Maminka.czVáš domov

Gelové kapsle na praní do děských rukou nepatří. Děti nevidí rozdíl

Martina Machová 21.  11.  2017
Procento otrav gelovými kapslemi na praní celosvětově narůstá – víte například, že je v případě požití jejich obsahu naprosto nevhodné vyvolávat zvracení?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podobají se jakýmsi magickým drahokamům – jsou krásně barevné, voňavé, příjemné na dotek a velikostí se tak akorát hodí do všetečných dětských rukou. Malé děti však své okolí bohužel nezkoumají jen rukama. Mnoho předmětů putuje z rukou rovnou do pusinky a atraktivní gelové kapsle bohužel k zevrubnému průzkumu přímo vybízejí!

Je však nutné si uvědomit, že kapsle s tekutým obsahem jsou z pochopitelných důvodů vyrobeny tak, že se při kontaktu s vlhkem a mokrem naruší jejich obal a začne se uvolňovat značně koncentrovaný prací gel.

V celosvětovém měřítku bylo ročně vystaveno až 16 000 lidí (většinou dětí) nebezpečí chemických látek obsažených v kapslích na praní,“ uvádí se v informačních materiálech Toxikologického informačního střediska, které byly publikovány v rámci celoevropské kampaně s příznačným názvem Dětí nevidí rozdíl – udržujte prací kapsle mimo dosah dětí.

Snědl neznámé bobule, léky, čistidla?  Víme, co dělat při otravě

Mohou podráždit nejen sliznice, ale i pokožku a oči!

Požití byť jen části obsahu kapsle je pochopitelně tou nejhorší variantou intoxikace, prací prostředek obsažený v kapsli je totiž značně koncentrovaný! „Prací síla“ se zde totiž musí na rozdíl od běžného pracího gelu natěsnat do malého objemu.

Nicméně i při pouhém kontaktu tekutiny s jemnou dětskou pokožkou hrozí podráždění až poleptání. V případě zanesení přípravku do oka lze pozorovat jak podráždění a bolest, tak i následný zánět spojivek!

První pomoc: Na zvracení rozhodně zapomeňte!

Při požití obsahu kapsle v žádném případě nevyvolávejte zvracení a ihned volejte rychlou záchrannou službu! Pokud dítě kapsli „jen“ cucalo a její obal se zdá neporušený, vypláchněte pusinku velkým množstvím vody a konzultujte další postup se zdravotníky, svým pediatrem či s pohotovostí. V případě kontaktu obsahu kapsle s pokožkou či sliznicí očí použijte k vyplachování velké množství vody – další postup opět konzultujte se zdravotníky.

4 zásady bezpečného skladovánídomácí chemie“

  • Všechny chemické látky (i léky a vitaminy) skladujte vysoko.
  • Pokud chemické přípravky přece jen skladujete nízko na snadno dostupných místech, je nutné, aby skříňka měla zámek!
  • Všechny chemické prostředky (i tekuté) uchovávejte vždy v původním obalu!
  • Krabici s kapslemi vždy opět pečlivě uzavřete.

VIDEO:  Víte, co dělat, když máte podezření na otravu?

Otravy dětí: Nebezpečí v bezpečí domova
Snědl neznámé bobule, léky, čistidla?  Víme, co dělat při otravě
Dětské pokojíčky plné nástrah. Kde na děti číhá nebezpečí?
Témata: Zdraví, Děti, Váš domov, praní, Pokožka, Chemický prostředek, Drahokam, Příznačný název, Děs, Otrava, Obsah, Kampa, Chemická látka, Podezření, Kapsle, Velké množství, Intoxikace, Obal, Pouhý kontakt, Domácí chemie, Nejhorší varianta, Požití, Malé dítě, Zvracení, Informační materiál, Zdraví na Heureka.cz