Maminka.czVánoce 2021

GALERIE: Pečení perníčků s dětmi začíná! Užijte si ho jako my a zkuste recept od finalistky Masterchefa Jitky

Tereza Víchová 27.  11.  2021
Jak poznáte, že začíná advent a blíží se Vánoce? Přece podle toho, že je všude vrstva mouky, olepeno od cukru a medu, proběhne hádka o oblíbené vykrajovátko, možná něco připálíte a začnete si pouštět koledy. Čas pečení perníčků nastal. Užijte si ho s dětmi, vyzkoušejte recept finalistky Masterchefa Jitky Veselé a podívejte se do naší galerie, jak jde dětem pečení pěkně od ruky!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Perníčky zavoní, Vánoce se blíží

Adventní výzdoba, lehká nervozita, protože za pár dní přijde čert a Mikuláš a pečení perníčků. Tak přesně v tomhle duchu se odehrává nynější víkend v mnoha rodinách. Perníčky jsou zkrátka evergreen téměř každé domácnosti. Určitě také máte svůj osvědčený recept, třeba ze staré babiččiny kuchařky. A jestli ne, vyzkoušejte ten náš. Když přidáte část žitné mouky, budou perníčky měkčí a hezčí na pohled.

VIDEO: Kde se vzala tradice pečení perníčků?

Hlavně neuklízet před pečením!

Jestli jste stihli pořádný úklid ještě předtím, než jste pověsili do oken světýlka a na stůl položili adventní věnec, namáhali jste se možná zbytečně. Jakmile se totiž k dílu postaví nadšené děti, bude v kuchyni trochu kalamita. Kdo se s ní smíří předem, užije si krásné odpoledne nebo podvečer. Mějte trpělivost, neustálým okřikováním „nedělejte takový binec“ se ta pravá vánoční atmosféra moc nevykouzlí. Takže naše rada je jasná: Když se kácí les (pečou perníčky), lítají třísky (a mouka s cukrem) – a je potřeba s tím počítat.

Manuál pro unavené mámy: Co můžete letos o adventu konečně udělat jinak?

Ať děti popustí uzdu kreativitě

Máte výtvarné cítění, a kdybyste nepoznali vykrajovátko sněhuláka, nerozšifrujete, že tou polevou jsou vytvořené oči a nos? Nechte si stranou pár perníčků pro svá umělecká díla a dětem nechte volné pole. Jakmile se jim dostanou do ruky buď klasická bílková poleva, nebo oblíbené barevné tubičky z obchodu, nebudete se stačit divit, co vytvoří. Pravda, ta nej dekorace na stůl to asi nebude, ale fantazii si rozvinou dokonale!

Aspoň jeden na ochutnání! Nebo dva?

Vzpomínáte na své dětství? Kdy chutnalo cukroví spolehlivě nejlíp? Taky to bylo ve chvíli, kdy jste na něj tajně chodili do krabice? Kouzlo Vánoc spočívá v právě tomhle. Aspoň ještě jeden perníček si zobnout a ostatní přerovnat tak, aby krabice vypadala pořád plná. Dopřejte dětem, ať své dílo ochutnávají  s předstihem. A donesou třeba malou krabičku výtvorů babičce nebo kamarádovi. Ve dvou bude chutnat ještě lépe v právě probíhajícím adventním čase!

Jak vyrobit adventní věnec? Inspirujte se v galerii a vyzkoušejte jeden podle našeho návodu!
 

Perníčky od Jitky veselé, finalistky letošního ročníku Masterchefa

Ingredience:

500 g hladké mouky

500 g medu

2 žloutky 

75 g cukru moučka

Lžička jedlé sody

Lžička soli

1 lžíce kakaa holandského

2 lžičky prášku do pečiva / do perníku

Perníkové koření 

– můžeme si udělat vlastní – 1/2 lžičky: badyán, hřebíček, nové koření, skořice, fenykl, může být i špetka zázvoru

Postup:

Tekutý med (případně rozehřátý ve vodní lázni) smíchám v robotu s moukou. Pokud je teplý, nechám vychladnout na lince. Pak přidám ostatní ingredience, vypracuji těsto, zabalím do folie a nechám odpočinout v lednici. 

Zpracovávám těsto po částech. Ideální tloušťka je cca 4–5mm. Peču na 160 stupňů, na pečcím papíře, spíše dorůžova než dozlatova (perníčky pak dříve a lépe měknou). Upečené perníčky potírám rozmíchaným bílkem pro lesk. 

Zdobím směsí bílků s přesátým moučkovým cukrem vyšlehaným dohladka. Případně dětem koupím barevné zdobící tubičky a různé perličky – sice to není přírodní, ale strašně moc je to baví, a o to přece jde!

Témata: Galerie, Rodina, Cukroví, Vánoce, Cukr, pečení, Advent, Výzdoba, Vánoce 2021, Atmosféra, adventní věnec, Gal, MasterChef, Finalistka, Pec, Med, Ever, Tloušťka, Mouka, Recept, Perníček, Badyán