Maminka.czPorod

GALERIE: Sourozenci, kteří se účastní porodu. Připadá vám to přirozené, nebo šílené?

Tereza Víchová 20.  8.  2022
Čiré bláznovství, nebo přirozená věc? Že je u porodu partner, je dnes naprosto běžné. Ale co starší děti? Přinášíme vám galerii fotek, na nichž se porodů účastní sourozenci. Třeba ve Velké Británii jich je čím dál více.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co je u nás spíš výjimka, je v mnoha zemích běžné. Starší sourozenci se přímo účastní porodů miminek. A na fotkách to emocemi přímo jiskří. Jsou v nich možná lehké obavy o maminku, která má bolesti, překvapení z právě narozeného miminka, touha schoulit se u táty v náručí ve vypjaté chvilce a velká zvědavost. 

"Dceři bylo sedm let a chtěla narození sourozence vidět. Vše proběhlo v pohodě, nějaké trauma se opravdu nekonalo. Dcera byla nadšená hlavně z toho, že dostala miminko na hruď ve chvíli, kdy jsem se šla po porodu osprchovat. S bráškou teď mají úžasný vztah a myslím, že tohle tomu hodně pomohlo," svěřila se na jednom mateřském webu Katka.

"Já se domnívám, že u porodu by měla být jen rodička a porodní asistentka. Přijde mi přirozené si někam zalézt a porodit v klidu bez show, vždyť i samice v přírodě hledají opuštěná místa, kde bude klid," nenechala na sebe dlouho čekat reakce.

Ke kterému táboru se řadíte vy?

Pro někoho je to přirozená věc, že se dítě účastní porodu, jiný si to nedokáže představit. Obecně převládá spíš druhá skupina a miminko vidí jeho bráška nebo sestřička na fotce a druhý den v porodnici. Voňavé, vykoupané, zavinuté v peřince. 

Klepněte pro větší obrázek

Podíváme-li se do historie, odehrávaly se porody za zavřenými dveřmi, a dokonce i bez tatínků, kteří čekali venku. Ti jsou ale běžnou součástí dnešních porodů. Podle Průvodce porodnicemi spolku Aperio můžou v naprosté většině z nich partner nebo jiný doprovod být u celého porodu. V 59 z 89 českých porodnic, které do Průvodce porodnicemi přispěly, tu může být i více lidí.

VIDEO: Otec u porodu může být i katastrofa, říká psycholog

Ať je váš názor jakýkoliv, děti se u porodů objevují čím dál častěji. Upozornil na to server BBC News. Porodní asistentky se třeba ve Velké Británii setkávají stále častěji s požadavkem rodičů, aby u porodu jejich dítěte byli i starší sourozenci. Vliv má ale určitě i fakt, že se třeba právě ve Velké Británii mnoho dětí narodí doma.

Témata: Porod, Galerie, Miminko, Sourozenci, Otec u porodu, Porod doma, Chci si rodit po svém, Děti, Chvilka, Bláznovství, Gal, BBC News, Bolest, Fotka, Síl, Starý sourozenec, Velká Británie, NEWS, Emoce, Přirozená věc