[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Adventní výzdoba, lehká nervozita, protože za pár dní přijde čert a Mikuláš a pečení perníčků. Tak přesně v tomhle duchu se odehrává nynější víkend v mnoha rodinách. Perníčky jsou zkrátka evergreen téměř každé domácnosti. Určitě také máte svůj osvědčený recept, třeba ze staré babiččiny kuchařky. A jestli ne, vyzkoušejte ten náš. Když přidáte část žitné mouky, budou perníčky měkčí a hezčí na pohled.
VIDEO: Kde se vzala tradice pečení perníčků?
Jestli jste stihli pořádný úklid ještě předtím, než jste pověsili do oken světýlka a na stůl položili adventní věnec, namáhali jste se možná zbytečně. Jakmile se totiž k dílu postaví nadšené děti, bude v kuchyni trochu kalamita. Kdo se s ní smíří předem, užije si krásné odpoledne nebo podvečer. Mějte trpělivost, neustálým okřikováním „nedělejte takový binec“ se ta pravá vánoční atmosféra moc nevykouzlí. Takže naše rada je jasná: Když se kácí les (pečou perníčky), lítají třísky (a mouka s cukrem) – a je potřeba s tím počítat.
Máte výtvarné cítění, a kdybyste nepoznali vykrajovátko sněhuláka, nerozšifrujete, že tou polevou jsou vytvořené oči a nos? Nechte si stranou pár perníčků pro svá umělecká díla a dětem nechte volné pole. Jakmile se jim dostanou do ruky buď klasická bílková poleva, nebo oblíbené barevné tubičky z obchodu, nebudete se stačit divit, co vytvoří. Pravda, ta nej dekorace na stůl to asi nebude, ale fantazii si rozvinou dokonale!
Vzpomínáte na své dětství? Kdy chutnalo cukroví spolehlivě nejlíp? Taky to bylo ve chvíli, kdy jste na něj tajně chodili do krabice? Kouzlo Vánoc spočívá v právě tomhle. Aspoň ještě jeden perníček si zobnout a ostatní přerovnat tak, aby krabice vypadala pořád plná. Dopřejte dětem, ať své dílo ochutnávají s předstihem. A donesou třeba malou krabičku výtvorů babičce nebo kamarádovi. Ve dvou bude chutnat ještě lépe v právě probíhajícím adventním čase!
Ingredience:
500 g hladké mouky
500 g medu
2 žloutky
75 g cukru moučka
Lžička jedlé sody
Lžička soli
1 lžíce kakaa holandského
2 lžičky prášku do pečiva / do perníku
Perníkové koření
– můžeme si udělat vlastní – 1/2 lžičky: badyán, hřebíček, nové koření, skořice, fenykl, může být i špetka zázvoru
Postup:
Tekutý med (případně rozehřátý ve vodní lázni) smíchám v robotu s moukou. Pokud je teplý, nechám vychladnout na lince. Pak přidám ostatní ingredience, vypracuji těsto, zabalím do folie a nechám odpočinout v lednici.
Zpracovávám těsto po částech. Ideální tloušťka je cca 4–5mm. Peču na 160 stupňů, na pečcím papíře, spíše dorůžova než dozlatova (perníčky pak dříve a lépe měknou). Upečené perníčky potírám rozmíchaným bílkem pro lesk.
Zdobím směsí bílků s přesátým moučkovým cukrem vyšlehaným dohladka. Případně dětem koupím barevné zdobící tubičky a různé perličky – sice to není přírodní, ale strašně moc je to baví, a o to přece jde!