Maminka.czDěti a mateřství

GALERIE: Kampaň podporuje kojení na veřejnosti. Kde všude to jde?

Iva Endrychová 28.  5.  2014
GALERIE: Kampaň podporuje kojení na veřejnosti. Kde všude to jde?
Pravidelné kojení je důležité pro správný vývin vašeho děťátka. Jenže někdy ho prostě musíte nakojit jinde než doma. Co teď? Zalezete s dítětem do ústraní, nebo jej s klidem nakojíte na veřejnosti? Myslíte si, že je kojení na veřejnosti úplně normální?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V Česku to asi není nic neobvyklého, když dítě plačící hladem nakojíte v parku na lavičce. To Texasanky s tím mají problém a někdy se stane, že je při kojení někdo obtěžuje. Na diskriminaci kojících matek se právě snaží upozornit kampaň When Turture Calls, kterou vymysleli studenti Texaské univerzity Johnathan Wenske a Kris Haro.

„Chtěli byste tady jíst?“ stojí na plakátu, na kterém je vyobrazena žena, která kojí dítě na záchodové míse. „Zákon neochraňuje kojící matky před obtěžováním, a často je tak nutí ke krmení svých dětí v odlehlých prostorách, jako jsou například veřejné záchodky,“ píše se na nich dále.

Autoři kampaně chtějí, aby byl v Texasu schválen zákon chránící matky. Kojení na veřejnosti povoluje v USA 45 států. Avšak většinou chybí nějaká norma, která by specifikovala trest osoby, která kojící ženu na veřejnosti diskriminuje nebo obtěžuje.
Co myslíte, bylo by potřeba takový zákon prosadit i v Česku?

Podívejte se, kde všude můžete děti nakojit a jakými způsoby:


Témata: Děti, Galerie, Kojení na veřejnosti, Kampaň, Gal, Háro, Texas, Kampa, Veřejnost