Maminka.czKrálovská rodina

Královna Alžběta, milovaná babička a prababička. Podívejte se na fotky s vnoučaty plné emocí

Simona Procházková 19.  3.  2024
Její Veličenstvo královna Alžběta II. nebyla jen oslavovanou panovnicí. Pro svá vnoučata a pravnoučata byla v první řadě zbožňovanou babičkou, se kterou prý bývala velká legrace. Prohlédněte si naši velkou fotogalerii všeříkajících snímků, které vám vykouzlí úsměv na tváři, a některé možná vyloudí i slzu dojetí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zpráva o smrti královny Alžběty II. zasáhla předloni 8. září bolestně celý svět. Když všech osm vnoučat královny Alžběty drželo tehdy čestnou stráž u její rakve ve Westminsteru, ukápla dojetím slza nejednomu z procházejících lidí, kteří předtím dlouhé hodiny čekali ve frontě, aby se mohli rozloučit s milovanou panovnicí.

VIDEO: Vnoučata královny drží stráž u rakve babičky Alžběty II.

Pro svá vnoučata a pravnoučata (kterých měla celkem 12) nebyla Alžběta jen britskou panovnicí, v soukromí byla v první řadě milovanou babičkou a prababičkou, která se svými vnoučaty i pravnoučaty ráda tráví čas, fandí jim při sportu, hraje si s nimi, těm nejmenším fouká na odřená kolínka a vždycky povzbudí a utěší.

Princové William a Harry svou babičku zbožňovali a několikrát se láskyplně veřejně vyjádřili o úžasném vztahu, který je spojoval. Stejně tak na svou prababičku nedali dopustit „následníci trůnu“ další generace – princové George a Louis a jejich sestřička princezna Charlotte. George dokonce zvolil pro svou babičku originální přezdívku, společně s Charlotte ji údajně s láskou oslovoval „Gan-Gan!".

„Mám tu obrovskou čest, že mohu být svědkem soukromé stránky královnina života, jako babička a prababička je zkrátka úžasná,“ pronesl jednou princ William.

Když byla královna Alžběta mladší, často doprovázela své vnuky na sportovní utkání, kde neváhala spontánně fandit, povzbuzovala a podporovala všechna svá vnoučata ve vzdělávání, vždycky byla nablízku pro dobrou radu. Byla velmi pyšná na Harryho i Williama, když bojovali v armádě.

Na jedné ze starších fotografií je dokonce zachycen neuvěřitelně silný okamžik, kdy princové nastoupeni ve vojenských uniformách salutují „své královně“ při vojenské přehlídce.

„Čím jsem starší, tím je můj vztah s babičkou silnější a silnější. Když jsem byl mladší, styděl jsem se a bylo těžší o tom otevřeně mluvit. Přece jen, moje babička je britská královna,“ prozradil princ William.

Podobně se kdysi vyjádřil princ Harry. „Vnímám ji pořád spíše jako královnu než svou babičku. A ke své šéfové máte přece vždy obrovský respekt. Trošku s tím bojuji,“ přiznal.

Královnu každopádně celá rodina považovala za „vůdce královské smečky“. „Stejně jako všechny ostatní rodiny na celém světě máme své soukromé problémy a vzájemné neshody. A rovněž občasné potíže a výstřednosti, kterých se dopouštějí impulzivní a svéhlaví mladší členové rodiny,“ svěřila se otevřeně královna Alžběta II. pro Town and Country Magazine.

Pohřeb královny Alžběty: Princ George a princezna Charlotte se naposledy loučili s prababičkou

„Královna je velmi milá. Pokaždé když ji přijedeme navštívit, nechává nám malý dárek nebo nějakou pozornost na přivítanou v pokoji, kde přespáváme. Ukazuje to na její obrovskou lásku k rodině,“ prozradila v jednom z rozhovorů vévodkyně Kate, dnes již princezna z Walesu.

„Za poslední rok jsem se svou babičkou mluvil mnohem víc než za spoustu posledních let. Máme spolu dobrý vztah a rozumíme si. Chovám k ní hluboký respekt a úctu. Je to můj vrchní velitel, a vždycky bude,“ řekl Harry během skandálního televizního rozhovoru s Oprah Winfrey v roce 2021.

Vnoučata královny Alžběty II.

Princ William, princ Harry, Zara Tindall, Louisie Windsor, princezna Beatrice, princezna Eugenie, James Severn, Peter Phillips.

Pravnoučata královny Alžběty II.

Princ George, princezna Charlotte, princ Louis, Lilibet Diana, Archie, Sienna Elisabeth, Savannah, Mia, August Philip, Isla, Lena Elisabeth, Lucas.

Témata: Galerie, Instagram, Královská rodina, Babička, slavné děti, Fotografie, Retro, Sociální sítě, Emoce, Princ George, královna Alžběta, Princ Harry, prababička, Princ William, Pravnoučata, vnuk, prababičky, Vévodkyně Kate, Mia, Slavné babičky, Lilibet Diana, Vévoda ze Sussexu, Skandál, Princezna Charlotte, Savannah