Maminka.czDěti

Gaston, Mikeš, Ragnar, Sibyla či Andělína. Jaká jména letos bodovala?

Gabriela Kolinová 16.  10.  2018
První příčky nejoblíbenějších jmen se v zásadě moc nemění. Nejvíce bylo opět Jakubů a Elišek. Hned za nimi se drží Anny a Janové. Třetí příčku výjimečně obsadila jména Sofie a Adam. Zajímavější jsou ale netradiční jména, která letos rodiče svým dětem dávali. Víte, která to jsou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Nejoblíbenějšími dívčími jmény byly letos v lednu Eliška, Anna a Sofie. U chlapců to byl Jakub, Jan a Adam. Sofie i Adam jsou v první trojici poprvé v historii sledování,“ hodnotí letošní výsledky Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Křestní jména dětí narozených v lednu sleduje Český statistický úřad od roku 1999, za tu dobu se u chlapců vystřídalo pět různých jmen, u dívek to bylo deset. Například Tereza skončila letos pátá, nejhůř v historii sledování, Tomáš se podruhé za sebou nevešel na jedno z prvních třech míst.

Kromě celkového vítězství bylo jméno Jakub nejoblíbenější i v krajích, a to v jedenácti z nich. V Ústeckém a Jihočeském kraji zvítězil Jan, ve Zlínském Matyáš. V celkovém pořadí desátý Dominik byl v Karlovarském kraji první společně s Jakubem. U děvčat se na první místa dostalo šest různých jmen. Nejčastěji Eliška a Anna. Celkově šestá Karolína vyhrála v Karlovarském kraji, osmá Viktorie v Pardubickém. Ve Zlínském kraji vyhrála Kristýna, která v rámci celé ČR skončila na 10. místě.

Někteří rodiče se nebáli experimentovat!

„V lednu jsme zaznamenali i několik zajímavých a neobvyklých jmen. U chlapců například Albín, Gaston, Mikeš, Kaito nebo Ragnar. Z dívčích jmen bych uvedl Andělínu, Caitlín, Lujzu, Sibylu nebo Lily Hope,“ doplnil Tomáš Chrámecký z oddělení vnější komunikace ČSÚ.

Mezi otci bylo nejvíc Janů, Petrů a Martinů. Matky se nejčastěji jmenovaly Lucie, Jana a Petra. Nejvíce párů, kterým se v lednu narodil potomek, byli Petr s Lucií. Ze statistik vyplývá, že dědění je výrazně častější u chlapců. Celkově má zděděné jméno 17,0 % synů a pouze 4,1 % dcer. U dívek jsou rodiče zase kreativnější. Od ledna 1999 se v první dvacítce nejoblíbenějších jmen vystřídalo 35 různých dívčích a 28 chlapeckých jmen.

Jaké křestní jméno zvolit k cizímu příjmení, aby výsledek nebyl pěst na oko?
Každý osmý kluk má jméno po otci a nejvíce se dědí jméno Jiří
Lucifer nebo Belzebub, i taková jména chtěli dát loni rodiče svým dětem
Témata: Děti, Novorozenec, Rodiče, léto, Jména, Lucifer, Netradiční jméno, První místo, Tomáš Chrámecký, Jihočeský kraj, Jan, Karolín, Lucie, Kaito, Česká republika, Chlapecké jméno, Nejoblíbenější jméno, Statistický úřad, Mikeš, Křestní jméno, Český statistický úřad, Caitlin, Albín, Mik, Anna