Maminka.czPředškolák

GALERIE: Jak zařídit dětský pokojíček?

Barbora Švecová 19.  7.  2016
Ať už zařizujeme dětský pokoj pro školáka nebo pro novorozence, je dobré držet se pravidel, které nám usnadní interiéru porozumět a vybavit ho tedy smysluplně a designérsky správně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Barvy

Každý, kdo už dětský pokoj někdy zařizoval bez pomoci odborníka, si jistě vyslechnul množství rad k výběru barev, uveďme tedy psychologii barev v dětsky orientovaném interiéru na pravou míru.

  • Zařizujeme-li pokoj pro miminko či batole, je vhodné volit syté a čisté barvy základního spektra (tedy modrou, červenou, zelenou či žlutou), které rozvíjí dětské reakce a instinkty. Není pravda, že ideální jsou pro kojenecký pokoj barvy neutrální, protože ty, na rozdíl od sytých barev, dětskou představivost neposouvají. 
  • Věnujeme-li se pokoji pro děti předškolního nebo školního věku, nemusíme se pravidel držet úplně striktně, nicméně pamatujme, že pokoj zařizujeme pro dítě, ne pro sebe. Volme tedy takové barvy, které korespondují s osobními zájmy a zálibami. Je-li dítě kreativní a umělecky založené, bude se mu líbit v pokoji s červenými, oranžovými a žlutými akcenty, pokud rádo objevuje přírodu a hraje si venku, přirozeně zvolíme modré, zelené nebo i šedé doplňky. 

Čtěte také: Jak vymalovat byt: Jak vybrat barvy, vzory i jak zabránit kocourům na stěnách

Úložné prostory

Zásadní vlastností dětského pokoje by měla být schopnost pojmout obří množství předmětů, ideálně však tak, aby prostor vypadal přehledně, čistě a vše bylo dostupné dětským rukám.

Náročný úkol organizování vyřeší úložné boxy, které mohou být přímo na očích (např. v barevných variantách), schované ve skříni, v praktickém výsuvném šuplíku pod postelí nebo, je-li dítěti k dispozici patro, ve schodech. Skvěle vypadá i velký proutěný koš s víkem, se kterým dítě poroste a v dalších letech z něj může udělat třeba vlastní koš na prádlo.

Všechny „nezbytnosti“ by měly na konci dne nalézt své místo, aby se dítě naučilo pořádku a třídění a zároveň se v pokoji cítilo pohodlně a nic ho nerušilo při usínání či ranní honičce. 

Bezpečnost

Při uvažování nad zařizováním dětského pokoje je dobré vzít v potaz celkovou bezpečnost. Pro vnitřní klid je tedy lepší volit protipožární textilie (běžně koupíte i protipožární impregnaci) a certifikované barvy a nátěry (nabízí např. Osmo), hrany by měly splňovat standard Evropských směrnic, tedy být ABS.

Pár triků jak vyladit dětský pokoj

Nábytek, i když dětský, by měl být rozhodně bytelný – omezí se tak zbytečné úrazy zapříčiněné pády z nestabilních židliček. V každém případě si můžeme nechat nábytek aretovat do zdi nebo mezi sebe. 

Osvětlení

Osvětlení dětských pokojů by mělo být flexibilní s ohledem na růst dítěte. Nutné je osvětlení hrací plochy, hracích koutů, samotného osvětlení lůžka a pracovního stolu. Vhodné je noční orientační osvětlení místnosti, aby se dítě v noci nebálo a cítilo v bezpečí.

Dekorace a doplňky

A i v případě velmi omezeného rozpočtu věnovanému dětskému pokoji volme zařízení, které vypadá dobře a kvalitně. Vývoji dětské psychiky rozhodně pomůže čistě a funkčně zařízený pokoj, do kterého se dítě rádo vrací, a který působí příjemně, bezpečně a osobitě.

Vychytávky do dětských pokojíčků

Jednoduše pokoj zútulníte např. zavěšením kalhotových ramínek na zeď – obrázky v nich můžete střídat třeba každý den. Dobrým doplňkem je také koberec, pokoji totiž dodá další rozměr a dítě si z něj může udělat malý ostrov pro hru. A nebojte se sáhnout po různorodých texturách, které jsou výborné nejen pro dětskou hmatovou zkušenost se světem, ale i pro roztříštění jednoduchosti a nudy v zařízení pokoje.

Doporučená je vlna, len, jemně zpracovaná kůže i přírodní dřevo. A pokud se cítíte hodně odvážně a kreativně, dítě rozhodně ocení pěkné tapety nebo vkusnou ruční malbu na zdi. 

Galerie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jaký je váš tip na zútulnění dětského pokojíčku?

Chcete zařizovat dětský pokoj? Nestačí jen natřít skříňku na růžovo!
Zařiďte si dětský pokoj podle Feng-shui
Podívejte se:  Dětské pokojíčky snů! (velká fotogalerie)

 

Témata: Děti, Galerie, Předškolák, Naše tipy, Váš domov, Dětské pokoje, Náročný úkol, Pokoj, Září, Gal, Zář, Dětský, Záliba, Velká fotogalerie, Dětský pokoj, Pár triků, Tapety, Pomoc odborníka, Dětský pokojíček, Pokojíček, Vnitřní klid, Jak