánočním zvykům. Vyrazte se podívat na tento symbol Vánoc, vždyť Česko je vzhledem k jejich počtu "betlémářskou velmocí" a rozhodně je na co se dívat!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tradici stavění betlémů založil už v roce 1223 svatý František z Assisi v italské Umbrii. Se svými přáteli přivedl do jeskyně, kterou přeměnili v kapli, živého osla i vola a zinscenovali betlém, v němž pak kněz sloužil první vánoční půlnoční mši. K rozmachu stavění betlémů u nás pak došlo v 16. století. Tradici rozšířili po Evropě příslušníci františkánského a jezuitského řádu.

VIDEO: Brněnské Dominikánské náměstí zdobil Halouzkův betlém

Příběh o Ježíškově narození byl a je věčnou inspirací pro tvůrce betlémů. Betlémy ze dřeva, slámy, papíru, keramiky, skla, ale třeba i z perníku nebo korálků – materiálům ani velikosti se zkrátka, co se výroby betlémů týče, meze nekladou. Většina vystavovaných betlémů je otevřena minimálně do Tří králů. Tak se nechte inspirovat a "pojďte s námi do Betléma".

Témata: Galerie, Rodina, Tradice, Tipy na výlet, Vánoce, Výlety, dekorace, Ježíšek, zvyky, Assisi, betlém, Vánoční zvyk, Stavění, Česká republika, Výlet, Evropa, Příběh, Gal, Narození, Symbol Vánoc