Maminka.czGalerie

5 největších RETRO skvostů, které si pamatujeme ze školky všichni! Vzpomínáte?

Simona Formánková 6.  3.  2024
Co se vám vybaví, když se řekne mateřská škola? Jsou to vytahané punčocháče, striktní dojídání jídla nebo povinný odpolední spánek? Pak jste s největší pravděpodobností navštěvovali školku v devadesátkách nebo ještě dříve. Podívejte se do fotogalerie na ikonické skvosty, které vám toto období znovu připomenou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na předškolní vzdělávání v dobách minulých vzpomínají tehdejší děti mnohdy velmi obdobně. V mateřských školách si hrály s totožnými hračkami, nosily shodné oblečení a usínaly u stejných pohádek. Ovšem ruku na srdce – nemá každý z nás i nějaké strašáky, které se nám při vzpomínkách na toto "bezstarostné období" vybaví? Na následující výčet jsme si vzpomněli v redakci. Přidali byste do něj i něco svého?

VIDEO: Adaptace na školku: Hůř si zvykají kluci

Krepsilonové punčocháče – nosili jsme je všichni bez ohledu na pohlaví. Bohužel materiál nebyl ani lichotivý, ani příjemný na nošení a zanedlouho se vytahal. Takže jsme po pár dnech tahali punčocháče až ke krku, abychom je při rychlejší chůzi zase pomalu ztráceli za sebou. 

Dětské zástěrky – holčičky měly jednu velkou výhodu: přes nevzhledné punčocháče oblékaly líbivé zástěrky. Zástěrky však mívaly nejen děti, ale i paní učitelky. Vše bylo většinou šité doma, přesto kvůli malému výběru látek se vzor často shodoval. 

Chození na procházku s "kroužky" – jedině s kamarádem po boku a při sevření dřevěného kroužku v ruce. Ano, všichni jsme se museli držet v úhledném hloučku a následovat paní učitelky. Ty se snažily, aby se děti nadýchaly čerstvého vzduchu, ale také unavily před odpoledním spánkem. 

Spaní "po o" – spaní bývá při zmínce o mateřské škole velmi vzpomínané. Ležení na tvrdých rozkládacích lehátkách si pamatuje snad každý. Předhánění se, kdo usne dříve, není pro rozjívené děti zrovna atraktivní disciplína. A paní učitelky byly v tomto ohledu velmi přísné. Mnohdy museli malí rošťáci se zavřenýma očima pouze ležet.

Striktní dojídání jídla – za babičku, za dědečka, za maminku... Jídlo se muselo dojíst! A to bylo utrpení. Nasoukat do sebe polévku, a ještě druhý chod do posledního sousta bylo pro spoustu dětí téměř nemyslitelné. Ale paní učitelky byly neoblomné a my museli sedět nad talířem, dokud na něm nezůstal jediný drobeček. 

Čaj s mlékem – nenáviděný nápoj, ze kterého se nejednomu dítěti zvedal žaludek. A další "lahůdkou" byl škraloup na kakau. 

I to jsou vzpomínky na běžný režim v tehdejších školkách. Oproti dnešní výchově a důrazu kladenému na přání dítěte možná až moc přísný. Přesto věříme, že při pohledu na fotografie v naší galerii se vám vybaví krásná a bezstarostná léta, která stojí za připomenutí. 

Témata: Galerie, Spánek, Dětství, jídlo, Retro, Mateřská škola, Retro hračky, materiál, Socialismus, Igráček, učitelka, Retro ČS, Punčocháče, Devadesátka, Vzpomínka, Paní učitelky, Šílenost, Skvost, Jaký, Igráčci na Heureka.cz