Maminka.czNovorozenec

Genitální opar je pro novorozence velmi nebezpečný!

Martina Machová 27.  10.  2017
Genitální opar je jednou z nejrozšířenějších pohlavně přenosných chorob. Genitální opar je bohužel nejen rozšířený, ale také nebezpečný. Ne však pro maminku, nýbrž pro novorozence.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Genitální opar je stejně jako opar v okolí rtů značně nepříjemným onemocněním kůže a sliznic. Původcem bolestivých puchýřků jsou herpetické viry. Genitální opar se pochopitelně neobjevuje na rtech či v jejich okolí, ale na úplně jiných tělesných partiích.

Nepříjemné malé puchýřky postihují především oblast vnějších pohlavních orgánů (nejen žen, ale i mužů) a konečníku. V některých případech se opar rozšíří i na podbřišek a stehna, jindy se zase naopak poněkud stydlivě schová do pochvy.

Ve všech případech však platí, že jde o onemocnění bolestivé a nepříjemné, avšak pro dospělého a zdravého jedince nepříliš závažné. Zatímco dospělého ve většině případů nijak závažněji neohrožuje, pro novorozence může být genitální opar velmi nebezpečný.

Nepříjemnost pro rodičku, nebezpečí pro novorozence

„Trpíte na genitální opary a jste těhotná? Měla byste vědět, že genitální opar, kterým trpí řada žen, může způsobit vašemu děťátku po porodu vážné komplikace...Při akutním výsevu oparu v době porodu by měla žena rodit císařským řezem, protože kontakt novorozence s viry při vaginálním porodu může u něj způsobit velmi závažný virový zánět mozku,“ upozorňují například autoři Velké knihy o mateřství.

Při císařském řezu je dle odborníků riziko přenosu na děťátko takřka nulové. Nicméně netřeba panikařit; císařský řez je indikovaný výhradně u akutního výsevu oparů! V ostatních stadiích nemoci pro něj není dle odborníků důvod.

Pokud o oparu váš porodník z nějakých důvodů neví (náhlý převoz apod.), je v zájmu děťátka nutné upozornit zdravotnický personál.

Genitální opar: Nepříjemnost, která může zkomplikovat porod

10 faktů o genitálním oparu

  • Genitální opar je jednou z nejrozšířenějších pohlavně přenosných chorob. Nakažlivost nemoci je středně vysoká.
  • Nemoc je nebezpečná nejen pro děťátko, které přichází na svět, ale také pro plod během těhotenství.
  • Místní zarudnutí a později puchýřky se objevují zhruba do týdne od intimního kontaktu.
  • Obsah puchýřků je značně infekční. Puchýře se často slévají do větších útvarů, po jejich prasknutí se v místě tvoří typické „oparové“ stroupky.
  • Nemoc má bohužel sklon k recidivám. Ty obvykle přicházejí v obdobích snížené imunity (stres, nemoc, hormonální změny apod.).
  • Na obtíže ve výjimečnějších případech upozorní až palčivá bolest během močení a vyprazdňování.
  • Onemocnění velice často provází i zvětšené mízní uzliny (zejména v tříslech), únava, bolesti hlavy a výjimečně i zvýšená teplota.
  • Genitální opary se léčí antivirotiky, a to výhradně pod kontrolou lékaře. Na místě je i podpora imunity a zhodnocení dosavadního způsobu života (eliminace stresu, ale i rizikového sexuálního chování atd.)
  • Jedinou přímou prevencí před nákazou je používání kondomu a striktní odmítání jakýchkoliv sexuálních kontaktů s nakaženým. U mužů bývá akutní fáze obvykle velmi nápadná, opar se nejčastěji vyskytuje na žaludu.
  • Preventivní opatření zahrnují i určité hygienické zásady, jako jsou nesdílení ručníků, žínek či spodního prádla apod.

Video:  Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Vše o genitálním oparu: Víte, že může zkomplikovat porod?
Genitální opar na začátku těhotenství
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Genitální opar na začátku těhotenství

Genitální opar v těhotenství - může nakazit miminko při porodu?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Novorozenec, Pohlavní orgán, Gen, Intimní kontakt, Nepříjemné onemocnění, Děťátko, Velká kniha, Snížená imunita, Nebe, Genitální opar, Herpetický vir, Nakažlivost, Netřeba, Výjimečný případ, Výsev, Sexuální chování, Akutní výsev, Zarudnutí, Akutní fáze, Podbřišek, Zvýšená teplota, Opar, Zdraví na Heureka.cz