Maminka.czAutismus

Geniální mimozemšťan Rain Man, který chodí po špičkách? 5 nejčastějších mýtů o autismu

Dita Mrázková 15.  4.  2022
Každý autista je geniální Rain Man, autisté nemají emoce a city, poznáte je podle toho, že chodí po špičkách či nedokážou udržet oční kontakt s okolím. To všechno jsou mýty, se kterými jsou lidé s poruchami autistického spektra spojováni. I proto odstartovala osvětová kampaň, která si klade za cíl porozumět autismu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Projevy poruch autistického spektra jsou různorodé. Každý člověk je jiný a u autismu to platí dvojnásob. „Stručně řečeno, autisté došli ve své jinakosti dál než my ostatní,“ říká Irena Vítovcová, předsedkyně Občanského sdružení ProCit.

Klepněte pro větší obrázek

Jaké jsou nejčastější mýty?

1. Autista je geniální Rain Man.
Člověk s autismem je ve většině případů mentálně retardovaný, a tím pádem se u něj nevyskytuje logicky žádná výjimečnost ani genialita. „Výjimeční a jedineční bývají někteří lidé s Aspergerovým syndromem. Jsou to právě oni, kteří mohou být nadmíru inteligentní. V jedné oblasti mohou být geniální, ale zároveň v jiných oblastech mohou mít deficit takového charakteru, že jim způsobuje problémy v běžném životě,“ upřesňuje Irena Vítovcová. V praxi to znamená, že lidé s poruchami autistického spektra mají geniální schopnosti pouze výjimečně.

2. Děti s autismem nerady objímají, nemají rády city a emoce.
„Máme v ProCitu mnoho dětí s autismem, které projevují city velice dobře. Rády nás objímají, pusinkují a drží se některých lektorů jako klíště. My je naopak v rámci nácviků sociálních dovedností učíme vhodnému sociálnímu chování,“ říká Irena Vítovcová.

VIDEO: Dvanáctiletá dívka trpí autismem. Rodiče se pro ni snaží zajistit tu nejlepší péči

3. Děti s poruchou autistického spektra chodí po špičkách.
Po špičkách v určitém období chodí i spousta zdravých dětí. Podle slov Ireny Vítovcové mají autistické děti stejně jako ostatní svůj osobitý vývoj, projevy i postup v časové lince. Není proto možné označit některé symptomy autismu za typické.

4. Většina lidí s autismem neudrží oční kontakt.
Je to u každého jedince jiné. Někdo očima uhýbá, a naopak některé autistické děti koukají tak intenzivně, až uhnou pohledem ostatní. Zde se opět jedná o nácvikové aktivity, které jsou součástí terapií ve sdružení ProCit. „Spousta takových dětí, které u nás za 11 let odrostly a jimž je teď 20 let, se naučila správnému očnímu kontaktu,“ upřesňuje Irena Vítovcová.

5. Pokud se dětem s autismem nasadí bezlepková nebo bezlaktózová dieta či veganství, tak se vyléčí.
Je to velký omyl, protože autismus je vrozená psychiatrická vada. Z autismu se nedá vyléčit, pouze jde zmírnit některé příznaky. Samozřejmě platí, že některý člověk s autismem je hyperaktivnější. Pokud se mu sníží přísun cukru, tak se stejně jako zdravý člověk zklidní, avšak nevyléčí.

Většina lidí s poruchami autistického spektra má málo hormonu serotoninu a dopaminu. Špatně se jim také vyplavuje hormon melatonin, hormon spánku. Proto někteří lidé s autismem mají problém se spánkem, a to jak dospělí, tak ti malí.

Osvětou, která by podobné mýty eliminovala, se zabývá i Národní ústav pro autismus (NAUTIS). Každoročně spouští celoroční osvětovou kampaň Porozumět autismu. Autorkou letošního tématu kampaně, která nese název Nejsme z jiné planety. Žijeme tu s vámi, je Hana Rodná, mladá výtvarnice s autismem a autorka vizuální podpory kampaně.

Klepněte pro větší obrázek

Ta mimo jiné myslela i na lepší pochopení ze strany společnosti. "Na autisty je často pohlíženo jako na zvláštní stvoření z jiné planety. Autisté jsou důležitou složkou společnosti, vždy tomu tak bylo, a ačkoli mohou komunikovat jinak, úkolem jejich rodičů a pečovatelů by mělo být jim porozumět a nezaškatulkovat je prostě jako ty divné nebo mimozemšťany, které je nemožné pochopit. Právě to pro mě reprezentuje planeta – přirozenost a zároveň to, že autismus není cizí. Kolem planety jsem udělala nekonečno – znak neurodiverzity a autismu. Reprezentuje rozmanitost autistického spektra, na kterém se každý autista nachází jinde." 


Osvětová kampaň Porozumět autismu 2022

Osvětová kampaň Národního ústavu pro autismus POROZUMĚT AUTISMU bude probíhat od dubna po celý rok řadou osvětových akcí. I v roce 2022 bude zaměřena na realizaci uceleného programu aktivit, které napomohou zvýšit obecné povědomí široké veřejnosti o poruchách autistického spektra. Zahájena bude 1. dubna vernisáží výstavy Spektrum, která bude instalována do 15. května v Činoherní kavárně v ulici Ve Smečkách 26 v Praze 1. Vystavena zde budou díla umělců s poruchou autistického spektra. Letošní ročník NAUTIS FEST je naplánován na 19. června v Písecké bráně v Praze. NAUTIS FEST je multižánrový festival s přímým zapojením lidí s autismem do organizace akce a představuje vybranou amatérskou a profesionální kulturní produkci. Letošní ročník bude svým programem věnován převážně dětem. V říjnovém termínu Evropských dnů porozumění autismu se uskuteční 8. ročník kazuistické konference AUTISMUS V PRAXI. Konference s mezinárodní účastí je určena jak odborníkům v oblasti autismu, tak široké veřejnosti.

Témata: Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Postižení, Autismus, Psychomotorický vývoj, Porucha autistického spektra, Hyperaktivita, bezlepková dieta, festival, dieta, Osvěta, planeta, mýty, vernisáž, Aspergerův syndrom, mýtus, NAUTIS, výstava, Retardace, Rain Man, Občanské sdružení, dopamin, Světový den autismu, Porozumět autismu, ProCit