Maminka.czRetro

Pochoutky z dob socialismu: Vitacit přímo do pusy, čokolády Milena a Kofila. Tyhle retro pamlsky si určitě pamatujete!

Dita Mrázková 8.  10.  2022
Čokoláda Zora, žvýkačka Bajo a jahodové furé, vzpomínáte? Sušenky Vlnky každý rozděloval na jednotlivé plátky a prášek Vitacit se sypal přímo do pusy. Co děti z osmdesátek milovaly nejvíc?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestli za socialismu něčeho bylo dost a obvykle v dobré kvalitě, byla to čokoláda. Jistě to bylo i díky tomu, že čokoládové výrobky – zejména z Čech a Moravy – měly skvělou pověst i v zahraničí a i ve světě rozděleném železnou oponou představovaly dál významný exportní artikl. 

První česká žvýkačka byla mentolová

Převratnou událostí v dějinách výroby socialistických cukrovinek byl verdikt hygieniků a zdravotníků, že žvýkání není škodlivé. První česká žvýkačka byla u nás vyrobena v roce 1957. Byla mentolová, neměla jméno, ale pruhy na obalu jí vynesly přezdívku „roleta“. Po deseti letech ji doplnila právě tak bezejmenná ovocná, která si zase svým kabátem vysloužila přízvisko „bublinková“.

VIDEO: Historie čokolády: Od obyčejných tabulek po luxusní zboží


Umíte si představit, že na hřišti mezi dětmi koluje z pusy do pusy jedna žvýkačka? V dnešní době nemyslitelné. V dobách ještě ne tak dávno minulých to ale bylo běžné. Žvýkačky se žvýkaly, i když upadly na zem, kolovaly z úst do úst ještě dlouho potom, co ztratily chuť. Tu ztrácely hodně rychle, a tak se vyžvýkané dochucovaly zubními pastami. Ve škole učiteli zakazované ("Jdi vyplivnout tu žvýkačku, nejsme tady v kravíně“) končily v „úschovně“ za uchem. Pokud jde o žvýkačky na našem trhu, za připomenutí stojí i některé zboží z dovozu – řecké ionky se skořicovou příchutí, francouzské hollywoodky, zejména ty jahodové (byly k dostání vždy ve „francouzské“ prodejně Paříž–Praha v Jindřišské ulici), dánské dandy, tutti frutti nebo italské brooklynky.

Pamatujete na oplatky Vlnky?

Existovala řada oplatek, které se daly pořídit do koruny. Nejlacinější byly griliášové Vlnky. Samotné oplatky šly snadno oddělovat jedna od druhé a poměrně řídký krém šel dobře olíznout. Daly se tedy konzumovat na pokračování, což znamená celkem dlouho. Zkrátka hodně muziky za málo peněz. Laciné byly i Svěženky a také oplatky Sportka nebo oplatková tyčinka Vanda. Ty přišly na rovnou kačku, a tu když člověk měl, zažil opravdu bolestné rozhodování, zda ji utratí za oplatky, žvýkačku, ruličku bonbonů, nebo kopeček zmrzliny. 


Stejně jako dnes měly své sezonní vrcholy poutě, Mikuláš a Vánoce. Zejména mikulášské perníky se těšily mimořádné oblibě kvůli nádherně kýčovitým barevným obrázkům představitelů dobra a zla. Dodnes se běžně stává, že vypadnou coby záložka ze stránek knih v antikvariátu. Takových věcí se člověk prostě nezbavoval, sloužily dál. Velice žádané u nás i v zahraničí byly likérové lahvičky obsahující brandy, slivovici, apricot, sherry a vodku – obvykle v balení po deseti, méně už po padesáti kusech.

RETRO: Hračky našeho dětství své kouzlo nikdy neztratí. Máte také igráčka, mončičáka nebo stavebnici Merkur?

Čokoláda Lidka byla k dostání i v Tuzexu

Nejrůznější slavnostní příležitosti se stěží obešly bez prvotřídních značkových dezertů Maryša či Diana. O čokolády Lidka v populárním čtvercovém formátu měli zájem i zákazníci Tuzexu, i když šlo o Čechy, kteří v těchto obchodech hledali spíše zahraniční zboží. Podobné renomé měly také čokolády Rusalka, Libuše a Šárka z olomoucké Zory. Nebyly levné, tabulka stála nejméně jedenáct korun, ale přesto šly na odbyt. 

Česká čokoláda sklidila několik významných úspěchů na mezinárodních potravinářských přehlídkách, zejména na čokoládové olympiádě v Bruselu v roce 1962, odkud si odvezly medaile tyčinky Milena a Kofila. 

Prostě bonbony

Tečku za čokoládou nechť udělají laskominy, které se nekousaly. Především to byl instantní nápoj Granko, se kterým odpadla zdlouhavá práce při přípravě kakaa z klasického prášku. Bylo to něco víc než dosud prodávané instantní Inkao. 

Překvapivě přibližně stejně bohatý sortiment pochoutek obsahovaly za socialismu i regály s bonbony. Byl tam s nimi (a je ostatně dodnes) rejstřík spousty podivuhodných výrazů jako například drops, roks, furé nebo dražé. Sotva by nějaké děcko dokázalo říct, co to je želé nebo lékořice, ale bylo to jedno, říkali jsme tomu prostě bonbony. A navíc každý mlsal moc dobře věděl, co uvnitř sáčku, ruličky či jiného obalu najde. 

Zdroj: Retro ČS – Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
© Michal Petrov, 2013
© Nakladatelství JOTA, s.r.o., 2013

 
Témata: Děti, Galerie, Výživa a stravování, Retro, Kniha, Potraviny, tuzex, Bonbony,, Retro ČS, medaile, Socialismus, olympiáda, Brand, cukrovinky, Nakladatelství, pusa, Čokoláda,, Vanda, Pamlsky,, Žvýkačky, Milena, Diana, Záložka, Drop, Brusel, Žvýkačky na Heureka.cz