Maminka.czjídlo

GALERIE: Realita na talíři v porodnicích: Podívejte se, co dostávají k jídlu kojící mámy

Tereza Víchová 19.  7.  2022
Mexická fazolová směs, čerstvý chleba, houska se salámem nebo čočka? I to je realita českých porodnic. Vybrali jsme pro vás fotky jídel, které sdílejí maminky na sociálních sítích. Samozřejmě nikdo v nemocnici nečeká menu od šéfkuchaře, ale některé fotky skutečně "stojí za to". Posuďte sami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výživa je zásadně důležitá pro regeneraci po porodu a úspěšné kojení. Jistě se už najdou místa, kde nastávají změny. Třeba ve Fakultní nemocnici Hradec Králové už je běžné podávat například zakysané nápoje, během natáčení seriálu Maminka v porodnici už se setkáváme třeba s vybavenými kuchyňkami, kde maminky najdou třeba cereálie a jogurty. Norma to ale pořád není.

VIDEO: Jak komunikuje s ženami moderní porodnice? 

Obvykle je realita zdravé a pestré stravě na hony vzdálená. Převažuje pečivo (čerstvé), výjimkou není „něco-jako-puding“ s minimální dobou trvanlivosti několik let.

Určitě je hodno uznání, že se někde v porodnicích nosí jídlo na pokoje pod poklopem, aby maminka třeba mohla miminko v klidu dokojit a dát si ještě teplý oběd. Zkušenosti maminek ale obvykle příliš pozitivní nejsou. Vyhrává ta, která si nějak poradí – třeba si s sebou upeče bábovku nebo jí maminka přinese domácí vývar. Každý, kdo přijde s taškou jídla a slovy „v noci bude hlad“, je většinou na pokoji šestinedělí vítaný.

Samozřejmě platí, že v porodnici jde především o zdraví – mámy i miminka. Ale se zdravím souvisí i kvalitní strava. A podle fotek, které najdete v galerii, se o ní dá bohužel mnohdy pochybovat. Schválně – najdete mezi fotkami pokrmy, které z české porodnice s největší pravděpodobností nejsou?

Témata: Porod, Galerie, Po porodu, Porodnice, Jídelníček, jídlo, Trvanlivost, Houska, Maminka, Realita, Česká porodnice, Máma, Talíř, Fotka, Chléb