Maminka.czTěhotenství

Genitální opar: Nepříjemnost, která může zkomplikovat porod

Martina Machová 5.  6.  2012
Genitální opar: Nepříjemnost, která může zkomplikovat porod
Nepříjemnosti, které činí opary na rtech, jsou doslova úsměvné v porovnání s obtížemi, jež vám způsobí opar na intimních partiích. Výsev bolestivé puchýřků v oblasti genitálií není v ženské populaci ničím výjimečným a naštěstí ani extrémně závažným. Výjimku však představuje období těhotenství a především blížícího se porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak genitální opar vypadá? Pozná ho i laik?

Opar vyskytující se v oblasti zevního genitálu, na stehnech, hýždích či dokonce konečníku rozhodně nepřehlédnete. A z nepříjemných pocitů, které vám způsobí opar schovaný ve vagině, se jen tak nevyspíte. Bolestivé puchýřky plné čiré až světle žluté tekutiny, jenž mnozí z nás důvěrně znají z méně intimních partií, během několika dní spontánně praskají a změní se na palčivě bolestivé vřídky a později stroupky. Původcem onemocnění jsou relativně snadno přenosné herpetické viry, patřící mimo jiné i k nejčastějším příčinám oparů na rtech. A jelikož jde o chorobu přenosnou, hádejte, jak se na váš genitál může takový opar dostat…

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Co se děje s miminkem po porodu, než ho sevřete do náruče?

Nicméně toto onemocnění se vám nemusí vyhnout ani tehdy, budou-li vaše sexuální aktivity naprosto bezpečné. Někteří jedinci jsou totiž k herpetickým infekcím náchylnější a opary mají několikrát do roka. Daný vir se jednoduše v jejich těle natrvalo zabydlí a jednou za čas prostě vystrčí svá tykadla. Postačí k tomu kupříkladu vysoké horečky provázející nějakou chorobu, bakteriální infekce, velká fyzická nebo psychická zátěž, hormonální změny (např. menstruace, těhotenství) apod.

Genitální opar může ohrozit zdraví novorozence

V případě, že patříte mezi ženy, které na genitální opary trpí opakovaně, platí o vás dvojnásob, že byste si měla své těhotenství užívat; vyvarovat se stresovým situacím, přespřílišné fyzické zátěže, měla byste dbát na zdravou životosprávu a vyhýbat se místům, kde existuje velké riziko nákazy nějakou infekční chorobou. Velice praktické je v této situaci též „orálně abstinovat“ – vynechat na několik „těhotných“ měsíců orální sex. Jednoduše byste se měla v klidu a s notnou dávkou sebedůvěry vyvarovat rizikovým situacím, během nichž by mohl genitální opar propuknout. A proč vlastně?

ČTĚTE TAKÉ: Blanka (17): Nezletilá maminka může být stejně dobrá jako 30letá

Při průchodu dítěte porodními cestami, existuje reálné riziko přenosu oparu na novorozence, pro kterého může mít herpetická infekce neblahé následky, např. v podobě poškození nervové soustavy. Proto je v případě akutního výsevu oparu v době okolo porodu indikovaný císařský řez, při němž je riziko nákazy prakticky nulové. Výskyt genitálního oparu v období těhotenství si vždy vyžaduje pečlivý lékařský dohled, neboť potencionálně představuje určité zdravotní riziko nejen pro novorozence ale i pro plod.

Témata: Těhotenství, Porod, Akutní výsev, Lékařský dohled, Herpetická infekce, Opar, Muž, Zdravotní riziko, Pór, Orální sex, Genitální opar, Gen, Zevní genitál, Nejčastější příčina, Psychická zátěž, Nepříjemnost