Maminka.czKojení

Kojení před lety. Podívejte se na historické snímky, které dokazují, jak dojemné pouto kojení vytváří

Tereza Víchová 15.  11.  2022
Neopakovatelné okamžiky. Nejen jídlo, ale i silné pouto, pocit jistoty a bezpečí pro dítě a dojemné chvíle pro jeho matku. Podívejte se do galerie na fotky, které ukazují kojení "v běhu času". A uvidíte, že i když jsou černobílé, jsou vlastně krásně současné. A že miminko v mateřské náruči je při kojení krásné i stovky let zpět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dnes není pochyb, že je kojení to nejlepší pro dítě, a Světová zdravotnická organizace ho doporučuje jako nejlepší způsob výživy výlučně do půlroku věku s pokračováním i nadále. Odvážné maminky boří tabu a neostýchají se kojit ani větší děti na veřejnosti.

VIDEO: Kojení a jeho začátky v porodnici

Pro jiné ženy je kojení intimní věcí a raději jsou při něm s dítětem o samotě. Královny a panovnice nekojily své děti téměř vůbec a pro tento účel si najímaly kojné. V sedmdesátých letech minulého století zase sestřičky na šestinedělí nosily děti maminkám v intervalech 3–4 hodiny bez ohledu na to, že děti mezitím plakaly. 

Ty doby jsou naštěstí pryč a systém rooming-in v porodnicích umožňuje krmení, kdykoliv dítě projeví zájem, a především tvorbu pouta mezi dítětem a matkou. Podívejte se do fotogalerie, že právě to vznikalo kojením vždycky – třeba i na poli během práce.

Témata: Láska a vztahy, Galerie, Kojení, Mateřství, Kojenec, Rodičovství, jídlo, Matka, Retro, Historie, pouť, pouto, Běh času, Pokračování, Děti, Fotka, Půlrok, Dojem, Panovnice, Krmení, Pouta, Mateřské mléko, Velký vývoj, Historický snímek, Stovka let

Video