Maminka.czHalloween

Originální dekorace z dýně a další velká inspirace na Halloween. Podívejte se na ty nejlepší nápady

Simona Procházková 15.  10.  2023
Halloween, svátek všech strašidel, je u nás stále populárnější. Máme ho spojen především s vydlabáváním dýní, také ale s netopýry, duchy, zombíky a dalšími potvorami. Připravili jsme k této příležitosti velkou fotogalerii plnou rozmanitých nápadů a tipů, jak ho s dětmi doma oslavit a čím si svůj domov nápaditě vyzdobit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Halloween – svátek, který připadá na poslední říjnový den, respektive noc (31. 10., tedy den před naším svátkem všech svatých neboli Dušičkami) – k nám byl sice importován z anglicky mluvících zemí, získává si ale čím dál větší oblibu, a to nejen mezi dětmi. Ano, zdaleka ne každý z nás "strašidlování" holduje, v každém případě jde ale o bezva důvod, proč se pořádně vyřádit a tak trochu povolit uzdu fantazii.

VIDEO: Jak správně vydlabat dýni

Halloween, to nejsou jen strašidelné kostýmy a originálně vyřezané a rozsvícené dýně. Zkuste si tento svátek letos užít společně s ratolestmi, pořiďte si domů pár pořádně kýčovitých doplňků a dekorací, zapalte svíčky, uspořádejte karnevalovou párty, všude rozvěste tajuplná světýlka nebo se odvažte v kuchyni. Každé dítko bude nadšené z "příšeráckých" cupcaků, lívanců ve tvaru duchů nebo třeba perníčků á la zombíci.

Bohatou inspiraci načerpáte v naší fotogalerii, fantazii a tvořivosti se meze nekladou.


Nejoblíbenější halloweenské výrobky

MaDe Mořská panna MaDe Mořská panna
nabízí 7 obchodů za ceny od 439 Kč
Porovnat ceny
Guirca Wednesday večerní Guirca Wednesday večerní
nabízí 6 obchodů za ceny od 569 Kč
Porovnat ceny
Červená Karkulka Červená Karkulka
nabízí 1 obchod za ceny od 295 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené výrobky


Pohanská tradice: magická noc mezi životem a smrtí

Chcete vědět, jak vznikl a odkud pochází svátek Halloween? Možná vás překvapí, že původ vůbec nemá v Americe, kde se dnes slaví ve skutečně velkém stylu. Halloween totiž původně pochází z Irska a Skotska a vyvinul se z původně pohanského svátku zvaného Samhain pojmenovaného podle keltského boha – pána mrtvých Samhaina. Tento svátek se konal přesně mezi podzimní rovnodenností a zimním slunovratem a byla to jakási oslava příchodu zimy a keltského nového roku.

Keltové byli přesvědčeni, že i hranice mezi smrtí a životem je během této noci obzvlášť tenká. V tento den se také vzpomínalo na zemřelé mučedníky a světce, modlilo se k nim a přinášely se jim dary, protože lidé věřili, že světci se mohou přimluvit u Boha za zemřelé příbuzné či známé, a ulehčit jim tak na onom světě. Oslavy byly proto bujaré, v žádném případě nešlo o smutek ani žádné „tryzny“, v tom byl ostatně zásadní rozdíl mezi pohanským pojetím svátku Samhain a katolickými Dušičkami, tedy Památkou zesnulých.

Už za keltských časů lidé nosili o Halloweenu masky a vydlabávali dýně. Maskami měli splynout s davem umrlců, kteří kráčeli během této magické noci po zemi. Strašidla si měla myslet, že jsou lidé jedni z nich, a nechat je tak na pokoji. Svícny z vydlabaných dýní s děsivými výrazy měly hned dva úkoly. Osvětlovaly cestu lidem a kromě toho bylo jejich úlohou děsit duše zemřelých a odrazovat je od toho, aby ve vesnici pobývaly déle, než je potřeba.

Co možná nevíte o Halloweenu...

  • Slaví se po celém světě a patří k němu to, že se děti oblékají do strašidelných kostýmů, obcházejí domy s koledou a prosí o sladkosti.
  • Se svátkem se spojují nejrůznější ozdoby ve stylu čarodějnic, duchů, kostlivců, koček, zkrátka různých strašidel, nejčastěji v černých a oranžových barvách.
  • U vchodů do domů a na zahradách jsou k vidění originálně vydlabané dýně s planoucími svíčkami. Málokdo dnes ale ví, že jejich původním posláním bylo, aby zemřelí našli cestu domů.
Témata: Děti, Galerie, svátek, Naše tipy, Tvoření, Vtip, Halloween, inspirace, dekorace, Podzim, dýně, duch, Podzimní trendy, Příšera, Aria, Irsko, Nejlepší nápad, Říjnový den, Dušička, Skotsko, Nápad, Strašidlo, Zombie, Zombík, Netopýr