Maminka.czGalerie

GALERIE: „Nééé, mamí, já se nechci fotit!“ Pobavte se nad snímky dětí, které s fotografem opravdu nespolupracovaly

len 11.  1.  2023
Určitě to znáte: Snažíte se načasovat dokonalou rodinnou fotku. Hlavně aby bylo k dispozici vyspané, najezené, pohodově naladěné dítko. Jenže někdy – a v mateřství obzvlášť – věci nejdou podle plánu...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je to umění – zachytit okamžik, což se v případě těchto 30 fotografií v naší GALERII tedy vážně nepodařilo! Přitom, jak známo, děti, starší lidé a taky zvířata jsou fotogeničtí skoro vždy. Tak kde se stala chyba a jak ji příště eliminovat?

VIDEO: Takhle vypadá sourozenecká láska v podání čtyřčat!

Jak na rodinnou fotografii: 4 tipy pro lepší snímky

  1. Buďte spontánní. Vypózované, profesionální rodinné fotky jsou hezké, o tom není pochyb. Ale vlastně nevystihují podstatu vaší rodiny, je to tak? Okamžiky, které si opravdu chcete zapamatovat, jsou brzká rána, kdy jste s dětmi zachumlaná v posteli. Bublinky v dětské vaničce. Společné hraní… Zkuste se proto vyfotit v těchto zdánlivě všednodenních chvílích. Zachyťte tyhle malé okamžiky, aniž by si toho vaše rodina všimla. Všichni budou mnohem uvolněnější a přirozenější. A výsledkem bude dobrá rodinná fotka!
  2. Zvolte správný úhel. Doslova správný úhel pohledu. Často totiž fotíme z výše našich očích, což rámuje obrázek úplně špatně, protože nám unikají detaily. Dostaňte se proto při focení na úroveň dětských očí, ať už to znamená si dřepnout, lehnout nebo vylézt na strom. Uvidíte tak svět jejich očima a výsledek bude vypadat úplně jinak. 
  3. Seznamte se s fotoaparátem. Zní to jako samozřejmost, ale ve skutečnosti to málokdo udělá. Většina lidí prostě vezme mobil a fotí. Ale jak v případě fotoaparátu, tak v případě mobilního telefonu  se vyplatí věnovat čas prostudování a procvičování jeho funkcí a vůbec experimentovat. A zapojit i zbytek rodiny. Když děti necháte tu a tam něco vyfotit, budou pak mnohem ochotnější nechat se vyfotit – budou se totiž cítit součástí procesu. A co vy víte, možná v nich odhalíte skrytý fotografický talent!
  4. Udělejte z focení zábavu. Poslední, ale nejdůležitější typ: Netlačte příliš na své (milované) objekty focení. Ale ani na sebe, že byste měla vytvořit dokonalou fotografii a vůbec všichni vypadat co nejlépe. Doporučujeme spíš se bavit a prostě zachytit své vzpomínky.

A teď se podívejte do naší GALERIE, jak to dopadne, když focení malých raubířů nedopadne.

Fotíte své děti? Tady je dvanáct snímků, které prostě musíte mít s vaším miminkem
 
 
Témata: Galerie, Rodina, Mateřství, Dětství, Fotografie, Kuriozita, fotograf, Fotografka, Album, Děti, Gal, Rodinná fotka, Focení, Snímek dětí, Fotka, Aaron