Maminka.czFotografie

GALERIE: Tohle že je teenager? Neuvěříte, jak vypadali mladí lidé před 100 lety. A jak moc se lišili od těch dnešních

Simona Formánková 8.  2.  2022
Za nás tohle nebylo... To za mých mladých let... Já bych si jako dítě tohle nikdy nedovolila... Věty, které slyšel alespoň jednou v životě každý z nás. Bylo ovšem dětství našich babiček, prababiček a praprababiček opravdu tak jiné? A jak vypadali teenageři před 100 lety napříč celým světem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Při pohledu na fotografie v galerii by asi jen málokdo hádal, že se dívá na dospívající mládež, nebo dokonce děti. Je zřejmé, že před 100 lety lidé vypadali starší. A nebylo to pouze oblečením. Na jejich vzhled měly vliv i místo a prostředí, ve kterém vyrůstali. Například uhlazený styl a kimona japonských gejš jsou od pestrobarevných vzorů afrických kmenů na první pohled jasně rozeznatelné. 

VIDEO: Co by děti změnily, kdyby mohly řídit zeměkouli? 

Starší generace dětí byly také mnohem dříve aktivně zapojovány do chodu domácnosti a svým rodičům běžně pomáhaly i s prací. Děti tím pádem i dříve dospívaly. Oproti tomu dnešní doba klade důraz spíše na to, aby mělo dítě dostatek prostoru pro svůj osobní rozvoj, a rodiče chtějí, aby si jejich potomci dopřávali dětství, jak nejdéle to bude možné. 

Tato etapa života by měla být bezstarostným obdobím, na které budeme v dospělosti nostalgicky vzpomínat. Proč si jej tedy dosyta neužít? Každá generace má ovšem vzpomínky odlišné v závislosti na době, ve které vyrůstala. Celý den strávený u počítače nebo tabletu se našim babičkám může zdát jako naprosto nemyslitelný, pro dnešní děti je to naprosto běžná praxe. Naopak – dokázali by si teenageři v 21. století představit celodenní práci na poli? 

Témata: Galerie, Zajímavosti, Babička, Dětství, Fotografie, Retro, Prarodiče, prababičky, Pravnoučata, Teenager, Etapa, Gal, Africký, Děti, Lis, Prababička, Mladí lidé, Mládí, Oblečení, Generace dětí