Maminka.czKuriozita

GALERIE: Siamská dvojčata, která měla společná játra, byla po 11hodinové operaci rozdělena. Podívejte se na unikátní fotky

Dita Mrázková 26.  5.  2023
Naprosto ojedinělou operaci provedl letos v lednu tým špičkových odborníků texaské nemocnice. Během jedenáctihodinové operace, kdy museli lékaři na milimetry přesně a šetrně oddělit společná játra a střeva malých dívenek, se modlila nejen jejich rodina, ale i zbytek nemocničního personálu. Jak to malé bojovnice zvládly?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Srostlá dvojčata, která jsou spojena v břišní části a mají společná játra, jsou výjimečně vzácným jevem (pravděpodobnost je 1 : 200 000).
Pro nastávající rodiče Amandu a Jamese Finleyovy bylo zjištění, že právě jim se narodí siamská dvojčata, obrovským šokem. Ten brzy vystřídal strach a nejistota.

Srostlá dvojčata se totiž často potýkají se značnými problémy, mnohá z nich nepřežijí v děloze nebo zemřou krátce po narození kvůli problémům se společnými orgány a spojením. V případě dvojčat-holčiček JamieLynn a AmieLynn bylo velkým štěstím, že měly samostatná srdce, čímž se zvýšily jejich šance na přežití, a staly se tak potenciálními kandidátkami na oddělení.

VIDEO: SIAMSKÁ DVOJČÁTKA SROSTLÁ HRUDNÍČKY ÚSPĚŠNĚ ODDĚLILI. OPERACE TRVALA 11 HODIN

Když se 3. října loňského roku narodila císařským řezem ve 34. týdnu těhotenství, lékaři museli kvůli možnému riziku místo standardního horizontálního řezu zvolit vertikální. Holčičky vážily necelých 5 kilogramů a měřily každá téměř 17 centimetrů. Přestože se jim na jednotce intenzivní péče neonatologického oddělení texaské nemocnice Cook Children's Medical Center dařilo nejdřív dobře, nerostly kvůli společnému zásobování krví obě stejně. Jedno z dvojčat v podstatě "kradlo výživu" tomu druhému. Navíc u AmieLynn se začala rozvíjet skolióza.

Oba rodiče, na které doma čekaly už tři starší děti, se po celou dobu u svých dcerek pravidelně střídali. Neustále se s nimi mazlili a zahrnovali je polibky. Na návštěvu za rodinou chodili i tři starší sourozenci s babičkou, která holčičkám zpívala, což prý podle slov lékařů obě přímo milovaly!

Klepněte pro větší obrázek

Problémem začalo být kvůli (ne)pohyblivosti a přílišné blízkosti i krmení. A tak se po čtyřech měsících od narození tým lékařů rozhodl pro unikátní operaci, kdy měly být holčičky odděleny.

Zákrok však s sebou nesl značná rizika a nejistoty. Velké riziko krvácení při oddělování představovala játra. Kromě toho existovalo značné riziko infekce. Lékaři si navíc nebyli jisti, jak bude srdce dívek reagovat na jejich novou anatomickou polohu, protože to bylo poprvé, co měly ležet na zádech.

Klepněte pro větší obrázek

Uvnitř operačního sálu se shromáždil tým lékařů včetně 3 anesteziologů, 4 dětských chirurgů, 2 plastických chirurgů a mnoha dalších klinických odborníků. Rozdělili se do dvou týmů, z nichž každý se věnoval jedné z dívek. V prvních hodinách zákroku byly dívenkám zavedeny centrální žilní vstupy pro podání anestezie a byly jim zavedeny dýchací trubice.

Poté byla promyšleně a pečlivě podávána sedativa. Chirurgové zahájili operaci otevřením břišní stěny, následovalo rozříznutí dolní části hrudní kosti a jater. Dlouho očekávaná zpráva přišla po 11 hodinách a přinesla radostnou novinu. JamieLynn a AmieLynn byly úspěšně odděleny a leží na zádech! 

Klepněte pro větší obrázek

Místnost se naplnila slzami úlevy a hlasitým pochvalným jásotem rodiny, přátel i nemocničního personálu. Po operaci děvčátka podstoupila komplexní rehabilitaci.

A protože jsou obě dívenky malé bojovnice, po dvou měsících od náročné operace mohly být propuštěny domů. Šťastná rodina je tak konečně kompletní!

Unikátní fotografie před, během a po operaci najdete ve fotogalerii.

Témata: Porod, Galerie, Rodina, Mateřství, Rodičovství, Dvojčata, Kuriozita, Životní příběh, Vývojové vady, operace, zákrok, siamská dvojčata, Játra, Mela, Dívenka, Nemocnice, Lékař, Amanda, Unikát