Maminka.czŠkolák

40 vychytávek, které se budou hodit každému školákovi! Tady máte inspiraci

Simona Procházková 5.  9.  2023
Už je to tu zase. První zářijové týdny se každoročně nesou ve znamení obíhání papírnictví, prodejen s výtvarnými potřebami, knihkupectví a obchodů s dětskými botami nebo sportovním oblečením. Pořídit kompletní výbavu pro dítko školou povinné stojí nejen spoustu peněz, ale také rodičovských sil. Máme pro vás pár nápadů na praktické a šikovné pomocníky a potřeby, které ocení každý školák. Podívejte se do fotogalerie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý rodič malého (i většího) školáka moc dobře ví, že sehnat a nakoupit kompletní výbavu bývá dokonale adrenalinovým zážitkem, bez kterého se začátek nového školního roku zkrátka neobejde.

VIDEO: Jak správně vybrat psací potřeby pro prvňáčka?

Aktovka nebo batoh, penál, přezůvky, pastelky, vodovky, tempery, voskovky, štětce nejrůznějších velikostí a tvarů, pravítka, kružítka, obaly na učebnice, hromada sešitů, fixy, tužky a psací pera, kufřík na výtvarku, krabičky na svačinu, oblečení a boty (nezapomeňte, vždy výhradně se světlou podrážkou) na tělocvik, skicáky... Co všechno vlastně potřebuje každý školák?

Je toho zkrátka dost a dost. Přinášíme vám inspiraci v podobě 40 šikovných tipů na chytré pomůcky a užitečné školní potřeby, také ale rovněž na nejrůznější trendy a stylové vychytávky, které vaše ratolest určitě ocení a které jí dozajista zpříjemní školní dny. Podívejte se do fotogalerie.

Návrat do školy i letos provází zdražování. Rodiče jsou ale optimističtější

S dopady zdražování se lidé v Česku musí vypořádávat již více než rok. Loni se poprvé výrazněji dotklo také školáků a jejich rodičů. Ti se ale letos podle průzkumu Provident Financial cítí připravenější. Plánují totiž více šetřit. 

  • Dopady zdražování ve spojení se školním rokem letos pociťuje o 13 % méně rodičů než loni.
  • Rodiče se jistí dopředu. Třetina nakupuje levnější pomůcky, 14 % omezí i kroužky. Sociálně slabí přijímají podporu od města či obce.
  • Rodiče nejenže plánují nakupovat levnější pomůcky, spoléhat na již použité z loňského roku či bazaru, ale také omezí zájmové aktivity. Škrty v počtu navštěvovaných kroužků letos plánuje dokonce o 12 % více rodičů než loni.
  • V odhadech průměrných nákladů na školní výbavu zůstávají rodiče i navzdory očekávanému zdražování stabilní. Více než polovina rodičů (59 %) i letos plánuje zaplatit za sešity, psací potřeby, batoh a další vybavení do 3000 Kč za jedno dítě. Naopak meziročně klesl počet rodičů (o 6 %), kteří jsou ochotni utratit za zmíněné školní potřeby více.
  • Letos jsou rodiče připraveni investovat více do dalších školních nákladů včetně kroužků, přestože mají v plánu omezit jejich počet.
  • Podle průzkumu více než 40 % rodičů očekává, že náklady spojené se zájmovými aktivitami, obědy a doučováním budou pololetně přesahovat 4000 Kč na jedno dítě.
  • Zatímco státní pomoc ve formě jednorázového příspěvku pro rodiny s dětmi loni využila více než čtvrtina rodičů, letos dávku (například pomoc v hmotné nouzi) na uhrazení školních potřeb pravděpodobně využije jen necelých 6 %. Podle odborníků to může být i tím, že mnohem častěji pomáhají různé organizace i města samotná.
Jak zařídit či změnit pokoj pro školáka? Tady jsou šikovné tipy (nejen) od bytových architektů
Témata: Děti, Galerie, Školák, Rodiče, Školák, Peníze, Základní škola, Prvňáček, První třída, inspirace, Výbava, Nákupy, Back to school, Nákupní tipy, tlapková patrola, Aktovka, Scout, Tornádo, Oblečení, Provident Financial, Astra, Boty, Obchod, Vychytávka, Česká republika

Video