Maminka.czPorod

GALERIE: Nejsilnější lidské emoce v ryzí syrovosti: Podívejte se na dojemné první chvíle po porodu!

Tereza Víchová 10.  4.  2022
Je v nich úleva, únava, údiv, štěstí i překvapení. Asi těžko najdete sinější okamžik těch největších emocí, než když se narodí dítě. Podívejte se do galerie, co všechno přečtete v očích rodičů pár chvil po porodu. Na fotkách z minulého roku je zachytili profesionální fotografové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Po porodu následuje obrovský hormonální i emocionální koktejl. A hlavní roli hraje hormon lásky – oxytocin. Vyplavuje se nejen při porodu, ale i později třeba u kojení. Během porodu oxytocin stimuluje dělohu a spolu s endorfinem uvádí matku do stavu změněného vědomí. Při porodu ženu ochraňují před nezvladatelnou bolestí.

Po porodu je veškerá bolest rázem zapomenuta a díky bondingu se rozjíždí celoživotní láskyplné pouto mezi matkou a jejím dítětem. A na fotkách je to patrné. Stejně jako smíšené pocity otců a vítání nového člena rodiny sourozenci. Což třeba v Čechách obvyklé není, ale u domácích porodů v jiných zemích je to běžné. 

VIDEO: Jak to vypadá v české porodnici?

A emocí je kolem porodu spousta, na někom je patrná jen "obyčejná" únava, na jiném absolutní euforie, na dalším jen ryzí pocit štěstí, který z fotek přímo tryská. Novopečení rodiče na našich fotografiích mají tyhle vzácné památky díky profesionálním fotografům. Ti mají tradici především v USA, ale působí i v Holandsku a dalších zemích. Celkem má International Association of Professional Birth Photographers  více než 1100 členů ze dvaapadesáti zemí.  

Nedávno vyhlásili nejlepší porodní fotky roku 2021 v několika hlavních kategoriích. My vám přinášíme výběr těch zásadních momentů právě po porodu, při nejsilnějším životním zážitku všech rodičů.

Témata: Porod, Galerie, Mateřství, Po porodu, Rodiče, Emoce, Bolest, USA, Holandsko, Oxytocin, Fotograf, Nedávno, Gal, Čechy, Únava, Dojem, Fotka, Syrovost