Maminka.czRetro hračky

RETRO: Hračky našeho dětství své kouzlo nikdy neztratí. Máte také igráčka, mončičáka nebo stavebnici Merkur?

Dita Mrázková 26.  6.  2022
Pamatujete si hračky svého dětství a dětství svých rodičů? Nahlédněte s námi do dětského pokojíku osmdesátých let. V něm byly nejvíc v kurzu auta a autíčka, vláčky, stavebnice nebo tank pro chlapce. A pro holčičky panenky, nádobíčko a mini nábyteček. Na obou frontách pak nesmrtelní plyšáci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětský pokoj v éře minulé rozhodně nepraskal ve švech tolik jako ty dnešní. Jen si vzpomeňte, kdy naposledy jste při úklidu šíleli nad množstvím lega, barbie panenek nebo dřevěných kolejí a zapřísahali se, že k Vánocům si váš potomek napíše už jen o ponožky a svetr.

VIDEO: Takhle vypadaly "osmdesátky" - mléko v pytlíku, plísňáče a trvalá

Hračky ve 20. století měly svůj půvab a do doby, než přišel do módy plast, také styl. I když, nezatracujme plastové hračky tak docela, dnes už některé dokážou být i edukativní a kreativní.

Co bylo a nebylo za reálného socialismu možno pořídit, se můžete dozvědět v knize, kterou vydalo nakladatelství Jota Retro ČS a jejímž autorem je Michal Petrov. Kniha plná pestrých fotografií vás přenese do doby (ne)dávno minulé a připomene éru celkem čtyř dekád před rokem 1989.

Jaké hračky šly tedy nejvíc na dračku?

* univerzální plastový igráček, později hejrupáček

* plastové „dvacetikorunové“ modely veteránů z řady Old Timer

* hokejisté pohybující se po kluzišti na táhlech a otáčející se podél své osy

* stavebnice všeho druhu, které byly k dostání

* umělohmotná tabulka s drážkami pro umístění písmen abecedy

* velká oranžová sklápěčka Tatra na písek

* pískací figurky 

* velká nafukovací zvířata z plastu

* dřevěná tahací zvířátka na „špagátě"

* dřevěné kostky

* počítadla

* plechové hračky na klíček

* mrkací, chodící a mluvící panny s kočárkem nebo postýlkou

Do síně slávy patřily i první oblíbené postavičky z televize. Ty úplně nejstarší – robot Emil, čertík Bertík, Péťa Světošlápek nebo Emánek (tak moc podobný mnohem pozdějšímu Svěrákovu Kukymu) – by se v pokojíčcích náramně vyjímaly. Bohužel se nejdál dostaly jen do televizního programu. První dětští televizní hrdinové, kteří pronikli do socialistických pokojíčků, byli... Hádejte kdo? Křemílek s Vochomůrkou, šití v táborském družstvu Dita tak, aby se dali použít jako polštář. Kdo na nich usínal, byl opravdový král hraček.

Jaké další skvosty byly nejvíc in? Podívejte se do naší retro galerie!

Hračky (nejen) na zahradu nadchnou každé dítě. Jak je vybírat a na co dát pozor?
Nejvyšší čas vytřídit hračky. Proč vadí, když jich mají děti moc?
Potřebuje miminko hračky? A jaké? Nejvíc ho stejně baví klíče a ovladač
Témata: Děti, Galerie, Předškolák, Dětství, Hračky pro děti, Retro, Vánoce, Retro hračky, Kniha, Panna, Retro ČS, letec, Igráček, Hokej, Panenky, Nakladatelství, 20. století, Stavebnice, Hráč, Hračky, Tabulka, Bertík, Pán, Michal Petrov, Stráž, Hračky na Heureka.cz

Video